Tényleg kihullhat a hajunk, ha sapkát hordunk?

Vannak, akik telente sem hordanak sapkát, mivel attól tartanak, hogy kihullik miatta a hajuk. A tudomány álláspontja viszont megosztott ebben a kérdésben.

Számtalan oka lehet a hajhullásnak:

  • kor, 
  • genetika, 
  • hormonális változások, 
  • gyógyszerek, 
  • egészségügyi problémák.

Valószínűleg hallhatunk már arról is, hogy a sok sapkahordás annyira dörzsölheti a hajhagymákat, hogy kihullik tőle a hajszálaink. Egyelőre nem sok tudományos bizonyíték támasztja alá ezt az elképzelést - írja a Healthline.

Ellentmondó eredmények

Egy kutatás során a tudósok azt vizsgálták, hogy 92 egypetéjű ikerpár hajhullását hogyan befolyásolta több különböző környezeti tényező. Eredményeik szerint azok az ikrek, akik sapkát viseltek, kevesebb hajhullást tapasztaltak a homlokuk feletti területen, mint a testvéreik, akik nem viseltek kalapot.

Ugyanezen a területen a fokozott hajhullással összefüggésbe hozható egyéb tényezőket is megállapítottak, úgy mint:

  • hosszabb ideig tartó edzés, 
  • heti négynél több alkoholtartalmú ital fogyasztása, 
  • több pénz költése hajhullás elleni termékekre.
hajhullás
Télen azért a többségnél előkerülnek a meleg sapkák. Fotó: Getty Images

Dr. John Anthony, a Cleveland Clinic bőrgyógyásza szerint azonban a nagyon szoros sapkák vagy kalapok viselése csökkentheti a hajhagymák vérellátását. Ez azért van, mert a véráramlás csökkenése megterhelheti a szőrtüszőket, és kihullást okozhat. Az ilyen típusú hajhullás általában átmeneti, de idővel maradandóvá válhat.

Ha valaki tehát aggódik a hajhullás és a sapkaviselés közötti összefüggés miatt, inkább hordjon lazább szabású darabokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.