Fogkefe, amellyel ritkábban láthatjuk a fogorvost

Hagyományos vagy elektromos? Cserélhető fejjel, kemény vagy puha sörtéjű legyen inkább? Ma már rengeteg szempont szerint választhatunk fogkefét. De melyik a jó fogkefe? Mi most kipróbáltunk egy olyan készüléket, amelyről nem kevesebbet állítunk, minthogy ez életünk eddigi legjobb választása.

"Nem gondoltam, hogy valaha ilyet fogok mondani egy fogkeféről, de ez egy csúcsszuper készülék, már ránézésre is" - ez volt az első mondat, ami elhangzott, amikor párom kibontotta a két Philips Sonicare DiamondClean 9000 elektromos fogkefe egyikét. Valóban nagyon jó megjelenésű készülék, és ezen akkor sem fogunk csak úgy átsiklani, ha nem feltétlenül a dizájnos külsőt várjuk el egy fogkefétől. Nekünk sem a külcsín volt a legfontosabb szempont, hanem az, hogy - ha már a koronavírus-járvány miatt fogorvoshoz is nehézkesebb eljutni - tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a szájhigiéniánkért, az egészségesebb és fehérebb fogakért.

Hogyan távolítsuk el a lepedéket a fogainkról? A lepedék a fogakon, ínyen, sőt nyelven összegyűlő, ragacsos, vékony filmréteg, mely elsősorban baktériumokból áll. Amennyiben ez a lepedék több rétegben is rárakódik a fogakra, ínyre, a nyálban található ásványi anyagokkal is összekeveredve, fogkő jön létre. Kattintson a részletekért!

A szép fogsor adottság kérdése is, de mi magunk is dolgozhatunk érte, sőt, azért is tenni kell, hogy ez az adottság megmaradjon. A szájápolás pedig nemcsak a fogak szépségéről szól, a rendszeres és megfelelő fogmosással különféle betegségeket is megelőzhetünk. Így ha valamire megéri áldozni, egy jó fogkefe mindenképpen megtérülő befektetés.

Elektromos. De miért szónikus?

Ha megkérdezzük a fogorvosunkat, hogy melyik a jó fogkefe, valószínű azt fogja válaszolni, az, amelyiket rendszeresen és megfelelően használjuk. Persze tény, hogy ma már csak rajtunk - és a pénztárcánkon - múlik, hogy az elérhető kínálatból, mit választunk a napi fogápolásunkhoz. A hagyományos, kézi fogkefék helyett már népszerűbbek az elektromos verziók - ezekkel olyan helyeket is elérhetünk a szájüregünkben, amelyeket a kézi fogkefével nem -, és néhány éve már szónikus fogkefével is moshatjuk a fogainkat, ha éppenséggel erre van igényünk.

A prémium fogkefefej alapos tisztítást eredményez. Fotó: HáziPatika.com
Zavarbaejtően szép készülék. A tudása ennél is meggyőzőbb Fotó: HáziPatika.com

A kézi fogkeféknél a mozdulatainkra - súrló és dörzsölő mozgást végzünk - és a türelmünkre van bízva a szájhigiéniánk, miközben az elektromos fogkefével nincs szükség ilyen munkára, elég a fejet a foghoz tartani, és minden oldalról végigvezetni, ráadásul garantáltan jobb eredményt fogunk elérni. A szónikus termékeknél hanghullámok ereje is segíti a tisztítást, így a lepedék még ott is fellazul, ahová a sörték soha nem juthatnának el.

Mindez jól hangzik, de valamennyire jogos lehet az a félelem, miszerint az elektromos fogkefét is lehet rosszul használni, mégpedig akkor, ha úgy próbálunk vele fogat mosni, mint a kézivel. Ahogy az sem jó, ha túl erősen nyomjuk a fogunkra a fejet. A most kipróbált készülék minden lehetséges hibára figyelmeztet. Van benne nyomásérzékelő, beépített időzítő, amely figyelmeztet, ha ideje oldalt váltani. Emiatt tehát nem érdemes ódzkodni egy ilyen terméktől.

