Áttörés a férfi meddőség okainak kutatásában?

Brit tudósok egy új genetikai mechanizmust azonosítottak, amely a férfiak terméketlenségéhez vezet. Az áttörésként értékelt bejelentés reményt adhat arra, hogy az érintettek hatékonyabb kezelésben részesülhessenek a jövőben.

A brit Newcastle Egyetem kutatói szerint az új, azaz nem az apától vagy az anyától örökölt génmutációk jelentős szerepet játszanak a férfi terméketlenség kialakulásában. A szakértők megállapították, hogy a szaporodási folyamat során - amikor mindkét szülő DNS-ét sokszorosítják - bekövetkező mutációk később meddőséget okozhatnak a férfiaknál. Remélhetőleg ez az új felfedezés segít majd abban, hogy a jövőben válaszokat kapjunk a meddőséggel kapcsolatos alapvető kérdésekre, és ezáltal megtaláljuk a megfelelő kezelési módokat - olvasható a Nature-ben megjelent tanulmányban , amelyet a Science Daily szemlézett .

A jövőben új utak nyílhatnak a férfi meddőség gyógyításában.
A jövőben új utak nyílhatnak a férfimeddőséggyógyításában. Fotó: Getty Images

A tudósok 185 terméketlen férfi és szüleik DNS-ét gyűjtötték össze és vizsgálták meg egy globális mintában. Ennek során 145 olyan ritka, fehérjét módosító mutációt azonosítottak, amelyek valószínűleg negatívan befolyásolják a férfiak termékenységét. A mutációk 29 darab olyan gént érintett, amely közvetlenül a spermatogenezissel - a spermiumok kialakulásával - kapcsolatos, vagy más, a szaporodással összefüggő sejtfolyamatban vesz részt. A szakértők több terméketlen férfinál azonosítottak mutációkat az RBM5 génben. Egereken végzett kutatások már korábban kimutatták, hogy ez a gén szerepet játszik a férfi meddőségben.

Valódi paradigmaváltás

A kutatást Joris Veltman professzor, az angliai Newcastle-i Egyetem Biotudományi Intézetének dékánja vezette, amelybe a Newcastle Fertilitási Központ és a hollandiai Radboud Egyetem Egészségügyi Központjának páciensei vettek részt. A kutatásvezető szerint az eredmények valódi paradigmaváltást jelentenek a férfi meddőség okainak kutatásában. A legtöbb genetikai tárgyú tanulmány a terméketlenség recesszíven öröklődő okait vizsgálja, azaz azokat az eseteket, amikor mindkét szülő hordozója egy génmutációnak, és a fiuk mindkét mutáns kópiát megkapja, amely terméketlenséget okoz. Most azonban azt találták, hogy a szülői DNS-replikációknál fellépő mutációk jelentős szerepet játszanak a fiaik meddőségében.

Spermaválság: mit lehet tenni ellene?

"A tudomány mai állása szerint a meddő férfiak többségénél nem ismerjük a terméketlenséget kiváltó okot. A mostani kutatással új utakra léphetünk, így a jövőben remélhetőleg sikeresen fogjuk gyógyítani a meddőséget" - mondta a professzor, aki hozzátette: a legtöbb esetben a feltárt mutációk okozzák a meddőséget, és ehhez mindössze egyetlen mutáns gén szükséges. Ez azt is jelenti, hogy 50 százalék az esélye annak, hogy az ilyen mutációk által okozott meddőség átöröklődik a férfi gyermekére (amennyiben a szülők asszisztált reprodukciós technológiákat alkalmaznak).

Gyermekek milliói születtek már meg meddőség miatt alkalmazott asszisztált reprodukciós módszerekkel ( IVF ). Ez a kutatás arra is figyelmeztet, hogy e gyermekek jelentős része örökölheti apjától a meddőséget. Ahogy Veltman professzor fogalmaz: "Ha képesek leszünk genetikai diagnózist felállítani, akkor elkezdhetjük feltárni a férfiak meddőségi problémáinak okait, és azt, hogy hogyan lehetséges, hogy számos terméketlen férfi rendelkezik még mindig olyan spermiummal, amelyet sikeresen fel lehet használni az asszisztált reprodukcióhoz. Mind a saját eredményeink, mind a mások által végzett kutatások alapján azt reméljük, hogy a meddő pároknak nyújtott tanácsadás színvonala jelentősen emelkedni fog a jövőben.

Becslések szerint a férfiak akár 7 százalékát is érinti a meddőség, és ez folyamatosan növekszik. Az utolsó harminc évben a férfiak spermaszáma drámai mértékben esett vissza. A továbbiakban a tudósok egy nagy nemzetközi összefogás keretében több ezer terméketlen pár és szüleik vizsgálatára szeretnék kiterjeszteni munkájukat. A tervezett kutatás fókuszában az áll, hogy az újonnan azonosított mutáns gének milyen szerepet játszanak a spermatogenezisben és általában az emberek termékenységében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Többfelé várható zápor, zivatar, majd délután a csapadéktevékenység súlypontja az ország keleti felére húzódik át. Arrafelé több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. A szél északira, északnyugatira fordul, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra