Nem mindegy, hogyan párásítunk a lakásban

Sem a száraz, sem pedig a túl párás levegő nem tesz jót az egészségünknek, télen ráadásul különösen fontos figyelni a lakás levegőjének páratartalmát. Mire figyeljünk ebben az időszakban?

A fűtési szezon kezdetekor - főként központi fűtés esetén - a lakás páratartalma jelentősen lecsökken. Minél nagyobb a különbség a kinti és benti levegő hőmérséklete között, annál szárazabb lesz a lakásunk levegője is. Ideális esetben a beltéri páratartalomnak nagyjából 40-60 százalék között kell lennie, viszont egy hűvösebb napon ez akár 20 százalék alá is lecsökkenhet. Ez pedig nemcsak az éjszakai pihenésünket teheti tönkre, de egy sor betegség előfordulásának az esélye is megnőhet miatta.

Megvan az ideális hőmérséklet alváshoz A bűvös szám a 18,3 - a kutatók szerint ez a hálószoba ideális hőmérséklete, ilyen hőfokon lesz tökéletes az éjszakai pihenés. Kattintson a részletekért!

A túl száraz és túl nedves levegő is veszélyes

Hogyha túl alacsony páratartalmú helyiségben tartózkodunk, a levegő kiszárítja a szemünket, a bőrünket és a légúti nyálkahártyát is. Egészséges esetben ez utóbbi nedves, így megtapadhatnak rajta a kórokozók, ezért nem juthatnak be a szervezetünkbe. A túl száraz levegő miatt azonban ez a védelmi funkciója jelentősen lecsökken, ami megnöveli a különböző légúti megbetegedések kialakulásának a veszélyét. Az égő, viszkető szem, illetve az orrvérzés szintén jelezheti azt, hogy párásítani kell a lakásban.

A túl száraz és túl párás levegő is megbetegíthet. Fotó: iStock
A túl száraz és túl párás levegő is megbetegíthet. Fotó: iStock

Az sem jó azonban, ha a lakás levegőjének páratartalma magasabb 60 százaléknál. Az asztmások szervezetét különösen megviseli az ilyen levegő, de a penészgombák megtelepedését is elősegítheti. A penész spórái pedig erőteljesen allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is, még akkor is, ha egyébként nem vagyunk allergiásak. A penészérzékenység hasonló tünetekkel járhat, mint bármilyen más allergia: ilyen például az orrfolyás és orrdugulás, az orr- és torokviszketés, tüsszögés, fokozott könnyezés. A páratartalmat megnövelhetik például a szobában tartott növények, illetve a mosás után bent kiteregetett ruhák is.

Hogyan párásítsunk?

Nincsenek egyértelmű kutatási eredmények arról, hogy milyen hőfok és páratartalom az ideális egészségünk és komfortérzetünk szempontjából. A szakemberek 20-22 fokos hőmérsékletet, illetve 40-60 százalék közötti páratartalmat javasolnak. A gyermekek szobájában lehet egy kicsit párásabb, míg a felnőttekében szárazabb a levegő, érdemes azonban ebben a tartományban maradni.

Sok háztartásban a páratartalmat úgy növelik, hogy egy vízzel teli kerámiaedényt rögzítenek a fűtőtesthez, melyből lassan párolog el a nedvesség. Ennek azonban az a hátránya, hogy nem szabályozhatjuk a párolgás ütemét, így nehéz vele ideális szinten tartani a levegő nedvességtartalmát. Szerencsére vásárolhatunk már olyan készülékeket, amelyek folyamatosan mérik, hogy mennyi nedvesség van a levegőben és állandó páratartalmat képesek fenntartani a lakásban. Érdemes ilyet a lakás több pontján is elhelyezni, ezek ugyanis segíthetnek frissen tartani a levegőt és a penészgombák megtelepedését is megelőzhetjük velük. Nagyon fontos viszont az is, hogy ezeket a párásító készülékeket is tisztán tartsuk. Hogyha ugyanis nem tisztítjuk meg rendszeresen, elszaporodhatnak benne a különböző kórokozók, amelyek a levegőbe jutva szintén légúti betegségeket okozhatnak.

Amennyiben régebbi építésű lakásban élünk, érdemes lehet megvizsgálni az ablakokat is. Ezek ugyanis még nem zárultak olyan jól, a lakásban lévő pára pedig könnyebben kiszivároghat. Ha ez visszatérő problémát jelent, érdemes kicseréltetni a nyílászárókat is.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció