Az óvszer és az abortusz országa vagyunk

Egy hazai felmérés szerint a magyar nők 21 százaléka az elmúlt egy évben egyáltalán nem védekezett a szexuális együttlétei során, és aggasztóan népszerű volt a megszakításos közösülés is. Riasztóan sok fiatal nő használ megbízhatatlan fogamzásgátló módszert!

A hormonális fogamzásgátlók közül továbbra is a tabletta a legnépszerűbb; csupán a válaszadók 5 százaléka választotta a közel 100 százalékos védelmet nyújtó, de jóval kevesebb odafigyelést igénylő hüvelygyűrűt vagy spirált. Hiába megbízható egy módszer, ha nem alkalmazzák helyesen: a kezdő tablettaszedők egyharmada az első 2-3 hónapban legalább egyszer kihagy egy szemet, és a többség nincs tisztában a feledékenység lehetséges következményeivel. A tájékozatlanság a statisztikákból is kiolvasható: jelentős a tinédzserterhességek aránya, és a 19 év alatti lányok körében majdnem minden második várandósság abortusszal végződik.

A szexuálisan aktív magyar nők jellemzően óvszerrel (26%) vagy fogamzásgátló tablettával (22%) védekeznek, de riasztóan magas a megszakításos közösülést választók aránya is (20%). A rendkívül kockázatos módszer a harminc év alattiak körében a legnépszerűbb: a 18-29 évesek 38 százalékával rendszeresen előfordul, hogy megszakítással védekezik.

A képet árnyalja, hogy ebben a korcsoportban az óvszerhasználat is kimagasló: a megkérdezettek 34 százalékának ez az első számú fogamzásgátló módszere, és ugyanennyien választják a tablettát is.

Milyen módszerek állnak rendelkezésre, ha "bogyófóbiásak" vagyunk, azaz nem szívesen használnánk antibébi tablettát? Kattintson a részletekért! A kutatás egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy az elmúlt egy évben a nők 21 százaléka nem alkalmazott semmilyen fogamzásgátló módszert, az óvatosság pedig az új párkapcsolatok elején sem általános. A felmérésben résztvevők több mint fele már a kapcsolat legelején félreteszi az óvszert, és mindössze a nők harmada (32%) tart attól, hogy nemi úton terjedő betegségeket kaphat el párjától.

A magyar nők nagy része tudatlan a fogamzásgátló módszereket illetően

Az óvszert nem szeretik, a tablettától rosszul vannak

A válaszadók többsége (53%) egyetértett azzal, hogy az óvszer használata a nőknek sokkal kellemetlenebb, mint a férfiaknak, és sokan éppolyan macerásnak tartják, mint a tablettát, ami számos kellemetlenséggel is járhat. A kutatás szerint a fogamzásgátlót szedő nők 70 százaléka tapasztalt már legalább egy, a szexuális életet is beárnyékoló mellékhatást: 41 százalékuk libidócsökkenésre, 40 százalékuk hízásra, közel egyharmaduk pedig rosszullétre panaszkodott.

A módszer mégis népszerű, és ezt a megbízhatósága indokolja: helyes alkalmazás esetén a tabletta -hasonlóan a hüvelygyűrűhöz és a spirálhoz - közel 100 százalékos védelmet nyújt, de már egyetlen szem kihagyása is csökkenti a hatékonyságát.

"Sajnos a kezdő tablettaszedők egyharmada 2-3 hónapon belül legalább egyszer elfelejti bevenni a fogamzásgátlót, és sokan a lehetséges következményekkel sincsenek tisztában. A nők egyharmada szerint nem jár semmilyen kockázattal, ha egy szemet elfelejtenek bevenni, és mindössze 3 százalékuk hozta összefüggésbe a tabletta kihagyását egy esetleges abortusszal"- mutatott rá a felmérésben résztvevők tájékozatlanságára Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke, a G1 Intézet orvosigazgatója.

"A helyes alkalmazást nem csak a feledékenység veszélyezteti: a nők 13 százaléka eltitkolná a nőgyógyásza előtt, ha növényi alapú nyugtatót szedne, holott bizonyos hatóanyagok csökkentik a tabletta hatékonyságát" - tette hozzá a szakorvos, aki szerint nagyon fontos, hogy a nők rendszeresen és őszintén konzultáljanak nőgyógyászukkal.

Nem ismerik a lehetőségeiket

Legtöbben a megjelenésüket és a szexuális életüket féltik a fogamzásgátlóktól: az elhízás és a hormontartalom kérdése szinte mindenkit foglalkoztat, de a válaszadók 70 százaléka azzal is egyetért, hogy akkor ideális egy módszer, ha kiválóan szabályozza a menzeszt. A nők megbízható, kíméletes és észrevétlen módszerre vágynak, és - bár a jelek szerint nem tudják -, van miből választaniuk.

A havi egyszeri odafigyelést igénylő hüvelygyűrű például feleannyi ösztrogént tartalmaz, mint egyes tabletták, az ugyancsak alacsony hormontartalmú spirál pedig évekre megoldja a fogamzásgátlás kérdését. A felmérés szerint az elmúlt egy évben a nők csupán 4 százaléka alkalmazta ezeket a módszereket, pedig sokak számára ideális választást jelenthetnek.

A tájékozatlanság egyébként nem csak ezen a területen jelentkezik: a HPV elleni védőoltásról a legtöbben azt hiszik, hogy csak kamaszlányoknak adható, miközben minden szexuális aktív nő és férfi számára ajánlott - mondta el Dr. Szőnyi György.

A védekezéssel kapcsolatos ismeretek hiányát az elszomorító hazai statisztikák is jól mutatják: Magyarországon még mindig 40 abortusz jut 100 élve szülésre, a 19 éven aluli lányok körében pedig majdnem minden második terhesség megszakítással végződik.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.