Milyen sűrűn kell leradírozni a bőrt?

Ahhoz, hogy a bőrünkben lévő sejtek megfelelően működjenek, időközönként érdemes eltávolítanunk a legfelső, elhalt hámréteget. Erre a legegyszerűbb és legjobb módszer, melyet otthon elvégezhetünk, a bőr mechanikai hámlasztása radírral, a peeling.

Radírozni, hámlasztani érdemes, hasznos, ha kíméletesen tesszük. A peeling vagy hámlasztás során az elhalt hámsejteket hatékonyan lehet eltávolítani, és a használat után bőrünk sokkal puhábbá válik, a rendszeres, de nem túlzásba vitt radírozás pedig segít a bőr megfelelő kondíciójának fenntartásában.

Rengetegen tisztában vannak a helyes bőrápolás lépéseivel , és hogy melyik terméket mikor kell használni. Abban mindenki egyet ért, hogy tiszta bőrfelület nélkül nincs szép bőr, így a gondosan megtisztított arcbőr sokban hozzájárul az ápoló, hidratáló krémek, szérumok és pakolások kiváló felszívódásához. Az arctisztítás nem bonyolult folyamat, de jó, ha odafigyelünk pár dologra, és az sem árt, ha ugyanabból a termékcsaládból választunk tisztításhoz, radírozáshoz és ápoláshoz termékeket, hiszen azok egészen biztosan nem zavarják egymást: a kozmetikai cégek úgy állították össze hatóanyagaikat és összetevőiket, hogy harmóniában legyenek a másikkal.

Radírozni, hámlasztani érdemes, hasznos, ha kíméletesen tesszük.
Radírozni, hámlasztani érdemes, hasznos, ha kíméletesen tesszük. Fotó: Getty Images

Miért radírozzunk?

A bőrradírozás hasznos: a folyamatos és helyes használattal bőrünk megszabadul a felszínén elhelyezkedő elhalt hámsejtektől és a mélyebb szennyeződésektől. A nap folyamán számos környezeti hatásnak van kitéve a bőr: az utcai szennyeződések ellen, illetve a túlzott hideg és a meleg ellen is kiváló védekezési mód a folyamatos, nem túlzásba vitt radírozás.

Miért olyan fontos az urea a bőrápolásban? A karbamid vagy urea valószínűleg a kozmetikai kémia által alkalmazott leghatékonyabb hidratálóanyag. Az urea szerepe a bőrön belül az egészséges nedvességtartalom megőrzése, a puha, rugalmas és fiatalos hatás megtartása. A témával alábbi cikkünkben foglalkoztunk.

A jó bőrradír apró, finom szemcséjű, könnyen eloszlik a bőrön, hordozóanyaga nem vizes, hanem zsíros alapú, nem sérti fel karcolással a bőrt, ledörzsöli a bőr felső rétegének szarusejtjeit és az apró szennyeződéseket. A választásnál ellenben nem árt figyelembe venni bőrtípusunkat, hiszen mindegyikre más összetevőjű készítmény való. A rendszeres radírozás eltávolítja a letapadt elszarusodott hámsejteket, így a krémek és ápolók értékes hatóanyagai könnyebben épülnek be a bőr szerkezetébe.

Hányszor radírozzunk?

A téli és a nyári időszakban is nagyon fontos a radír, hiszen nyáron a nap, télen a szél szárítja, és mindkét esetben veszíthet rugalmasságából. Egy héten egyszer bőven elég leradírozni a bőrt, de tegyük kíméletesen, apró mozdulatokkal, ne durván, kíméletlenül.

A radírozásról érdemes konzultálni a kozmetikussal, aki ugyanis rendszeresen jár, és ott professzionális kezelés keretében kap peelinget, annak elég kevesebb otthoni radírozás is. Mindenki ki tudja kísérletezni az arcbőréhez leginkább passzoló készítményt, de ami fontos, az érzékeny bőrűeknek fokozottan kell figyelniük erre a tevékenységre. A krémek és pakolások hatásfokának elérése érdekében a felvitel előtt radírozzuk le az elhalt hámsejteket! Ügyeljünk a szem környékének kihagyására, erre a területre soha ne használjuk radírt vagy bármilyen hámlasztó erejű szert. Akinek problémás, zsíros bőre van, többször radírozhat, de semmiképp se vigye túlzásba, mert sokszor az ellenkező hatást éri el, a bőr védekezőképessége, illetve az irritáltság miatt! Kifejezetten aknés, gyulladt, pattanásos bőr esetén nem ajánlott a bőrradírozás, ugyanis erősítheti a gyulladásos folyamatot.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: