Hormonkezelés a meddőség során

A következőkben a meddőségi hormonkezelés során használatos készítményeket mutatjuk be, valamint a kezelés menetét az esetleges mellékhatásokkal együtt.

Hogyan kezelik a meddőséget a hormonok?

A normális női nemi ciklus során két hormon szabadul fel, amelyek szükségesek az ovuláció vagy peteérés kiváltásához. Az egyik a tüszőserkentő hormon vagy más néven follikulus stimuláló hormon (FSH), amely segíti a tüszők növekedését, fejlődését.

A másik hormon a sárgatest-serkentő hormon vagy luteinizáló hormon (LH), amely pedig a tüsző repedését segíti elő, mely során az érett petesejt kiszabadul, ezt a folyamatot nevezik ovulációnak. A megrepedt petesejtből visszamaradó sárgatest megmaradása nagyon fontos, hiszen az általa termelt progeszteron létfontosságú a terhesség megtartásához. Ezt a fázist szintén a sárgatest-serkentő hormon támogatja.

Ha a hormonrendszer zavara miatt nem jön létre a peteérés, akkor ezeknek a hormonoknak a segítségével elősegíthetik az orvosok az ovulációt, ez az első számú kezelési mód.

Érdekességként elmondható, hogy ugyanezek a hormonok termelődnek a férfiak szervezetében is, csak náluk a here spermiumtermelő sejtjeire hatnak, és fokozzák azok képződését. Így a fent említett a hormonok a férfi meddőség egyes típusainak kezelésére is alkalmasak, azokban az esetekben, amikor valamilyen hormonális zavar miatt nem képződik elegendő spermium. A megfelelő hatás kiváltásához azonban legalább 4 hónapig folyamatosan kell folytatni a kezelést.

Klomifen

A klomifen az egyetlen nem hormon eredetű anyag, amelyet peteérés serkentésére adnak, és ez a szer áll egyedül tabletta formájában rendelkezésre. A klomifen az ösztrogén nevű női nemi hormon hatását gátolja oly módon, hogy megakadályozza az ösztrogén-receptorhoz való kötődését. Az ösztrogén mennyiségétől függően keletkezik az agyalapi mirigyben a peteérés kiváltásához szükséges tüszőserkentő és sárgatest-serkentő hormon.

A klomifen meggátolja az ösztrogén kötődését az ott lévő receptorokhoz, ezáltal a szervezet úgy érzi, hogy alacsony az ösztrogénszint, és több hormont bocsát ki. A nagyobb mennyiségben felszabaduló hormonok pedig serkentik az ovulációt és az embrió beágyazódását segítik elő. Viszont csak abban az esetben van értelme adni, ha az agy megfelelő részei és a petefészek érzékeny a hormonok hatására. Ha hormon-érzéketlenség miatt jött létre a meddőség, a klomifen és talán a többi hormonkezelés sem lesz hatékony.

A klomifen az elsőként adandó szerek közé tartozik, ha a nőnek nincs peteérése. Ennek egyik gyakori oka a policisztás ovárium szindróma vagy Stein-Leventhal-szindróma. Akkor is alkalmazható a klomifen, ha a nőnek hosszú idejű fogamzásgátló tabletta szedése után nincs menstruációja. Ekkor általában az első kúra kiváltja a peteérést.

Az első kúrában 5 napig kell szedni a klomifent, és ezután pár nap múlva következik be az ovuláció. Ha mégsem lenne peteérés, a következő kúrát a következő menstruációs ciklusban megismétlik nagyobb dózissal, újabb sikertelenség esetén még egyszer meg lehet ismételni. Ha ekkor sincs peteérés, 3 hónap szünet után tesznek egy újabb 3 hónapos kúrát, de további kezelésnek nincs értelme, más peteérést serkentő kezelésre kell áttérni.

A klomifen kezelés egyik leggyakoribb mellékhatása a klimaxhoz hasonló hőhullámok kialakulása, melyek kellemetlen tüneteket és rossz közérzetet okozhatnak. Ezen kívül előfordulhat még hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, fáradtság, látászavarok, mellfeszülés, hasi vagy kismedencei panaszok, rendellenes hüvelyi vérzések, petefészek-megnagyobbodás, és ciszták képződése is.

FSH vagyis tüszőserkentő hormon

Az injekció formájában kívülről adott FSH ugyanazt a hatást fejti ki, mint a szervezetben termelődő hormon. Akkor alkalmazzák, ha a szervezetben nem termelődik elegendő mennyiség, ha mesterségesen akarnak többes peteérést kiváltani az asszisztált reprodukcióhoz, vagy ha a nő policisztás ovárium szindrómában szenved, és a klomifennel végzett kezelés nem volt hatásos.

Ha egy nőnek nincs ovulációja, akkor a menstruációs ciklus első 7 napjában kezdik a kezelést, naponta egy injekciót adnak. A szervezet válaszától függően 7-14 naponként emelhetik az adagot. Asszisztált reprodukció esetén a menstruációs ciklus 2-3. napján kezdik a kezelést. Ha elérték a megfelelő petesejt méretet, egy másik szerrel kiváltják az ovulációt.

FSH és LH együttes alkalmazása

Ha a petefészek-stimulációt végző orvos úgy látja jónak, tüszőserkentő hormon és sárgatest-serkentő hormon kombinációjával indítja a kezelést, mert így biztosabbnak véli a terhesség kialakulását és a magzat életben maradását.

Menotropin vagy humán menopauzális gonadotropin

Az FSH és LH kombinációs alkalmazásának másik módja a humán menopauzális gonadotropin vagy menotropin nevű hormon beadása. Ez a hormon a klimaxon átesett nők vizeletéből vonható ki, és rendelkezik mind a tüszőserkentő, mind a sárgatest-serkentő hormon hatásával. Ráadásul ez is alkalmazható férfimeddőség kezelésére.

A menotropint tüszőnövekedés elősegítésére alkalmazzák olyan esetekben, mikor nincs spontán tüszőérés, beleértve a policisztás ovárium rendellenességet is, valamint ha a klomifen és az önmagában végzett FSH kezelés nem járt sikerrel. A klomifennel ellentétben, ami az agyban lévő hormontermelő központokat stimulálja, a menotropin közvetlenül a petefészket stimulálja.

A kezelést a menstruációs ciklus első 7 napján belül kezdik, naponta egy injekciót kell beadni mindig ugyanabban az időpontban, szükség szerint 7 naponta állítanak a gyógyszer adagján. Akiknél hormonális rendellenesség következtében az alacsony ösztrogén szint miatt nincs menstruáció, azoknál bármikor elkezdhető a kezelés. Amennyiben 4 hetes kezelés után sincs tüszőérés, megszakítják a kezelést és magasabb kezdő dózissal újra próbálkoznak.

Ha mesterséges megtermékenyítési eljárások elvégzése céljából többszörös tüszőérést akarnak kiváltani, nagyobb kezdő dózisban adják a menotropint. A kezelést a menstruációs ciklus 2-3. napján kezdik, amíg el nem érik a megfelelő tüszőméretet.

Ennek a kezelésnek, akárcsak az FSH adásának a fejfájás, hasi fájdalom, gyomor-bélrendszeri tünetek, allergia, levertség, hangulati ingadozások és petefészek ciszták kialakulása, valamint a túl sok tüsző együttes érése miatt kialakuló túlstimuláció (OHSS) lehetnek a nemkívánatos hatásai.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció