Koronavírus: az oltás így hat a nők ciklusára

Csupán csekély mértékű és átmeneti eltolódást okoz a COVID-19 elleni vakcinák felvétele a nők menstruációs ciklusában - állapította meg egy amerikai felmérés.

Hiába okoz kevésbé súlyos tüneteket, mint a delta variáns, az Egészségügyi Világszervezet szerint az új koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsát sem lehet enyhének minősíteni.

Mint azt korábban megírtuk, az új típusú koronavírus-fertőzés elleni vakcinák engedélyezése óta sokakat foglalkoztatnak az oltások menstruációs ciklusra gyakorolt potenciális hatásai. Már az oltási programok kezdetét követő korai időszakban is sok nő számolt be olyan tapasztalatokról, hogy az immunizálást követően megváltozott a menzesze. A kérdés tisztázása érdekében egy amerikai kutatócsoport Alison Edelman, a portlandi Oregoni Orvosi és Tudományegyetem szakembere vezetésével mintegy négyezer nő adatait vizsgálta át egy, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által támogatott tanulmányban - olvasható az eurekalert.org oldalán megjelent közleményben.

Egy amerikai felmérés szerint a COVID-19 elleni oltások csak csekély hatással vannak a női ciklusra
Egy amerikai felmérés szerint a COVID-19 elleni oltások csak csekély hatással vannak a női ciklusra. Fotó: Getty Images

A kutatók a Natural Cycles nevű termékenységi applikáció felhasználóinak anonim adataival dolgoztak. A 3959 résztvevő közül 2403 főt oltottak be korábban COVID-19 ellen, míg 1556-an nem kaptak még oltást a vizsgálat idején, ők alkották a kontrollcsoportot. A kutatócsapat hat egymást követő hónapban vizsgálta az alanyok menstruációs ciklusát, ami az oltottak esetében az oltást megelőző és követő három-három hónapra terjedt ki. Az így kapott adatok szerint az első vakcinadózis beadása átlagosan 0,71 nappal, a második dózis 0,91 nappal hosszabbította meg az érintettek ciklusát. Azoknál, akik mindkét oltást ugyanabban a menstruációs ciklusban kapták meg, átlagosan mintegy két nappal tolódott ki a ciklus hossza. Mindazonáltal ezek a változások is csökkentek a későbbi ciklusok során, ami arra utal, hogy átmeneti hatásról lehet csupán szó.

Az Obstetrics & Gynecology című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői rámutatnak, hogy a nők menstruációs ciklusának hossza egyébként sem tökéletesen állandó, hónapról hónapra változhat kis mértékben. A Nemzetközi Szülészeti és Nőgyógyászati Szövetség (IFGO) hivatalos álláspontja szerint mindaddig normálisnak tekinthetőek ezek a változások, amíg nem érik el a nyolcnapos eltérést. "Megnyugtató, hogy a tanulmány csupán apró, átmeneti menstruációs változásokat talált a nőknél. Ezek az eredmények elsőként nyújtanak lehetőséget arra, hogy tanácsot adjunk a nőknek, mire számíthatnak a COVID-19 elleni oltásoktól e téren" - fogalmazott Diana W. Bianchi, a NIH gyermekegészségügyi és fejlődéstani intézete igazgatója.

Az eredmények alapján a kutatók nem találtak érdemi változást az oltások hatására a menstruációs vérzés időtartamában. Ugyanakkor további kutatásokat szorgalmaznak annak feltárására, hogy a vakcinák kihatással lehetnek-e amenzeszegyéb olyan jellemzőire, mint az ahhoz kapcsolódó panaszok (fájdalom, hangulatváltozások stb.) és a menstruációs vérzés jellege.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)