Ez a ducik legjobb sportja!

Biciklizés, futás, gyaloglás - mind jót tesznek az egészségnek. Ha azonban valaki elhízott, vagy ízületi gyulladástól netán egyéb ortopédiai problémától szenved, orvosa talán nem ajánlja az ilyen mozgásokat. Mégis van megoldás: irány a víz!

"Ha nem edzhet a szárazföldön, megteheti a vízben. A vízi aerobik vagy fitness ugyanolyan előnyökkel jár, mint a hagyományos" - állítja dr. Martin Juneau, a Montreali Szív Intézet megelőzési osztályának az igazgatója. A szakember hozzátette, az emberek gyakran azt feltételezik, hogy a vízben végzett sport nem olyan hatékony, mint a szárazföldi változat, mivel a víz ellenállása miatt nem érzik olyan megterhelőnek. Dr. Juneau tanulmánya azonban eloszlatta ezeket a kételyeket.

testtömeg-indexét (BMI)!Dr. Juneau és kollégái egészséges embereket kértek fel, hogy biciklizzenek edzőteremben, majd egy speciális vízi kerékpáron is (a víz ebben az esetben a résztvevők mellkasáig ért.) Mindkét alkalommal a kutatók percenként növelték a terhelés intenzitását, egészen a kimerülésig. Az eredmények szerint az edzés hatékonyságát jelző maximális oxigénfogyasztás majdnem mindkét esetben azonos értékeket mutatott. Sőt a kutatók szerint a vízben végzett mozgás hatékonyabb is lehet a szív szempontjából.

Dr. Juneau hozzátette, hogy a szívfrekvencia kicsit alacsonyabb értéket is mutatott a vízben tekerőknél. "Több vért pumpálunk minden egyes szívveréskor, ezért nincs annyi ütésre szükségünk, mert a víz lábakra gyakorolt nyomásának köszönhetően a vér könnyebben visszaáramlik a szív felé" - magyarázta dr. Juneau.

A szakemberek ezért mindenkinek ajánlják a vízben végezhető mozgásokat, például az úszást vagy az aquafitneszt. A tanulmányt a Kanadai Kardiovaszkuláris Kongresszuson mutatták be.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)