+7° - +23°
Kettős front

Hogyan hat a személyiségünk az állóképességünkre?

A legújabb kutatás szerint ha valaki rugalmas személyiséggel rendelkezik, vagyis jobban kezeli a helyzeteket, vagy könnyebben feláll a bukások után, nagyobb valószínűséggel élvez jobb aerob egészséget is.

A Floridai Állami Egyetem Orvostudományi Karának munkatársai a PLoS ONE szaklapban közzétett kutatásában közel 650 felnőttet vizsgáltak, hogy jobb képet kaphassanak a személyiségjegyek és a fizikai állóképesség, különösen az aerob kapacitás és a metabolikus ráta közötti kapcsolatról. A kutatást vezető Dr. Antonio Terracciano elmondta, nehéz megmondani, vajon a személyiségjegyek befolyásolják-e a szív-érrendszeri egészséget vagy fordítva - esetleg az egészségesebb szív miatt lesz valaki rugalmasabb személyiség. Az azonban biztos, hogy a kettő összefügg egymással, annak ellenére is, hogy nem bizonyítható ok-okozati kapcsolat közöttük.
"Kölcsönös hatás figyelhető meg. Ha valakinek több energiája van, extrovertáltabb lehet" - magyarázta Terracciano. "Ha viszont valaki szociálisabb személyiség, jobban teljesíthet a fizikai feladatokban. Nagyon nehéz meghatározni, milyen irányban hat."

A négyéves vizsgálatban a kutatók az alanyok személyiségjegyeit értékelték: a neuroticizmus, az extrovertáltság, a nyitottság, a kedvesség és a lelkiismeretesség szintjét. A résztvevők akkor számítottak "rugalmasabbnak", ha alacsonyabb volt a neuroticizmus értéke, és magasabb a többi négy területen.

A következő lépésben az alanyok metabolikus rátáját, vagyis energiafelhasználását mérték nyugalomban és mozgásban. Az eredmények azt mutatták, hogy a neurotikusabb személyiségeknek tovább tartott elvégezni a kísérlet gyaloglási szakaszát. Azok, akik alacsonyabb pontszámokat értek el a neuroticizmusban, és magasabb pontszámot a lelkiismeretesség, a nyitottság és a kedvesség terén, jobb aerob kapacitással rendelkeztek, és kevesebb energiát használtak fel ugyanazon távolság megtételéhez. Más szóval, akik rugalmasabb személyiségek, azok gyorsabbak voltak, és jobb aerob kapacitással rendelkeztek.

A tanulmány szerzői azt állítják, eredményeik újfent alátámasztották azt az egyre erősödő tudományos irányvonalat, mely szerint a személyiségjegyek, köztük a szociális természet, összefügg a jobb szív-érrendszeri egészséggel, ami pedig hosszabb élethez és jobb általános egészségi állapothoz vezethet idősebb korban.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag