1 óra játék - 1 cm mínusz!

Egyes tanulmányok szerint az ismételt ütközések és a védőfelszerelés súlya olyan mértékű nyomást gyakorolhat az amerikai focit játszó sportolók gerincére, hogy az átmeneti hosszcsökkenést okozhat.

Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a gerincre nehezedő gravitációs nyomás hatására a testmagasság akár 1 százalékkal is csökkenhet a nap végére, de szerencsére ez alvás alatt helyreáll. Amerikai kutatók ezúttal 10 (amerikai) focit játszó gimnazistánál vizsgálták a gerincre ismételten hosszanti terhelést jelentő erők hatását (védekezés és egyéb manőverek során). Minden játékos magasságát megmérték egy mérkőzés előtt és után. Játék előtt az átlagmagasság 176,56 cm volt, míg utána 175,81 cm.

"Ez azt jelenti, hogy minden focit játszó gimnazista magassága egy játék alatt majdnem 1 cm-el csökken" - mondta Bryan J. Campbell, a cikk szerzője. "Ennek a csökkenésnek a hátterében állhat az időnkénti komoly összenyomásból adódó igénybevétel, valamint a folyamatosan fennálló, ám nem olyan kifejezett nyomás, mely a védőruházat viseléséből adódik. Egy olyan játékban, mint a futball, egy centitméter jelentheti a győzelmet hozó passzt vagy egy gól kivédését" - mondta Campbell.

"A nem megfelelő folyadékbevitel szintén magyarázhatja ezt a jelenséget, a csigolyákból ozmotikus hatásra kiáramló folyadék révén" - nyilatkozta a szakember, aki szerint további kutatások szükségesek a kérdés eldöntésére. A vizsgálat eredményeit a héten mutatták be a Sportorvosi Kollégium éves ülésén Indianapolisban.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció