Örülünk a tavasznak, de...

Mind nagyon vártuk már, és el is jött végre! Itt a tavasz, vele a napsütés, a változékony időjárás és számtalan járvány lehetősége. Megijeszteni senkit nem akarunk, de jobb, ha felkészülünk, milyen megbetegedésekre számíthatunk ilyenkor.

Természetesen a tavasz az öröm időszaka mindenki számára, de ugyanúgy, mint minden évszaknak, ennek is megvannak a maga veszélyei. Hiszen reggel még hűvös van, többet járunk emberek közé, kevesebbet ülünk a négy fal között, szervezetünk pedig még gyakran vitaminhiányos a tél végi mérsékelt zöldség-és gyümölcsfogyasztás, a hidegebb évszakra gyakran jellemző egyhangú táplálkozás miatt.

A leggyakoribb betegségek

Legtöbbünknek elsőre a szénanátha ugrik be. Helyesen, mert a növények virágzása miatt az 1-2 hónapig tartó szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás, azaz rhinitis ilyenkor a leggyakoribb. Természetesen vannak, akik egész évben allergiások valamilyen anyagra (pl. por, állatszőr), mely folyamatosan jelen van, de ebben az évszakban csatlakoznak hozzájuk azok az szénanáthás "sorstársak" is, akik nem tudnak felhőtlenül örülni a virágba borult természetnek. Tavasszal elsősorban a fák, például a mogyoró, nyír, éger, kőris, tölgy, szilfákról a levegőbe jutó pollen, később az olajfa, nyárfa virágpora a legfőbb allergén. A megfelelő gyógyszerek és orrspray-k alkalmazásával felülkerekedhetünk a problémán.

Biztosan ebben a pillanatban is fel tudnánk sorolni egy-két ismerősünket, akik éppen a második leggyakoribb betegségtől, a torokgyulladástól (pharyngitis) vagy a mandulagyulladástól (tonsillitis) szenvednek környezetünkben ilyenkor, tavasszal. Az előbb említett szénanátha általában megkönnyíti a vírusaik bejutását, ahogy hajlamosító tényezők lehetnek a hűvös hajnalok, a korán, még hidegben elnyalt fagylaltok vagy a tavaszi nagytakarításnál nyálkahártyánkra telepedő és azt irritáló porszemcsék. Ágynyugalommal, bőséges folyadékfogyasztással, láz-és fájdalomcsillapítással és gyakori toroköblögetéssel könnyen úrrá lehetünk a torokgyulladáson.

Az ekcémásoknál, különösen a gyerekeknél ilyenkor gyakoribbak az ekcémás bőrrel járó panaszok: a bőr viszket, kipirul, hólyagos, nedvezik vagy hámlik. Ennek felnőtteknél egyik kézenfekvő oka lehet, hogy a tavaszi nagytakarításokkal, ha nem vigyázunk, rengeteg szárító hatású anyaggal, vegyszerrel érintkezhet a bőr, különösen a kézfejeken, de az UV-sugárzás vagy a verejtékezés is ronthat a helyzeten. A gyerekek pedig újra kimennek a természetbe, homokkal, porral, állatokkal érintkezhetnek: hiszen ezektől a dolgoktól teljesen eltiltani őket nehéz, főleg jó időben.

A pikkelyes bőrleválással, gyakran viszketéssel járó másik bőrprobléma, a pikkelysömör vagy pszoriázis szintén súlyosbodhat tavasszal és nyáron, például a rovarcsípések, erős napsugárzás vagy a bőrünkön folyó izzadtság miatt.

Előfordul, de ritkábban

Nemcsak a tavaszra jellemző, de ilyenkor is gyakori lehet a tüdőgyulladás, illetve idősebbeknél az isiász.

Ritka betegségek

Három olyan betegség van még hátra a felsorolásból, melyek évtizedekkel ezelőtt a téli hónapok végén, tavasszal szedte áldozatait, de mára, hála a kötelező védőoltásoknak, csak szórványosan fordulnak elő. Ezek a kanyaró, a rubeola és a szamárköhögés . Mivel gyakran jártak gyermekhalállal vagy terhes nők magzatának károsításával, ezért igen fontos, hogy a kötelező védőoltásokat továbbra is minden felelős szülő beadassa gyermekének,hogy ezek a betegségek ne okozzanak újra járványokat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: