Milyen a helyes futás? Megpróbálták megfejteni

Lehet, hogy az emberek futásra születtek, de a fitnesz szakértők különbözőképpen ítélik meg azt, hogyan is kell végezni a legtermészetesebb edzésnek számító testmozgást.

Egyesek egyetlen ideális formát helyeznek előtérbe, mások a test egyéni "áramlását", de abban mindenki megegyezik, hogy a lágy földet érés rendkívül fontos.

Dr. Nicolas Romanov, a Miamiban élő, kétszeres olimpiai futóedző, a Póz-módszer (POSE) megalkotója szerint a futás egy tanítható képesség, amely letisztult, pontos mozdulatokat kíván.

"Létezik egy univerzális, archetipikus futási forma" - állítja Romanov, aki nemsokára megjelenő, The Running Revolution (A futás forradalma) könyvében az előredőlő testet, a lábfej elülső részének földet érését, és a rövid, gyakori lépéseket mutatja be a Póz-módszer jellegzetes tulajdonságaként. Módszere lényege az, hogy az izomerő helyett a gravitációt kell kihasználni annak érdekében, hogy a test gyorsabban és tovább futhasson, sérülés nélkül .

"Ez nem az én szabványom, hanem a természet szabványa" - magyarázta Romanov, aki szerint a futás tulajdonképpen szabályozott esés. "A fájdalom a természet ellen vétett szabálytalanság büntetése. Amikor valaki a gravitáció ellen dolgozik, minden összedől."

A helyes futást tanulni kell

Dr. Heather K. Vincent, az American College of Sports Medicine (ACSM) tagja szintén támogatja a Póz-módszerben leírt előredőlést, megemelt térdet és gyors lábváltásokat, de nem osztja azt a nézetet, hogy ez minden egyes ember számára üdvözítő módszer.

"A kontrollt és az erőt próbáljuk népszerűsíteni. Nem vagyok biztos abban, hogy egy futási stílus az összes testnek megfelelő lehet" - nyilatkozta Vincent, a Floridai Egyetem Sports Performance Centre központjának vezetője. A szakértő szerint a földet érésnek lágynak, puhának kell lennie .

A connecticuti futóedző, Tom Holland szerint a testünk egy intelligens gép, amely a legkisebb ellenállás irányába mozog. Holland úgy véli, hogy a legtöbb sérülés abból ered, hogy az emberek túl sokat vállalnak túl hamar, nem pedig abból, hogy a sarkukat a földhöz verik. Ettől függetlenül ő is hisz a finom földet érésben, ami szerinte a futás természetes módja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

A felhős tájakon fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, a legkevesebb napsütés északkeleten várható. Főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra