Koronavírus: okoskarkötő segít betartani a védőtávolságot

Egyre több országban kezdik feloldani a pandémia miatt bevezetett korlátozásokat, ám ez nem jelenti azt, hogy az élet visszatér a régi, megszokott kerékvágásba. Mivel úgy tűnik, a koronavírus még sokáig itt marad velünk, a maszk viselésére és a social distancingre, vagyis társadalmi távolságtartásra hosszabb távon is szükség lehet. Utóbbi betartására fejlesztett okoseszközt egy belga cég.

Bár a járvány csillapodni látszik, el kell fogadnunk, hogy az életünk egy jó darabig nem lesz olyan, mint volt. Amíg ugyanis nincs vakcina vagy hatásos, széles körben alkalmazható gyógyszer a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, addig továbbra is óvatosnak kell lennünk egészségünk megőrzése érdekében. Ehhez pedig hozzátartozik, hogy szánkat és orrunkat eltakaró maszkban lépünk ki az utcára (de bevásárláshoz például kötelező is jelenleg Magyarországon), továbbá igyekszünk legalább 1,5 méteres távolságot tartani azoktól, akikkel nem egy háztartásban élünk. Mindez természetesen a munkahelyi körülményeket is átalakítja: a zsúfolt irodákat, úgy néz ki, elfelejthetjük.

Természetesen továbbra is sok vállalat igyekszik távmunkára, home office-ra biztatni az alkalmazottait, de sok helyen ez nem megoldható. Az antwerpeni óriási kikötőváros dolgozói például értelemszerűen nem tudják otthonról végezni feladataikat: a teherhajók irányítását, ki- és bepakolását, műszaki ellenőrzését. A világon elsőként ezért náluk egy okoskarkötőt kezdtek alkalmazni, hogy csökkentsék afertőzéskockázatát.

A járvány kevésbé ismert veszélye Miközben a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében kiemelten fontos a másokkal való érintkezések minimalizálása, addig szakértők szerint legalább ennyire lényeges az is, hogy ez ne jelentse egyben a társas kapcsolatok elvesztését. Ez utóbbiakra ugyanis nagyobb szükség van ma, mint bármikor. Részleteket itt olvashat.

A belga Rombit nevű cég által kifejlesztett csuklón viselhető eszköz úgy néz ki, mint egy okosóra, de csupán két funkciója van. A legfontosabb, hogy az egy hálózatra hangolt karkötők érzékelik egymást, és rezgéssel figyelmeztetik a viselőjüket, ha túl közel kerül egy másik emberhez. Így a gyakorlatban sokkal könnyebbé válik a koronavírus miatt javasolt legalább másfél méteres védőtávolság betartása.

A karkötők észlelik egymást és rezegni kezdenek, ha túl közel kerülnek a másikhoz. Fotó: Facebook / Rombit
A karkötők észlelik egymást és rezegni kezdenek, ha túl közel kerülnek a másikhoz. Fotó: Facebook / Rombit

A munkáltató nem jut hozzá személyes adatokhoz

A karkötő nem gyűjt adatokat a felhasználóról, alapesetben nem kapcsolódik külső szerverhez, hálózathoz, tehát az alkalmazottak személyes adatai, magánélete nem sérül általa. De igény esetén be lehet állítani, hogy monitorozza, viselője merre jár az adott munkaterületen belül, kikkel érintkezett, és ezeket az adatokat 3 hétig eltárolhatja a rendszer. Ez az esetlegesen diagnosztizált COVID-betegek kontaktkutatásánál lehet hasznos funkció - magyarázta Erwin Verstraelen, az antwerpeni kikötőváros igazgatóságának informatikai és innovációs vezetője.

A Rombit egyébként korábban is hasonló eszközök gyártásával foglalkozott: olyan okoskarkötőket forgalmaztak, amelyek veszélyes gyárakban, munkahelyeken figyelmeztették a dolgozókat, ha túl közel kerültek egy géphez. Új fejlesztésükre már most hatalmas az igény, 99 országból több mint 50 vállalat jelezte, hogy szívesen rendelne a koronavírus-karkötőből.

Forrás: BBC

Csökkentették a koronavírusos betegekkel foglalkozó dolgozók óradíját a Szent János kórházban - hogy mivel indokolták a döntést, megtudhatja az nlc.hu cikkéből.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: