Pajzsmirigyre ártalmas dolgok a háztartásban

A pajzsmirigybetegségek és a bizonyos tárgyak felületén tapadásgátló réteget képző vegyszerek közötti kapcsolatról sokat lehetett hallani az utóbbi években. Az egyik ilyen a perfluoroktánsav (PFO).

Fogselyem

Bizonyos gyártók PFO-val kezelik a fogselymek felületét, hogy könnyebben csússzanak át a fogak között. Éppen ezért ha ilyesmi vásárolunk, mindig olyat vegyünk, amelyben csak természetes anyagok vannak.

A pajzsmirigybetegség elsősorban a nőket érinti, akár meddőséget is okozhat. Mik a tünetei? Részletekért kattintson!

Edények és serpenyők

A tapadásgátló réteggel ellátott edények és serpenyők súrolása, tisztítása során apró vagy nem is olyan apró kopások, repedések keletkeznek a tapadásgátló rétegben. Az így megülő vegyszerek pedig könnyedén a szervezetünkbe kerülhetnek. Legjobb, ha üveg, kerámia, acél vagy öntöttvas edényeket és serpenyőket használunk.

Pizzás, házhoz szállítós dobozok

Az ilyen dobozok és tárolók belső felületét gyakran kezelik PFO-val, hogy a benne lévő étel zsírja, szaftja ne áztassa el a csomagolást. Újabb érv amellett, hogy rendelés helyett inkább magunk főzzünk.

A pizzásdobozok belső felületét gyakran kezelik PFO-val
A pizzás dobozok belső felületét gyakran kezelik PFO-val

Mikrosütőben készíthető popcorn

A mikrózható pattogatott kukorica zacskójának belső felén tapadásgátló réteg van, amely szintén gyakran tartalmaz PFO-t. Ha ilyesmit ennénk, inkább készítsük el házilag, serpenyőben, vagy kifejezetten erre a célra készült pattogtatógépben.

Papírtányérok

Akárcsak a korábban említett pizzás dobozok, úgy a papírtányérok, papírtálcák felületét is vegyszerekkel teszik kevésbé áteresztővé. Kerüljük használatukat, maradjunk a hagyományos tálcáknál és tányéroknál.

Sampon

Sajnos a PFO akár samponokban is előfordulhat. Vásárlás előtt alaposan ellenőrizzük a címkéjét annak a terméknek, amelyet meg szeretnénk venni, és ha PFO-t tartalmaz, akkor inkább hagyjuk a polcon.

Forrás: rodalewellness.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: