Rákhoz vezethet, ha sok gyorsételt eszünk fiatalon

Egy új kutatás szerint fokozza az emlőrák későbbi kialakulásának veszélyét, ha gyakran esznek gyorsételeket a tinédzser lányok.

Több korábbi tanulmányból is ismert, hogy a cukorban, szénhidrátban, illetve ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend összefüggésbe hozható a fokozott rákkockázattal, az elhízással és egyéb egészségügyi problémákkal egyaránt. Mint azt a Rizikometer írja a Facebookon, egy frissen megjelent kutatás újabb bizonyítékkal szolgál az említett veszélyeket illetően: a tudományos munka szerint az ilyesfajta táplálkozás különösen veszélyes lehet a tinédzser lányok mellének fejlődésére.

A poszt szerint a Dél-Karolinai Orvostudományi Egyetem kutatói felfedezték, hogy a gyorsételekben magas az úgynevezett glikációs végtermékek (AGE) koncentrációja. Olyan káros vegyületekről van szó, amelyek nagy mennyiségben felhalmozódva számos betegség kialakulásának kockázatát növelik. A kutatócsoport rágcsálókkal folytatott állatkísérletek során kereste a választ arra, hogy a nagy mennyiségű AGE-bevitel milyen hatással van a szervezetre.

Kiket veszélyeztet leginkább a mellrák?

Az így kapott eredményekből kirajzolódott, hogy azoknál a kísérleti állatoknál, amelyek étrendjében az átlagosnál magasabb volt az AGE szintje, kóros elváltozás jelentkezett. Egészen pontos azt figyelték meg a kutatók, hogy az érintett rágcsálók emlőszövete a korai stádiumú mellrákos betegekével mutatott hasonlóságot. „Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztása fokozza az emlősűrűség növekedésének esélyét, ami pedig a mellrák jövőbeni kialakulásának kockázatát növeli” – olvasható a Rizikométer bejegyzésében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra