Életmentő lépéselőny

Kezelhető, de nem gyógyítható ? a különbség hatalmas Míg korábban a HIV-fertőzöttség és az AIDS diagnózisa egyenlő volt egy halálos ítélettel, addig mára a gyógyszeripari innovációknak köszönhetően jól kezelhető fertőzésről, akár teljes tünetmentességről is beszélhetünk. Mára az AIDS is jól karban tartható krónikus betegséggé vált. A pozitív hírek és fejlesztések egymást érik, mindennek azonban árnyoldala is van: sokan kevésbé...

Kezelhető, de nem gyógyítható ? a különbség hatalmas Míg korábban a HIV-fertőzöttség és az AIDS diagnózisa egyenlő volt egy halálos ítélettel, addig mára a gyógyszeripari innovációknak köszönhetően jól kezelhető fertőzésről, akár teljes tünetmentességről is beszélhetünk. Mára az AIDS is jól karban tartható krónikus betegséggé vált. A pozitív hírek és fejlesztések egymást érik, mindennek azonban árnyoldala is van: sokan kevésbé figyelnek a megelőzésre, azt gondolván, hogy már csak egy egyszerű ?nátháról? van szó. Megdöbbentő, de míg a HIV-fertőzés kezelhetősége hatalmasat fejlődött az elmúlt években, évtizedekben, addig ennek híre sajnos sok esetben éppen ellenkezőjére fordult, és nagyobb kockázatvállalásra sarkalta azokat, akik nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg. Az ugyanis, hogy a várva várt hatékony kezelés már rendelkezésre áll, nem jelenti azt, hogy az embereknek felelőtlenebbnek kellene lennie. Pedig amióta korszakváltás történt a fertőzés kezelésében, egyes társadalmi körökben a folyamatos felvilágosító kampányok ellenére ismét emelkedni kezdett az újonnan megfertőződöttek száma. Ez a szakértők szerint azzal magyarázható, hogy sokan már nem félnek annyira ettől a korábban halálos megbetegedést okozó fertőzéstől, és legyintenek, kockáztatnak, hiszen úgy gondolják, maximum gyógyszert szednek életük végéig. Pedig a fertőzés terjedése még akkor is nagyon rossz hír, ha egy betegség amúgy egyre könnyebben kezelhetővé válik. 514756481 Magyarország jelenleg az enyhén fertőzött országok közé tartozik, ám nálunk is emelkedik vírushordozók száma: míg 1985-2005 között 1286 HIV-fertőzöttet regisztráltak, addig 2006. és 2014 első féléve között már 1430 új érintettet szűrtek ki. A diagnosztizáltak 77 százaléka férfi, 10 százaléka nő, a többi (adatfeldolgozás szempontjából) ismeretlen. Érdekes módon Közép-Európában ? idetartoznak a szlovákok, a csehek, és ebből a szempontból gyakorlatilag Szerbia és Horvátország ? nem olyan magas a fertőzöttek száma, mint például Franciaországban, Németországban, Angliában, Hollandiában, vagy tőlünk keletebbre, például Romániában vagy Ukrajnában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra