Mutatjuk, miért fontos az egészséges progeszteronszint

Mutatjuk, miért baj, ha a sárgatesthormon szintje eltér az egészségestől és azt is, mit tehetünk ellene.

Bár legtöbbször csak a menstruációs ciklusról esik szó, fontos megemlíteni, hogy valójában egyszerre két párhuzamos ciklus ismétli önmagát a női testben 21-38, vagy, ahogy közkeletűen az átlaga alapján emlegetni szokás, 28 napos körforgásban. A menstruációs ciklus a méhnyálkahártya változásait foglalja magában, míg az ovariális ciklus a petesejtérés folyamatait. E kettő természetesen összehangoltan működik, köszönhetően az agyban termelődő, a petefészek működését szabályozó (FSH, azaz folliculusstimuláló hormonnak, és LH, azaz luteinizáló hormonnak), valamint a petefészekben termelődő, a többi közt a megtermékenyülést segítő nemi hormonoknak, mint az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon). Előbbit a tüsző a petesejt érésekor termeli, utóbbit pedig a petesejt kilökődése után.

Lépésről lépésre

A menstruációs ciklusról tudjuk, hogy az a vérzés első napjával kezdődik, és azzal is zárul le. De nézzük most mindezt hormonális szempontból. A megtermékenyítés elmaradt, a petefészekben lévő tüsző (sárgatest) sorvadásnak indul, már nem termel progeszteront, ennek hatására elindul a méhnyálkahártya felső, funkcionális rétegének leválása, mely maga a menstruációs vérzés. Ez általában 4-6 napig tart. Csakhogy közben az agyalapi mirigy FSH-termelésbe kezd, melynek hatására elkezdődik egy újabb petesejt érése a tüszőben. Az érés hatására a tüsző ösztrogént kezd termelni, mely a véráramba kerülve a méhnyálkahártya regenerálódását és megvastagodását idézi elő, hogy a majdan éretten kilökődő petesejt az esetleges megtermékenyítés után be tudjon ágyazódni. Általában az ösztrogén szintje az ovuláció, azaz az érett petesejt kilökődése előtt a legmagasabb. Egészséges és átlagos, 28 nap hosszúságú ciklusnál az ovuláció a 14. napon történik.

Az alacsony progeszteronszint is lehet a fogantatási nehézségek oka. Fotó: Getty Images
Az alacsony progeszteronszint is lehet a fogantatási nehézségek oka. Fotó: Getty Images

Ezt a lépést egy másik, az agyalapi mirigyben termelődő hormon, az LH idézi elő. A luteinizáló hormon azonban nemcsak az ovulációt gerjeszti, de a tüszőt is serkenti újabb feladatának elvégzésére, mely párhuzamosan történik a közben, míg a petesejt eljut a méhbe, ahol kb. 24 óráig képes megtermékenyülni. Kilökődése után ugyanis a tüsző az LH hatására sárgatesthormon, azaz progeszteron termelésébe kezd. Ennek legfőbb funkciója, hogy mire az érett petesejt eljut a méhbe, addig a méhnyálkahártya kellő mennyiségű tápanyagot halmozzon fel, hogy képes legyen majd befogadni a petesejtet esetleges megtermékenyülése esetén. A progeszteron szerepe azonban itt még korántsem ért véget. Ha ugyanis sikerül a megtermékenyülés és a beágyazódás, akkor a következő 3 hónapban ez a tüsző által termelt szteroidhormon segíti azt, hogy a terhesség megmaradjon, azaz ne következzen be korai vetélés. Ha viszont a megtermékenyülés mégis elmarad, akkor a tüsző sorvadásnak indul, és minden kezdődik elölről, a fent leírtak szerint.

Ezért fontos, hogy a cikluszavarokat kezeljék

E folyamatból jól látható, hogy a női test normál körülmények között szinte óramű pontossággal végzi feladatát. Csakhogy ezt a kényes egyensúlyt könnyen megzavarhatják külső stresszorok, betegségek, de leggyakrabban olyan hormonális eltérések, melyek miatt meddőség is kialakulhat.

A progeszteron ezért kulcsfontosságú

Az egyik legnagyobb problémát kétségkívül a progeszteron nem megfelelő szintje okozza. Fontos már az elején leszögezni, hogy a progeszteron szintje a ciklus különböző időpontjaiban eltérő és igen széles skálán mozoghat. Függ továbbá attól is, hogy megtörténik-e a petesejt megtermékenyítése, vagy sem. Normál körülmények között a sárgatesthormon termelődése - mint arról fentebb írtunk - a tüszőrepedés időpontjában kezd emelkedni, majd néhány napig tart. Utána a petesejt megtermékenyülésétől függ, hogyan alakul tovább az értéke. Megtermékenyülés esetén tovább nő, annak hiányában viszont csökken a progeszteronszint és bekövetkezik a havi vérzés.

Miért baj, ha alacsony a szintje?

Problémára utalhat azonban, ha ez a havi szinten ismétlődő "hullámzás" elmarad. A többi között az alacsony progeszteronszint oka lehet, hogy nincsmenstruációvagy nem történik meg az ovuláció, azaz a petefészek nem volt képes "felszabadítani" egy petesejtet. Ez utóbbi előfordulhat egyedi esetként, de sajnos sokkal gyakoribb, hogy az úgynevezett policisztás ovárium szindróma (PCOS) okozza, mely kezeletlenül meddőséget eredményezhet.

Progeszteronértékek

 • Női progeszteron - follic fázis 0,57 - 7,7 nmol / L
 • Női progeszteron - preov. fázis 1,1 - 20,6 nmol / L
 • Női progeszteron lut. f. közép 15,5 - 80,0 nmol / L
 • Női progeszteron lut. fázis 3,9 - 80,0 nmol / L
 • Női progeszteron postmenopauza 0,88 - 3,88 nmol / L
 • Adatforrás: ÁEK - Meddőségi központ

  A progeszteron hiánya vagy alacsony szintje megmutatkozhat a menstruációs ciklus eltéréseiben, például rendszertelenné válik a menzesz, de okozhat a korábban megszokottnál jóval erősebb vérzést is. Gyakran azonban látszólag a menstruációs ciklus nem változik, ám "a felszín alatt" a petesejt érése nem 14 napig, hanem jóval tovább tart. Ez azért nagy probléma, mert ilyenkor sokkal kevesebb idő áll a tüsző rendelkezésére progeszteron termelésére, így, ha sikerül is a megtermékenyítés, a petesejt nem tud beágyazódni, vagy a sárgatesthormon alacsony szintje miatt a terhesség megszakad. A sárgatesthormon termeléséért azonban csak a 12. hétig felel a tüsző, onnantól ezt a feladatot a méhlepény veszi át.

  Megtermékenyítés után a progeszteron alacsony mennyisége szintén komoly problémákat jelezhet. A terhesség korai szakaszában utalhat méhen kívüli beágyazódásra vagy magzatelhalásra, későbbiekben pedig a magzat vagy a méhlepény rendellenességére, a vetélés és a koraszülés megemelkedett kockázatára.

  A hormonzavarok 5 figyelmeztető jele A nők életét hormonjaik jelentősen befolyásolják. A hormonháztartás ritmusa diktálja hangulatukat, energiaszintjüket, jóllétüket, szépségüket is. A hormonháztartás felügyelete mégis alacsony szerepet kap az egészségügyben, úgyhogy figyeljünk a jelekre, amelyek jelzik, hogy ideje orvoshoz fordulni és hormonszintvizsgálatot kérni. Részletek!

  Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni, hogy az alacsony progeszteronszint túl magas ösztrogénszintet is generálhat, ami viszont hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, a csökkenő libidóhoz, de epehólyag-problémákat is okozhat.

  Az is baj, ha magas

  Az is előfordulhat azonban, hogy progeszteron szintje a kelleténél magasabb, sajnos ez szintén egy olyan állapot, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Egyrészt a magas progeszteronszint fokozza azemlőrákkialakulásának kockázatát. Másrészt tünetként utalhat mellékvese-hiperpláziára is.

  Gyógyszerek nélkül is hathatunk rá

  Ha gyógyszerek nélkül szeretnénk növelni a progeszteronszintünket, ajánlott a szójabab Diascorea uliosa változatából készült termékeket keresni. Az ebből kivont progeszteron ugyanis kémiailag nagyon hasonló a női test által termelt hormonhoz. A krémek azért népszerűbbek, mert abból közvetlenül a véráramba szívódik fel a progeszteronszerű anyag, míg tabletta formájában a kevésbé hatékony a bevitel, mivel a máj nagyon gyorsan lebontja a progeszteront, így sokkal kevesebb kerül belőle a véráramba.

  Ezeket együk

  Érdemes olyan élelmiszereket rendszeresen fogyasztani, melyek vagy progeszterontartalmúak, vagy képesek stimulálni a szervezet progeszterontermelését. Ilyenek például:

  • a bab,
  • a brokkoli,
  • a kelbimbó,
  • a káposzta,
  • a karfiol,
  • a kelkáposzta,
  • a diófélék,
  • a tök,
  • a spenót,
  • és a teljes kiőrlésű gabonák.

  Más ételek azzal segíthetik a progeszteronszint növekedését, hogy csökkentik az ösztrogén termelődését:

  • banán
  • káposzta
  • kagylófélék,
  • dió.

  Mindezeken túl érdemes az alábbiakat is bevetni:

  • a barátcserje-kivonat alapvetően pozitív hatással van a női hormonrendszerre.
  • az egészséges testsúly elérése és fenntartása azért fontos, mert a zsírszövetek több ösztrogént termelnek, ami felborítja az ösztrogén-progeszteron egyensúlyt.
  • a stressz csökkentése: ez azért fontos, mert a progeszteron ennek hatására átalakulhat kortizollá (stresszhormon).
  • a túlzott testmozgás kerülése: a rendszeres, moderált szintű mozgás segíthet a stresszkezelésben, ellenben a megerőltető aktivitás épp az ellenkező hatást érheti el, stresszhormonok termelődnek majd a progeszteron kárára.
  )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +25, +33 °C
  Minimum: +12, +20 °C

  Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások: