Megdöbbentő dolog történt egy nővel szülés közben

A szülés kőkemény fizikai megterheléssel jár, nem véletlen, hogy egyesek maratonfutáshoz hasonlítják. De vajon milyen hatással lehet a szemre? Mutatjuk.

A hüvelyi úton történő szülés a legtöbb kismamát alaposan kimeríti. Hogy valakit fizikailag és lelkileg mennyire veszi igénybe egy gyermek világra jötte, azt számos tényező befolyásolja az alkati sajátosságoktól kezdve a szülés időtartamán át a kitolás során szerzett sérülésekig. Utóbbiak közé tartoznak a gátat és az intim területet ért károk: leggyakrabban repedések, szakadások, gátmetszés esetén pedig a vágás, amely súlyos esetben akár a végbél záróizmait és idegeit is érintheti. Akadnak, akiknél a baba kinyomásával járó, hosszan tartó vagy intenzív erőlködés hatására aranyér alakul ki.

szülés erőlködés
A szülés fizikailag és lelkileg is megviselheti a nőket. Fotó: Getty Images

Veszélyben a szem

De előfordulhat olyan is, hogy a szem sínyli meg a nagy nyomást: sérülhetnek a szemben található erek, ami egyeseknél kötőhártya-bevérzést okozhat, súlyos esetben pedig akár a retina is leválhat. Ez azonban a szakemberek szerint igen ritka, és ha bizonyos körülmények - például rövidlátás - miatt eleve fennáll ennek, vagy bármilyen egyéb, egészséget veszélyeztető állapotnak a kockázata, inkább császármetszést javasolnak.

A retinaleválás hátterében az áll, hogy a fokozott erőkifejtés hatására a szemgolyó kitágul, ám az üvegtest vázát alkotó kollagénrostok nem tágulnak vele, ezért a retina a mechanikai hatás miatt beszakad. (Nem véletlenül kérik a kismamákat arra, hogy a kitolási szakaszban lehetőleg csukott szemmel nyomjanak.)

Szülés után sok nő szembesül olyan testi változásokkal, amelyekre nem igazán tudott felkészülni, mert csak elképzelései voltak arról, mi történik majd szervezetével, főképp intim testtájával a baba világra jötte után. Összefoglaltuk, mi számít ilyenkor természetesnek, és mi nem.

Extrém esetben ijesztő szemsérülés is bekövetkezhet

A brit Mirror nemrégiben arról számolt be, hogy szülés közben kiugrott egy fiatal nő egyik szemgolyója. Az Egyesült Államokban élő 23 éves Bethany Collins méhösszehúzódást elősegítő szintetikus hormont kapott, hogy felgyorsítsák a szülést. Ennek hatására súlyos összehúzódások jelentkeztek nála, de a méhszáj nem tágult kellő mértékben és ütemben. Epidurális érzéstelenítést kért, a baba szívhangja viszont esett, ezért Bethany igyekezett minél gyorsabban megszülni a lányát. Akkor jött rá, hogy valami nincs rendben, amikor erős nyomást érzett a bal szemében.

"Hallottam egy pukkanást, mire megkérdeztem az orvost, hogy a szemgolyóm még mindig a helyén van-e. Azt mondta, igen. De kinyitottam a szemem, és minden homályos volt" - mesélte a nő a Mirrornak. Mint kiderült, a bal szemgolyója jobban kiállt, mint a jobb, és a helyzet később tovább romlott. Egy optikus megvizsgálta, de nem tudott érdemi tanácsot adni, mit lehetne kezdeni vele, ezért abban maradtak, hogy várnak, amíg magától "visszahúzódik". Bethany két hét múlva - egy jókora monokli nyomaival - kezdett némi javulást érezni. Hat hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a fiatal nő szemgolyója magától visszakerüljön az üregébe, és újra normálisan lásson. Bethany Collins TikTokon is megosztotta történetét, ami gyorsan elérte a 2 milliós megtekintést.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)