A fogkefe hangja

Elég bekapcsolni, a fogkefe pedig teszi a dolgát - de még mennyire -, jellegzetes zümmögő hangot adva ki. A szónikus technológia ugyanis a nagy frekvenciájú rezgési működési elven alapszik, a hanghullámok hallható tartományában működik. Mindez 62 ezer tisztító mozdulatot jelent percenként, mely két részből áll, úgynevezett side to side irányú 31 ezer söprögető mozgásból és 31 ezer pulzálásból. Ennek a két mozgásnak az együttese idézi elő azt a dinamikus folyadékáramlást, amelynek hatására a plakkeltávolítás sokkal hatékonyabb a nehezebben elérhető - íny mentén, fogközökben - területeken is. A szóban forgó fogkefénél tehát biztosak lehetünk abban, hogy olyan hatékonysággal távolítjuk el a lepedéket, mint még soha. Ehhez természetesen be kell tartani a javasolt kétperces fogmosási időt, de a beépített időzítő a segítségünkre lesz.

A fogkefe többféle üzemmódban működhet. Fotó: HáziPatika.com
Négy üzemmódban dolgozik az egészséges fogakért. Fotó: HáziPatika.com

Egy ilyen fogkefétől már azt is jogosan várjuk el, hogy legyenek benne különféle beépített programok, számunkra a fogfehérítést, és az ínykímélést célzó működési mód volt a legfontosabb - ezt meg is kaptuk, sőt többet is. Ugyanis négy üzemmód - mindennapos tisztaság (Clean), élénkítő mélytisztás (Deep Clean), egészséges íny , különösen figyelve az őrlőfogakra (Gum Health), felületi lerakódások eltávolítása (White) -, illetve három intenzitási szint (magas, alacsony, közepes) közül válogathatunk.

A szoftveres támogatással - össze tudjuk kötni okostelefonunkkal - pedig még többet hozhatunk ki a fogmosásból. Az applikáció letöltésével további hasznos funkcióhoz juthatunk, például az elején segítségünkre lehet abban is, hogy megtanuljuk helyesen használni a fogkefét. Nekünk jól jött.

A prémium fogkefefejjel felszerelt készülék használata esetén biztosak lehetünk abban, hogy a legalaposabb tisztítást fogja végezni. A sűrűn elhelyezkedő, kiváló minőségű sörték akár tízszer több lepedéket távolítanak el, mint egy kézi fogkefe. Sőt, a fogínyünk - az itt megtelepedő esetleges lepedékekkel is leszámol a speciális fogkefefej - is egészségesebb lesz mindössze két hét alatt.

A hagyományos fogkefék helyett már népszerűbbek az elektromos verziók. Fotó: HáziPatika.com
62 ezer tisztító mozdulat percenként. De kell a fogkrém is. Fotó: HáziPatika.com

Nehezen tudnánk vitatkozni bármelyik ígérettel is. Minden túlzás nélkül állítjuk, hogy kiválóan tisztít - mindeddig talán csak közvetlenül fogkőleszedés után éreztük ennyire lepedékmentesnek a fogainkat, és anélkül, hogy ezt az ínyünk bánta volna.

Időutazás extrákkal

És hogy miért csúcsszuper a készülék? Először is, valóban nagyon jól néz ki - a hagyományos fogkeféink mellet úgy festettek, mintha átugrottunk volna néhány évtizedet -, remek a tapintása. Annak is örültünk, hogy két különböző színt kaptunk - különben hogyan különböztetnénk meg -, az USB-töltős utazós tok pedig már csak hab volt a tortán. Nagyon ötletes és praktikus megoldás a pohártöltő - mondjuk, ha engem kérdeztek volna a tervezésnél, talán egy leheletnyivel magasabb poharakra szavaztam volna -, ahogy belerakjuk, már tölt is, így garantáltan nem fog fogmosás közben lemerülni. Teljes feltöltéssel amúgy két hétig is bírja a készülék.

Kinek ajánlanánk a szónikus fogkeféket? Mindenkinek. Csak ne feledjük háromhavonta lecserélni a fejeket - mármint a fogkeféjét.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: