Egyre nehezebb lesz az élet a városokban

A globális felmelegedés hatásai nagyobb arányban súlytják a városokban élőket egy frissen publikált tanulmány szerint.

A városok globális átlagban 29 százalékkal gyorsabban melegszenek fel, mint a vidéki területek - derült ki egy kínai kutatásból. Az eredmények a globális felmelegedés hatásai és az urbanizáció miatt is fontosak lehetnek.

A nagyvárosokban emelkedett leginkább a hőmérséklet

A Communications Earth & Environment című szaklapban megjelent elemzésben több mint kétezer városi és vidéki terület felszíni hőmérsékleteit vetették össze 2002 és 2021 között. A kínai Nanking Egyetem kutatócsoportja tanulmányában városi, vidéki és átmeneti csoportba sorolta a kapott adatokat. Utóbbira az Ázsia-szerte gyorsan zajló urbanizáció miatt volt szükség. A elnevezés azokat a területeket takarja, amelyek a megfigyelés időtartama alatt vidékiből városias jellegűvé váltak.

Felmelegedés, forróság
Egyre nagyobb lesz a forróság a nagyvárosokban. Fotó: Getty Images

A kutatók rámutattak: globális átlagban az átmeneti területeken a leggyorsabb a felmelegedés. Itt egy évtized alatt 1,06 Celsius-fokkal nőtt a nappali, 0,84 Celsius-fokkal pedig az éjszakai hőmérséklet. A városokban 0,56 Celsius-fokkal emelkedett a nappali és 0,43 Celsius-fokkal az éjszakai hőmérséklet. Vidéken a nappali növekedés 0,40 Celsius-fok, míg az éjszakai 0,37 fok volt.

A tanulmány szerzői egyebek között a klímaváltozást és a városok egyre zsúfoltabbá válását sejtik az emelkedés hátterében. A városok méret szerinti összehasonlításából kiderült, hogy a kiterjedéssel egyenes arányban lesz nagyobb a belvárosokban mért hőmérséklet-emelkedés. A 65 négyzetkilométernél kisebb városokban egy évtized alatt 0,41 Celsius-fokkal nőtt a nappali hőmérséklet, míg a 450 négyzetkilométernél nagyobb kiterjedésű metropoliszokban már 0,69 fokkal.

Kontinenseket vizsgálva az ázsiai városokban 0,71, míg az európaiakban 0,44 Celsius-fokos nappali hőmérséklet-emelkedést mértek az elmúlt évtizedben. A kutatók arra is rámutattak, hogy adataik szerint a városi zöldterületek hatékonyan mérsékelhetik a felmelegedést.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra