Zumba: idősebbek is elkezdhetik!

A Harvard Egyetem Orvosi Karának szakemberei szerint a zumba nem csupán egy divatos sport, de segítségével számos időskori betegség - például a demencia vagy a különféle neuromuszkuláris megbetegedések - is gyógyíthatóak.

Ma már 1,2 millió angol vesz részt legalább heti egy zumba órán az ország 13 000 helyszínén, és nem csak a fiatalok. Kutatások kimutatták, hogy azok az idősek, akik heti kétszer fél órát zumbáztak, jelentős javulást mutattak atéren, hogy agyuk milyen hatékonyan képes feldolgozni az újonnan kapott információkat.

Amint azt a kutatást vezető Terry Eckmann professzor kifejtette, 35 éves kor után agyunk tömege minden egyes évtizeddel három százalékos csökkenést mutat, így ahogy idősödünk, egyre kevésbé vagyunk képesek megfelelő módon tárolni és előhívni az információkat. A zumba azonban olyan mozgássorokat tartalmaz, melyek segítenek az agysejtek helyreállításában, hiszen ahogy az izmainkat is bármilyen korban fejleszthetjük, ugyanúgy az idegpályáinkat is. Ebből következően a zumba a demenciával küzdők esetében is segíthet lassítani a mentális hanyatlást.

A Washington Egyetem Orvosi Iskoláján végzett kutatás hasonló eredményre jutott, mikor kimutatta, hogy azok a Parkinson-betegek, akik heti kétszer tangó órára jártak, olyan fizikai aktivitást értek el, amit a betegségük jelentkezése óta nem tapasztaltak. Ugyanez igaz a zumbára is, és nem csak a fenti betegségek esetében, de Asperger-szindrómásoknál vagy egyszerűen csak a súlyfelesleggel és annak egészségügyi következményeivel küzdőknél is igen sok jótékony hatása van ennek a mozgásformának.

Mark Williams professzor, az Oxford Egyetem Pszichiátria Tanszékének klinikai pszichológusa úgy véli, a jótékony hatás lényege abban rejlik, hogy tánc közben nem vesszük túl komolyan magunkat, ez pedig kifejezetten jót tesz a közérzetünknek. A táncolás abban is segít, hogy figyelmünk elterelődjön hétköznapi gondjainkról, tudjunk önfeledten nevetni magunkon és a hibáinkon. Ezzel kikerülünk abból az ördögi körből, amikor a betegségünk folytonos stresszben tart minket, a stressz pedig hátráltatja a gyógyulásunkat.

Jó hír, hogy a kevésbé mobilis időseknek és az egészen kicsi gyerekeknek sem kell kimaradniuk ebből a mulatságból. Előbbiek részére medencés órákat tartanak, utóbbiak pedig maguk is üthetik a dobot, miközben anyukájukkal együtt zumbáznak, ezzel motoros készségeik is fejlődnek, az anyukák pedig jó társaságban lehetnek, ahol a gyerekmondókák világa után felüdülés lehet számukra a kicsit változatosabb zenére való táncolás.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: