11 tipp, hogy ne érje nagy költségű meglepetés a nyaraláson

Hogy tudjuk fogni a pénzt a pihenés alatt, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásunk? Mennyi kiadással számoljunk, mielőtt útra kelünk? Zárjunk ki mindent előre, ami pénzkidobást eredményezhet a vakáció alatt. Lássuk az ötleteket!

Egészségügyi tennivalók

 • Elővigyázatosság: Ne induljunk útnak fájó foggal vagy műtét előtt, azaz bármilyen függőben levő, halogatott egészségügyi ellátást inkább tudjunk le, nehogy a vakáció alatt üssön be a krach!
 • Gyógyszer: Ha valamilyen krónikus betegségben szenvedünk, legyen nálunk elegendő gyógyszer az utazás alatt is a megfelelően összeállított útipatika részeként! Ha rendszeresen szedünk gyógyszert, ne csak egy helyre tegyük az egész készletet, mert ha a poggyászunk elkeveredik, akkor ez fennakadást okozhat.
 • Oltás: Ha az adott célországban valamilyen védőoltás ajánlott, adassuk be a nyaralás előtt 4-6 héttel!
 • Higiénia: Egzotikus országokban a már szinte unalomig ismételt előírásokat tartsuk be, hogy a kellemetlen, hasmenéses panaszok messze elkerüljenek minket: a gyümölcsöt és zöldséget is ásványvízzel öblítsük, a frissen facsart gyümölcsöt lehetőleg ne igyuk jéggel!

Praktikus előkészületek

 • Magyar külképviselet: Mielőtt messzebbre utazunk, mindig érdemes megnézni, hogy az adott országban hol van a magyar nagykövetség vagy konzulátus, mi a címe, telefonszáma.
 • Biztosítás: Más jellegű rizikói vannak az extrém sportokkal tarkított kiruccanásoknak, és más az egészségügyileg veszélyesebb tevékenységeknek, vagy a kockázatosabb úti céloknak, azaz biztosításunk típusa és ára is ennek fényében változhat. Az Unió országaiban nincs különösebb kockázat, valószínű, hogy elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiegészítve poggyászbiztosítással, ám ha extrém sportot is űzünk a szabadság alatt, akkor már speciális, drágább biztosításra lesz szükségünk. Veszélyesnek (fertőzés, vadállatok) minősített országokban szintén speciális biztosítást kell kötni, kiegészítő szolgáltatásokkal, pótdíjfizetéssel.
 • Poggyászbiztosítás: Sokan az utasbiztosításokkal kapcsolatosan főként a poggyászbiztosításra gondolnak, holott a poggyászkárok - bár meglehetősen kellemetlenek - legrosszabb esetben is "csak" néhány százezres veszteséget jelentenek. (Szemben pl. egy sürgősségi, életmenő egészségügyi beavatkozás, műtét akár több milliós költségével.) Mindenképpen tájékozódjunk előre, hogy a poggyászbiztosítás mire nem (pl. fényképezőgép, laptop, navigáció, ékszer, hangszer stb.) terjed ki!

Pénzügyi tudatosság

 • Bankkártya: Ne feledkezzünk meg arról, hogy nem feltétlenül használható minden hazai kibocsátású bankkártya külföldi ATM-eknél, illetve vásárláskor! Kártyánk használata előtt ellenőrizni kell, hogy a kártyán található védjegy (logó) fel van-e tüntetve az ATM-en, vásárlás esetén pedig a kártyán szereplő védjegy ki van-e ragasztva az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárban. Utazás előtt az adott ország vonatkozásában bankunknál érdemes tájékozódni arról, hogy mennyi a készpénzfelvétel díja. Az utazás előtt gondoljuk végig, hogy a hazai használathoz igazított kártyahasználati limitek külföldön is megfelelnek-e igényeinknek. Nem utolsósorban győződjünk meg arról, hogy bankkártyánk érvényes-e, és hogy szükség esetén megvan-e a telefonszám, amelyen letilthatjuk a kártyát!
 • Valutaváltás: Még ha rendelkezünk is bankkártyával, bármikor előfordulhat olyan helyzet, amikor csak készpénzzel tudunk fizetni, és nincs lehetőség egy közeli ATM-ből az azonnali pénzfelvételre. Az ilyen helyzetekre érdemes némi külföldi valutáról még az utazás megkezdése előtt gondoskodni. Kedvezőbb megoldás lehet, ha a valutaváltást nem azonnali készpénzes tranzakcióként hajtjuk végre, hanem forintban vezetett bankszámlánk egyenlegének terhére vásároljuk meg a banktól a szükséges külföldi fizetőeszközt. Ha a valutaváltó helyeket részesítjük előnyben, járjunk el kiemelt elővigyázatossággal és - főleg utcai, alkalmi váltóhelyek esetében - ne dőljünk be a csábító ajánlatoknak!
 • Stressz-mentes költekezés: Döntsük el előre, hogy mekkora az az összeg, amit nyaraláskor költőpénznek szánunk, illetve hogy a nyaralásra összesen mennyit kívánunk költeni. Lehet előre tájékozódni, mi mennyibe kerül, és eldönteni, megtehetjük-e, hogy beülünk egy étterembe, vagy inkább magunk vásárolunk a helyi ABC-ben. Érdemes még egy kis tartalék pénzt is magunkkal vinni az esetleges nem várt eseményekre, amit természetesen nem költünk el.
 • Mobiltelefon: Tájékozódjunk előre a külföldi telefonhasználat díjairól szolgáltatónknál! Az okostelefonoknál az állandó netkapcsolatot kézi vezérlésre kell átállítani, mert a nyaralás utáni hónapban jöhet a másik meglepetés: a nem várt, csillagászati összegű telefonszámla.

További cikkek a témában:

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: