Fitneszórát vagy okosórát válasszunk?

Egy érintőképernyős okosórát hasonlítottunk össze egy olyan fitneszórával, amelyen hagyományos mutató láttatja a pontos időt, ugyanakkor számolja a lépéseinket és méri a pulzusainkat is. Minden előnyükre és hátrányukra fény derült!

A viselhető kütyük közül napjainkban az okosórák a legnépszerűbbek, de csak azok a típusok, amelyek képesek legalább pulzusmérésre is, ezáltal ugyanis sokkal pontosabban tudják mérni aktivitásunkat és állapotunkat, mint a csupán mozgásérzékelővel szerelt, lépésszámlálós típusok.

A gyártó két fő csapásirányt követnek az ilyen eszközök gyártásakor: az egy darabig a Nokia márkanevét is használó francia Withings Steel HR órájának például hagyományos, analóg óraszámlapja van, amelyben egy miniatűr OLED-kijelzőn lehet megnézni a pulzus-, vagy lépésszámot, de minden másra az okostelefonos appot kell használni. Ehhez képest a Samsung Galaxy Watch Active egy teljes egészében digitális, érintőképernyős okosóra. Ehhez is van telefonos app, de kisebb a jelentősége.

Nem mindegy, milyen gyakran kell tölteni

A Withings analóg-digitális órájának az előnye a rendkívül hosszú üzemidő: bár ez is Bluetoothon keresztül kommunikál a telefonunkkal, mivel a beépített kijelző csak akkor aktiválódik, ha az órán lévő egyetlen gombot megnyomjuk, akár három-négy hétig is elketyeg egyetlen töltéssel. A gomb hosszú lenyomásával edzőmódba kapcsolható az óra, ilyenkor a pulzusmérés folyamatos lesz, mert alapesetben csak nagyjából tízpercenként, vagy akkor mér az óra, ha futást, gyors sétát vagy hasonló komolyabb fizikai aktivitást érzékel.

az okosórák a legnépszerűbbek
Az okosórák a legnépszerűbbek.

Ezzel szemben a Samsung Galaxy Watch Active folyamatosan méri a pulzusunkat és a kicsit nagyobb, mint egycolos AMOLED képernyőjén hasonló menüt tud megjeleníteni, mint egy okostelefoné. Ennek az az ára, hogy próbánk során vagy minden este, vagy legalább minden másnap tölteni kellett.

Nem tetszik a számlap? Cserélje le!

Bár a Galaxy Watch-hoz képest a Withings óra fapadosnak tűnik, a Samsung tervezői is ragaszkodtak a mutatós számlaphoz, a digitális kijelzőn is egy ilyet utánzó felület fogadja a felhasználót első indításkor. Ez azonban kevésbé jó, mint a valódi: léteznek olyan óraállások, amikor a virtuális mutatók teljes egészében kitakarják az aktuális pulzusértéket. Ezt ilyenkor gombnyomással, a menüből továbbra is meg lehet nézni, de érdemesebb inkább lecserélni és testre szabni a virtuális számlapot: én például a dátum helyett az időjárás-előrejelzést, a megtett lépések számát, illetve az aktuális pulzusszámot pakoltam ki a képernyőre.

A leghasznosabb okoskütyük - részletek!

Most akkor mennyit gyalogoltam?

Érdekes kísérletként egyik kezemen a Withings, a másikon a Samsung óráját viseltem nagyjából egy hétig, hogy össze tudjam hasonlítani a két kütyü méréseit. A pulzusszámot illetően nagyjából hasonló értékeket mutattak, ezek terén a Galaxy Watch még kicsit jobban is teljesített, mivel a folyamatos mérésnek köszönhetően azonnali értéket mutat, míg a riválisnál sokszor várni kell a manuális indítás után a mérésre.

Meglepetésemre ugyanakkor jelentős eltérés mutatkozott a lépésszámokban: mint kiderült, a Samsung órája elég nagy jóindulattal számolja a lépéseimet, előfordult például, hogy zuhanyozás közben is összeszedtem vele 20-30 lépést.

Összességében úgy tűnt, hogy a Samsung órája már sokkal kevesebb mozgásért jutalmat, mint a Withings: már hatezer lépéssel teljesíteni lehet a napi rekordot, míg a francia órán 10 ezer a limit, bár ezt én átállítottam napi nyolcezerre. Viszont a dél-koreai modell a munkahelyen is mindig figyelmeztetett egy kis mozgásra, ha túl sokat ücsörögtem a gép előtt egyhuzamban.

A két óra közül a Samsungra magán az órán futó appokat is lehet telepíteni: például a Spotify zeneszolgáltatást, amely lehetővé teszi néhány gigabájtnyi zene raktározását is az óra memóriájában. Ez rendkívül praktikus az edzőteremben, ha van Bluetooth-fülhallgatónk, mivel az okostelefon nélkül, közvetlenül az óráról lehet zenét hallgatni testmozgás közben. A Withings órája nem alkalmas ilyesmire.

Átlagembernek emez, kockáknak amaz

Összességében a Withings Steel HR órát sokkal könnyebb kezelni: mivel olyan, mint bármely hagyományos karóra, és csupán egy gomb van rajta, amivel válthatunk a megjelenítendő néhány információ között. A Samsung Galaxy Watch Active ehhez képest teljes egészében testreszabható, a Samsung alkalmazásboltjából egy sor különböző virtuális számlapot és az órán futó appot is letölthetünk rá, akár még a Google Térképet is lehet nézegetni rajta, bár a pici képernyőn a kezelés sokszor nem teljesen egyértelmű.

A Samsung óra előnye, hogy elég csak magunk elé fordítanunk a csuklónkon lévő órát, azonnal mutatja a pontos időt, a lépésszámot, a pulzusunkat és akár az aktuális időjárást is. Akár facebookos vagy egyéb üzeneteket is olvashatunk rajta, de ezt én magam inkább kikapcsoltam, mert csak idegesítettek az üzenetértesítők, egyedül a hívásokét hagytam aktívan. Időközben megérkezett ennek a modellnek az utódja, amely már EKG-mérésekre is képes lesz az Apple Watch-hoz hasonlóan, így várhatóan az előd modell ára csökkenni fog - ugyanakkor sokaknak érdemesebb lehet megvárniuk a Galaxy Watch Active 2 megjelenését, bár azt még nem tudni, hogy az EKG-funkció mikortól válik elérhetővé - pedig ez utóbbi nagyon fontos, hiszen az androidos mobilt használóknak valószínűleg az új modell lesz ez első ezt támogató okosóra, amit megvehetnek - az első generációnál jóval borsosabb áron.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)