Mikor kell orvoshoz fordulni a fejfájással?

Létezik olyan fejfájás, amikor nem a fájdalomcsillapítóért kell nyúlni, hanem a telefonért - adott esetben mentőt kell hívni. Cikkünkből megtudhatja, meddig próbálkozhatunk a fájdalom önálló kezelésével, és mikor van szükségünk orvosi segítségre.

Fejfájás - csak úgy a fájdalom kedvéért

Migréntől körülbelül 1 millió ember szenved Magyarországon, és ha a fájdalmat nem tudja enyhíteni recept nélkül kapható szer vagy havonta négynél többször kell migrén miatt fájdalomcsillapítót szedni, akkor orvoshoz kell fordulni.

Ennek több oka is van. Egyrészt az, hogy az orvos fel tud írni olyan gyógyszert, amely az egyébként 2 napig is elhúzódó migrént akár másfél órásra is rövidítheti, másrészt ha az illető havonta négynél többször szed be magas dózisban (mert csak nagy adagban hat) vény nélküli fájdalomcsillapítót orvosi felügyelet nélkül, akkor azzal már nem tesz jót a szervezetének.

A migrén egyébként az úgynevezett önálló fejfájások közül a leggyakoribb. Az önálló fejfájás azt jelenti, hogy a fájdalomnak nincs szervi oka, nem kapcsolódik betegséghez. A másik gyakori önálló fejfájás a tenziós fejfájás, amitől akár 3-4 millióan is szenvedhetnek hazánkban - bár a két csoport között van átfedés is, tehát sok migrénesnek van tenziós fejfájása is.

Az önálló fejfájást kiválthatja érzelmi kitörés is. Tulajdonképpen ez nem más, mint egy idegrendszeri működészavar, a fájdalomérző rendszer működészavara.

Betegséghez köthető fejfájások

A fejfájás több betegségnek is tünete lehet: agydaganatnak (jellemzően ettől félünk a legjobban, pedig ez talán a legritkább ok), szemészeti, fülészeti problémáknak, fogászati kórképeknek - tulajdonképpen bármilyen, fejben lévő betegségnek.

A nyaktól eredő fejfájás ritkább, mint gondolnák (1 százalék alatti), visszafelé viszont igaz: a fejfájás okozhat nyakfájdalmat. De lehet a fájdalom hátterében depresszió, hirtelen megugró vérnyomás, oxigénhiány - ilyen módon a súlyos vérszegénység is okozhat fejfájást!

Genetikai okok

Ha fejfájásra nem hajlamos valaki, akkor jöhet front, közeledhet a menstruációja, lehet már nagyon kimerült a munkától és stresszes - mégsem lesz migrénje. Ha viszont hajlamos rá, akkor ezek együtt, vagy ezek közül bármelyik kiválthatja a migrént.

Van, akinek a stressztől fáj a feje, másnak épp akkor fájdul meg, amikor a stressz megszűnik - létezik olyan is, akinek épp vizsga után kezdődik a migrénje. De létezik "weekend migrén" is: angolok és olaszok is leírták, ez a munka végeztével jelentkezik, mikor a szervezet "leereszt".

Ne kísérletezgessünk vény nélküli gyógyszerekkel!

A legegyszerűbb és gyakran leghatásosabb a fejfájás csillapítására, ha vény nélkül kapható gyógyszert veszünk be. Ne csak a gyógyszer nevét figyeljük azonban, hanem a hatóanyagot is! Ha egy hatóanyag nem segít - ez egy-két roham után kiderül -, akkor kérhetünk a patikában másféle hatóanyagú gyógyszert. 3-4-nél több gyógyszert már ne próbáljunk ki a saját szakállunkra, inkább menjünk orvoshoz. Ezzel nemcsak jelentősebb anyagi csődtől, de a fájdalomtól és a fájdalom miatt jelentkező stressztől is megkímélhetjük magunkat.

Azért sem szabad kísérletezgetni, mert vannak gyógyszerek, amelyeknek a rendszeres, tartós szedése nemhogy csökkentené a migrénes rohamok számát, de egy idő után még gyakoribbá is teszi a rohamokat!

Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni?

Az biztos, hogy akár éjjel, akár nappal, azonnal orvoshoz kell fordulni, ha valakinek életében először van valóban rendkívül erős fejfájása; vagy ha ugyan fájt már a feje, de nagyon furcsa, ismeretlen és rendkívül erős a fájdalom.

Az egyik leginkább veszélyes fájdalom az, amikor egyik pillanatról a másikra hevesen, mintegy ütésszerűen kezdődik erős fejfájása valakinek, legtöbbször tarkótájon. Ez belső vérzésre is utalhat, ilyenkor valamelyik agyi ér megrepedéséről van szó. Általában fizikai erőkifejtés, emelés közben alakul ki - ilyen esetben hívjunk mentőt!

Ha azt tapasztaljuk, hogy nem tudjuk csillapítani a rendszeresen jelentkező fejfájást, akkor menjünk el a háziorvoshoz és kérjünk beutalót egy fejfájás-ambulanciára. Arra azért számítani kell, hogy az önálló (tehát például tenziós és migrénes) fejfájást nem tudják megszüntetni. Sajnos nincs olyan műtét vagy gyógyszeres terápia, ami után a beteg soha többé nem lesz fejfájós. Viszont befolyásolható a gyakoriság és enyhíthető a fájdalom, csak a megfelelő gyógyszert kell megtalálni!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső