A fizikai aktivitásra vonatkozó legújabb amerikai állásfoglalás

Az Amerikai Sportorvos Társaság és az Amerikai Prevenciós Központ 1995- ben dolgozta ki közös állásfoglalását a fizikai aktivitásra vonatkozóan.

A megjelenést követően az Amerikai Szív-érrendszeri Rehabilitációs Központ és az Amerikai Szív Társaság adaptálta az ajánlást és saját vizsgálati eredményei szerint egészítette ki. A 2007 augusztusában megjelent publikáció az elmúlt 10-12 év tudományos eredményeit és gyakorlati tapasztalatait figyelembe véve pontosította a fizikai aktivitás gyakoriságára, fajtájára, intenzitására vonatkozó állásfoglalást, melyek az alábbi pontokban foglalhatók össze:

  1. Az egészség megőrzése, a legtöbb betegség prevenciója érdekében minden 18-65 év közötti egészséges egyénnek javasolt a rendszeres fizikai aktivitás.
  2. Az egészséges 18-65 év közötti egyének választhatják a közepes intenzitású, legalább 30 percig tartó folyamatos, állóképességi (aerob) mozgásformákat hetente 5 alkalommal. A heti három alkalommal végzett erős intenzitású, legalább 20 percig tartó állóképességi mozgásforma (pl. kocogás, úszás, evezés, stb.) is megfelelő.
  3. A közepes és erős intenzitású mozgásprogram kombinálható egymással, pl. a hetente kétszer, 30 percig tartó gyaloglással és hetente kétszer, 20 percig tartó kocogással.
  4. Az említett közepes és erős intenzitású mozgásprogram melletti mindennapos aktivitások is fontosak: pl. házközüli munkák, takarítás, bevásárlás, vasalás, mosogatás, séta a parkban, stb.
  5. A lendületes gyaloglásnak megfelelő közepes intenzitású mozgásprogram 30 percnél tovább tartó gyakorlása megsokszorozza a kedvező élettani hatásokat, ehhez azonban még legalább 10 perccel kell növelni a napi edzésidőtartamot.
  6. Az egészséges felnőtt lakosságnak javasolt nagy-izomcsoportokat érintő, izomerő növelő gyakorlatokat is végezni, hetente legalább kétszer.
  7. Mivel a rendszeres fizikai aktivitás mennyisége, minősége és gyakorisága nagyban befolyásolja az egyén egészségi állapotát, hiszen rendkívül szerteágazó jótékony élettani változást alakít ki, ezért nagyon lényeges, hogy a minimum javaslatokat fogadjuk el!

Forrás:
William L. Haskell; I-Min Lee; Russell R. Pate; Kenneth E. Powell; Steven N. Blair; Barry A. Franklin; Caroline A. Macera; Gregory W. Heath; Paul D. Thompson; Adrian Bauman (2007): Physical Activity and Public Health: Updated Recommendation for Adults From the American College of Sports Medicine and the American Heart Association

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő