Egy kicsi mozgás mindenkinek kell...

"Az emberek mindig akkor változtatnak a sorsukon, viselkedésükön, mikor valamilyen nagy bánat, betegség, probléma, csapás van az életükben! De te megteheted előbb is..." - Spiller Ágota.

Az 50plusz.hu portálon négy gyakorlatsort mutatunk be. Az ötven és hetven év felettieknek szóló tornákat Spiller Ágota kineziológus, sportrekreátor mutatja be, aki saját tapasztalatait szedte két csokorba. Évek alatt összegyűjtött tapasztalatairól kérdeztük.

Talán szokatlan dolognak tűnik, hogy külön mozgássort kínálunk az ötven év körülieknek és a hetveneseknek. Hogyan született a két különböző korosztálynak szánt mozgásprogram ötlete?

- Öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor barátnőimmel találkoztam és azt vettem észre, hogy néhányan nehezen mozognak, fáj a hátuk, derekuk, lusták, és nagy a súlyfeleslegük. Eszembe jutott, hogy miért is nem mozgunk együtt. Biztos voltam a kifogásokban, a nehézségekben, de reméltem, hogy a közös beszélgetés, jó hangulat, a példa, és a mozgással járó könnyebbség meggyőzi őket. Másnap már el is kezdtük.

Milyen mozgáselemekből tevődik össze a torna?

- Először még csak a középkorú asszonyokra gondoltam, és hetente három alkalommal elkezdtünk tornázni. Mivel én kineziológiával foglalkozom, vagyis mozgással gyógyítok, folyamatosan tanultam, képeztem magam, elvégeztem a sport rekreációt is, ezért ismerem azokat a gyakorlatokat, amelyek javítják a mozgáskoordinációt, megelőzik a rossz mozdulat következtében kialakult húzódásokat, sérüléseket, erősítik a gerinc izmait és javítják az egész szervezet oxigénellátását a véráram fokozása révén.

Tehát a mozgáskoordinációt fejlesztő, csontritkulás kezelésében szereplő gyakorlatokat kombinálom a rekreációs mozgássorokkal.

Mit mutattak a tapasztalatok?

- Őszintén megvallva, igen sikeres lett a tornám, hiszen aki rendszeresen (heti háromszor) lejárt hozzám, fél évvel később azt tapasztalta, hogy jobb lett a közérzete, kevesebb lett a testsúlya, nem fájt annyira a háta, a lába, és a dereka. Még egy nagyon lényeges dolog történt: jelentősen csökkentek a klimax időszakának kínzó tünetei a hőhullámok, alvászavarok, megszűnt a rossz közérzet és elmúltak a gerincpanaszok. A helyes étkezést, és az egyéb egészségőrző praktikákat is gyakran megbeszéljük, talán ez is hozzájárult a sikerhez.

Hogyan jutott el a hetvenévesekhez?

- Hetvenesek??? Több a nyolcvan felüli, de van 90 feletti rendszeres tornász is. Lényegében egy meghívásnak köszönhetem: körülbelül 4 évvel ezelőtt felkértek, hogy tartsak előadást egy Református szeretetotthonban időseknek a rendszeres testmozgás előnyeiről és ott mindjárt "táncra is perdültünk". A hallgatóság nagy lelkesedéssel fogadott és megkért, hogy járjak el hozzájuk rendszeresen és tartsak náluk tornafoglalkozást. Nagy örömmel vállaltam, hiszen nagyon hálás, szeretetteljes emberek vesznek körül.

Mi a különbség az 50 év körülieknek és a 70 év felettieknek kínált gyakorlatsor között?

- Mivel a 70 év felettiek között sokuknak izületi, csont, szív, stb. problémájuk van, így más a kiinduló pont. Először az elmélettel ismertettem meg, mert sok kérdés volt a fejekben. A legfontosabb a bátorítás, a biztonságérzet, és a kezdeti nehézségek, elbizonytalanodások kivédése. Az életminőség javításának a lehetősége szinte mindenkiben megfogalmazódott már a kezdeti foglalkozások után. Na és a jó zene, a szép keringők, az egyre könnyebb mozgás igen jó hangulatot ad. Ez azért is fontos, mert sok idős ember depresszióval is küzd. A 70 éveseknek kínált tornaprogram első fél órájában széken ülve végezzük a gyakorlatokat, majd a következő 20 percben szék mögött állva tornázunk.

Lényeges, hogy minden "érintett" izületet, csontot átmozgassunk. Ez napról-napra könnyebben megy. Gyakran iktatunk be lazító, nyújtó gyakorlatokat a mozgássorba. A középkorú nőknél más szempont vezetett. Itt még a megelőzés igen komoly tényező. A csontritkulás, az állóképesség, a hajlékonyság, és a lendület nagy szerepet játszik. A keringés, a légzés karbantartása, javítása az egyik legfontosabb legkiemeltebb szempont a gyakorlatok összeállításánál.

Milyen tapasztalatokról tud beszámolni?

- Nagy örömömre az elmúlt években csak jó, és sikeres óráink voltak. Nem volt sérülés, megszűnt az idősekre jellemző "csoszogó" járás, mivel megerősödtek a combizmok, koordináltabbak, biztosabbak lettek a mozdulatok. Emellett megfigyeltük, hogy kevesebbszer betegedtek meg, lettek náthásak télvíz idején. Javult a közérzetük, nőtt az életkedvük, és a legfontosabb, hogy most már érzik, hogy nem szükségszerű a fájdalmakkal együtt élni.

A középkorúaknál javult, vagy nem romlott a csontritkulás eredménye, jobb lett az állóképesség, a hangulat, nőtt a kikapcsolódás képessége, mely pozitívan hatott a testi, és a lelki életre.

Tudna adni néhány tanácsot az 50plusz.hu portálra látogatóknak? Mire érdemes figyelni a mozgásprogram során?

- Fontos a rendszeresség! Végezze el a tornasorokat legalább hetente három alkalommal!

- Fokozatosság!!! Még fiatal korban is veszélyes a hirtelen, nem megfelelően bemelegített testet kitenni nagy megterhelésnek. Az 50 perces torna végén ügyeljen a levezetésre, relaxációra!

- Tornázzon kedvenc zenéjére! A zene ugyanis nagyon sokat lendít az általános közérzeten, jó hangulatot, lendületet ad.

- Ne ugráljon! Idősebb korban már nem tesz jót a szalagoknak, a medence izmainak, a mellnek az ugrálás.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció