40-hez közel nem ördögtől való a szépségtabletta

A kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr. Ez egyáltalán nem jó hír. Az viszont igen, hogy van már olyan szépségvitamin, amely mindkét hatóanyagot tartalmazza. Ki tudna ellenállni? Én nem is akartam.

Bár kollagént és hyaluronsavat kívülről is bevihetünk a szervezetünkbe - például krémek, ampullák vagy injekciós kezelések által -, ez azonban csak az adott területre, nem pedig az egész testünkre lesz hatással. Azonban, ha szeretnénk egységesen, koncentráltabb formában és nagyobb mennyiségben hozzájutni, választhatunk belsőleg alkalmazható szépségkapszulákat. A kollagén és a hyalunronsav ugyanis étrend-kiegészítőként is elérhető , én most ezt próbáltam ki egy hónapon át. Mielőtt leírnám a tapasztalataimat, nézzük, miért is van szüksége bőrünknek ezekre a hatóanyagokra.

A nélkülözhetetlen fehérje

A kollagén a legnagyobb arányban előforduló fehérje a szervezetünkben, amely testsúlyunk akár 5-7 százalékát is kiteszi. Bőrünk kétharmad része kollagénből épül fel, de elengedhetetlen többek között a haj, a köröm, a porcok, csontok, az ízületek és az izmok rugalmasságának megőrzéséhez is. A szervezetünkben lévő kollagén felel bőrünk rugalmasságáért, valamint azért is, hogy az elhalt hámsejtek folyamatosan meg tudjanak újulni.

A korral mind a kollagén, mind a hyaluronsav szintje csökken a szervezetben
A korral mind a kollagén, mind a hyaluronsav szintje csökken a szervezetben. Fotó: iStock

Gyermekkorban nagy mennyiség áll belőle a rendelkezésünkre, azonban ez nagyjából 25 éves korunk környékén lassú csökkenésnek indul. Ennek hatása egyre inkább meglátszik a bőrünkön is, amely fokozatosan vékonyodni kezd, majd idővel megjelennek az első ráncok. A helyzetet ráadásul még tovább ronthatják az egyes környezeti hatások, például a kollagénrostok sérülését előidéző UV sugárzás, a levegőszennyezettség, a dohányzás, illetve a rendszeres cukor- és alkoholfogyasztás. Ha mindez nem lenne elég, a változókor rátesz még egy lapáttal. Nőknél ilyenkor erősödik fel leginkább az kollagénszint zuhanása, ami nem csak a bőrünkre, az egész testünkre negatívan hat, hiányában szervezetünk immunrendszere is kevésbé lesz ellenálló.

A verhetetlen vízmegkötő

Viszkózus szerkezetű poliszacharidunk, a hyaluronsav szervezetünk másik fontos és természetes építőeleme, amely szinte minden szövetünkben megtalálható, de többsége a bőrünkben, a szem üvegtestében, az ízületekben és sejt-közi állományban összpontosul. Vízmegkötő képessége bámulatos: saját súlyának az ezerszeresét képes megkötni. Feladata még többek között a sejtek regenerálása, a kötőszövetek rugalmasan tartása, valamint az ízületek "kenőanyagaként" is nélkülözhetetlen.

Azonban akárcsak a kollagén, 25 éves kor felett a hyaluron mennyisége is csökkenni kezd a szervezetünkben, amelyet jelezhet a haj és köröm állapotának romlása, illetve a kisebb ráncok és foltok megjelenése az egyre dehidratáltabbá váló, rugalmasságát elvesztő bőrön. Legrosszabbul a száraz bőrűek (mint például én) járnak, az ő esetükben a hyaluronsav hiánya kifejezetten látványos mértéket ölthet.

Mit tapasztaltam?

Nézzük először is, hogy mit ígér a termék. Például azt, hogy a C-vitamint is tartalmazó, speciálisan összeállított készítmény már néhány hét alatt látványos eredményt hozhat. Hidratáltabb lesz a bőr, a ráncok, a petyhüdtség és aknék eltűnhetnek, vagy legalábbis láthatóan enyhülhetnek. Mivel megerősödik a bőr védőrétege, az érzékeny bőr teljesen megváltozhat, a múlt ködébe veszhetnek az ezzel járó bosszantó tünetek.

Nos, nekem száraz és érzékeny a bőröm, szóval nagyon vártam a változást. És valóban nem maradt el. Kezdődött azzal, hogy a párom reggelente megjegyezte, szép a bőröm. Gyűrött arccal, smink nélkül, azért ez is értékelhető eredmény, de csak legyintettem rá, hiszen az elfogultság az ő esetében teljesen érthető és megbocsátható. Majd jöttek másoktól is az észrevételek, például az, hogy mennyire kisimult vagyok. Erre azért már felkaptam a fejem. Aztán néhány nap után már én is felfigyeltem arra zuhanyzás közben, hogy simább, rugalmasabb és selymesebb lett a bőröm. Mintha halványodtak volna a ráncaim is - de ebben nem vagyok teljesen biztos. Lehet, csak eredményesen győzködöm magam a tükör előtt. De ennyi nekem már elég ahhoz, hogy folytassam a tabletta szedését. Ki tudja, lehet, hogy lassan tíz évet is letagadhatok az eddigi öt helyett. Hátha elhiszik.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)