Túl népszerű az egyik kórház, megszűnik a szabad szülésznőválasztás

A jövőben kizárólag az éppen szolgálatban lévő szülésznők együttműködését kérhetik a kismamák a szülés alatt az újbudai Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban – jelentette be az intézmény.

A fogadott szülésznő intézménye 2021 januárjától megszűnt, és az ország más szülészeti intézményeihez hasonlóan a Szent Imre kórházban sem működik már ilyen formában. Lehetőség volt azonban arra, hogy a várandósok egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítésben vegyenek részt. Ennek keretében olykor a felkészítést vezető szülésznő a vajúdás és a szülés kísérésében is részt vehetett – olvasható a kórház pénteken közzétett Facebook-bejegyzésében. Mint írják, ez a gyakorlat igen vonzóvá tette az intézményt, és rendkívül megugrott az ellátási területen kívüli, csak a szülés idejére ideiglenesen bejelentkezett szülések száma. Magyarán nagyon sokan szerettek volna a kórházban szülni, dacára annak, hogy területileg nem oda tartoznak.

szülés, kismama, szülésznő, szülőszoba
A jövőben csak a szolgálatban lévő szülésznők közül választhatnak a szülő nők. Fotó: illusztráció, Getty Images

A Szent Imre kórház vezetősége szerint ez egyértelműen veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást. „Az életvitelszerűen nem itt élő, a védőnői szolgálat által nem itt gondozott, területileg nem hozzánk tartozó várandósok ellátása arányában jelentősen megnövekedett, ami felveti a biztonságos szülészeti ellátás veszélyeztetésének lehetőségét” – fogalmaz a közlemény. A probléma megoldása érdekében a kórház vezetősége azt a döntést hozta, hogy november 1-jétől megtiltja a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét. „Feltételezzük, hogy ezzel a területen kívüli szülések száma fokozatosan csökkenni fog” – írják.

A bejelentés alapján úgy tudják a jövőben biztosítani a szabad szülésznőválasztást, hogy a kismamák a szolgálatban lévő szülésznők közül választhatják ki, kinek a segítségét kérik a szülés ideje alatt. A jelenleg a kórház gondozásában lévő, de a területi ellátási kötelezettsége alá nem eső kismamák még az intézményben hozhatják világra gyermeküket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

A felhős tájakon fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, a legkevesebb napsütés északkeleten várható. Főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra