Miért vagyunk szomorúak szex után?

Ha a szexről van szó, a legtöbben csak azzal foglalkoznak, ki, mikor, hol és milyen gyakran bújik ágyba a partnerével. Emiatt jóval kevesebb figyelem irányul arra, vajon ki hogy érzi magát az aktus után. Pedig sokan vannak, akiknek a lelke ilyenkor kínzó rémülettel, magánnyal, szomorúsággal telik meg.

Ennyi szex öli meg a kapcsolatot - részletek itt.

Közösülés utáni szomorúság (angolul post-coital dysphoria vagy post-coital tristesse): így nevezik azt a jelenséget, amikor valaki a szexet követően szorong, agresszív, sír, vagy általánosságban véve melankolikusan érzi magát. Érdekesség, de általában azok után az aktusok után jellemző ez, amelyeket mindkét fél akart - olvasható az Independent cikkében.

A 27 éves Jerilyn is többször megtapasztalta már a közösülés utáni szomorúságot. "A szex utáni depresszió akkor is átalakult valamiféle furcsa ürességgé, amikor szingli voltam. Úgy gondoltam, mindez abban gyökerezik, hogy félek attól, hogy elhagynak. Bár élveztem a szexet, azt éreztem, minden alkalommal elvesznek tőlem valamit" - mesélte.

A közösülés utáni szomorúság elterjedt jelenség, sok embert érint.
A közösülés utáni szomorúság elterjedt jelenség, sok embert érint. Fotó: Getty Images

Hormonális okok a háttérben

Korábban készült már egyébként egy tanulmány a témában, amelyből kiderült, hogy a vizsgálatban részt vevő 230 nő 46 százaléka érzett már közösülés utáni szomorúságot az elmúlt hónapokban. Az eredmények azt is egyértelművé tették, hogy érzelmi állapotukat nem befolyásolta az, mennyire bensőséges párkapcsolatban éltek.

"Nem ritka, hogy az emberek szomorúak, miután véget ért a szeretkezés. Sok esetben ráadásul ilyenkor nem valamilyen trauma áll a háttérben, sőt, még csak nem is a megbánás" - ezt már Denise Knowles szexterapeuta mondja, aki úgy folytatta: hormonális okok magyarázzák a rossz érzéseket.

"Az orgazmus számtalan olyan hormont szabadít fel - például endorfint, oxitocint, prolaktint -, amelyek kellemes érzéssel töltenek el. Aktus után viszont ezen hormonok szintje lecsökken, ami miatt az érintettet elönti a szomorúság. Az abszolút örömöt tulajdonképpen az abszolút elszeparálódás követi, nem meglepő, hogy sok nőt és férfit is érzékenyen érint az éles váltás" - így a szakember.

Knowles azonban felhívta a figyelmet, hogy ha rendszeresen rosszul érezzük magunkat szex után, az már nem normális. Ilyenkor célszerű feltérképezni az okokat, mert talán komoly probléma áll a háttérben. "Nem a szexszel, hanem a párkapcsolattal lehet gond, érdemes pszichológushoz fordulni, aki a megfelelő terápiás módszerek alkalmazásával hatékonyan tud segíteni" - ajánlja a szakember.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.