A gyanú árnyéka

A HIV-teszt csak segíthet, félni nem kell tőle Ha valaki arra gyanakszik, hogy esetleg HIV-fertőzött, kulcsfontosságú, hogy erre a nyomasztó kérdésére teszt elvégeztetésével választ kapjon. Mert ha tényleg megfertőződött, létszükséglet, hogy ez mihamarabb kiderüljön, innovatív gyógyszerekkel pedig mielőbb meg lehessen kezdeni a kezelést. A mai korszerű terápia mellett így szinte teljes életet élhetnek az érintettek. A HIV-teszt azt deríti ki,...

A HIV-teszt csak segíthet, félni nem kell tőle Ha valaki arra gyanakszik, hogy esetleg HIV-fertőzött, kulcsfontosságú, hogy erre a nyomasztó kérdésére teszt elvégeztetésével választ kapjon. Mert ha tényleg megfertőződött, létszükséglet, hogy ez mihamarabb kiderüljön, innovatív gyógyszerekkel pedig mielőbb meg lehessen kezdeni a kezelést. A mai korszerű terápia mellett így szinte teljes életet élhetnek az érintettek. A HIV-teszt azt deríti ki, jelen vannak-e a vérben azok a bizonyos speciális anyagok, amelyeket az immunrendszer abból a célból termel, hogy megpróbálja velük megsemmisíteni a betegséget okozó vírust. Azaz a HIV-teszt azon antitestek kimutatására szolgál, amelyek a vírus jelenlétére adott szervezeti választ jelentik. Ez a teszt nem informál az AIDS-ről, csak azt mondja meg, hogy valaki HIV-fertőzött-e vagy sem. Nem ad előrejelzést sem arról, hogy mikor, mennyi idő múlva fordulhat át az állapot AIDS stádiumba. 509706053 A HIV-teszt során vérmintát vesznek, rendszerint a könyökvénából. A mintát aztán laboratóriumba küldik, hogy elvégezzék vele az antitest vizsgálatot. Az eredményt általában egy hét után szokott kiderülni, bár vannak olyan klinikák és laboratóriumok, ahol már aznap tudják a vizsgálati eredményt. Hazánkban a Szent László Kórház laboratóriumában végeztethető el ilyen teszt a legegyszerűbben. Ha eredménye negatív, az azt jelenti, hogy a HIV-re reagáló antitestek nem voltak, nincsenek a vérben jelen. Mivel azonban két-három hónap is eltelik, néha még több idő is, míg a fertőzés után a HIV-re adott reakcióként az antitestek megjelennek a vérben, szükség lehet a teszt ismétlésére. Emiatt teljes megnyugvást csak a megerősített negatív eredmény jelenthet. A pozitív eredmény azt jelenti, hogy a HIV jelenlétére adott reakcióként antitestek vannak jelen a vérben, és hogy HIV-fertőzöttség esete áll fenn. Az érintettek fertőzöttsége életük végéig megmarad, az viszont nem tudható előre, állapotuk mikor fordul AIDS stádiumba. Emiatt kulcsfontosságú, hogy a fertőzöttek kezelést kapjanak, rendszeresen ellenőriztessék immunrendszerük állapotát. Utóbbiak teszik lehetővé azt, hogy a HIV-fertőzöttség előrehaladását lassítani lehessen, és hogy az érintettek megóvják magukat egyéb fertőzésektől. Bárki dönthet úgy, hogy HIV-tesztet készíttethet, ám előtte fel kell készülni a lehetséges eredményekre, következményekre. Fel kell készülni arra, mi történik, ha az eredmény pozitív, és kiderül, hogy az érintet HIV-fertőzött. Ezt nehéz elfogadni, de mindenkinek az az érdeke, hogy az érintettek ezt megtegyék. Azt is át kell gondolni, mi történik akkor, ha valaki csak gyanakszik, ám nem csináltatja meg a HIV-tesztet és örökös bizonytalanságban marad. Ez még akkor is hatalmas lelki teher, ha amúgy szó sincs fertőzöttségről, ha pedig van, akkor a kezelés hiánya és a védekezés elmulasztása miatt komolyan árt mind az érintettnek, mint partnereinek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, utóbbiakat felhőszakadás, erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra