Hogyan csillapítsuk a menstruációs fájdalmakat?

A menstruáció okozta alhasi görcsök jellemzően a vérzést megelőző napokban és a menstruáció első két napján jelentkeznek, vény nélkül kapható gyógyszerek legtöbbször elegendőek a kezelésükhöz.

A gyógyszerek egyik csoportját a fájdalomcsillapító készítmények jelentik, amelyek hatóanyagai más típusú fájdalmak (pl, fejfájás, fogfájás) ellen is használhatóak. A másik csoportba az úgynevezett görcsoldók tartoznak, amelyek a simaizmok görcsös összehúzódásai ellen hatásosak: ilyen például a drotaverin és a papaverin.

Fájdalomcsillapító hatóanyagok

Ha túl erős a menstruáció Túlságosan erős menstruációról akkor beszélhetünk, ha amenstruációsorán jelentős mennyiségű vért veszítünk, és az megnehezíti a hétköznapjainkat vagy az éjszakai pihenésünket. Mi állhat a háttérben és mit tehetünk ellene? Fájdalomcsillapításra leggyakrabban használt szer az ibuprofen, egyszeri adagja 400-600 mg, naponta maximum háromszor. Mellékhatásként gyomorirritáció, fekélyképződés léphet fel, ezért gyomorfekélyben, bélgyulladásban vagy savas refluxban szenvedőknek szedése ellenjavallt. Fontos, hogy az ibuprofen tartalmú gyógyszert lehetőleg étkezés után egy pohár vízzel vegyük be, hiszen így elkerülhető a gyomorirritáció. Abban az esetben, ha az ibuprofen valami miatt ellenjavallt, paracetamol szedése ajánlott. Felnőttek számára a maximális adag négyóránként 500 mg. Előnye, hogy az ibuprofennel ellentétben nem károsítja a gyomor nyálkahártyáját, viszont gyakori szedése esetén májkárosodás léphet fel.

A menstruációs fájdalom gyógyszerekkel könnyebben csillapítható

A menstruációsfájdalomgyógyszerekkel könnyebben csillapítható

Görcsoldók

A papaverin és a drotaverin a simaizmok görcseit oldó hatóanyagok. Egyszerre 40-80 mg-ot szabad belőlük bevenni, naponta maximum három alkalommal. A drotaverin a papaverinnél erősebb hatású. Mellékhatásai mindkettőnek hasonlóak: felléphet fejfájás,szédülésés álmatlanság, csökkenhet a vérnyomás, előidézhetnek székrekedést vagy hányingert is.

Kombinált készítmények

A fájdalomcsillapító hatóanyagok és a görcsoldók külön-külön, de egymással kombinálva is hatásosak lehetnek. Gyógyszertárakban vény nélkül kaphatóak már olyan készítmények, amelyeknél egy dobozban mindkétféle tabletta megtalálható, ezeket a pirulákat egyidejűleg kell bevenni. Ha többféle vény nélkül kapható gyógyszert szeretnénk kombinálni, kérjük ki a háziorvos vagy a nőgyógyász véleményét is, hiszen nem várt keresztreakció vagy túladagolás is felléphet. Abban az esetben, ha a vény nélkül kapható szerek nem hatásosak, az orvos felírhat erősebb hatóanyagot (pl. diklofenák) tartalmazó készítményt vagy fényt deríthet egy háttérben álló komolyabb nőgyógyászati megbetegedésre is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)