Az éjszakai baglyokat jobban fenyegeti ez a krónikus betegség

Az éjszakai baglyoknál 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a diabétesz, derül ki egy friss tanulmányból.

Azt, hogy valaki éjszakai vagy inkább korán kelő ember-e, részben a gének határozzák meg. Viszont a későn fekvő, későn kelő nőknek egy friss tanulmány szerzői szerint jobban oda kell figyelni az életmódjukra, ugyanis egészségtelenebb szokásaik is közre játszhatnak a cukorbetegség kialakulásában - írja a Daily Mail.

A kutatás szerint az éjszakai baglyok 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek cukorbetegségben, mint a társaik. A szakértők szerint ez a csoport nagyobb valószínűséggel él egészségtelen életmódot – több alkoholt fogyasztanak és nem mozognak eleget.

64 ezer embert vontak be a kutatásba

Az átfogó kutatás során a bostoni Brigham and Women's Hospital csapata közel 64 ezer középkorú nővér adatait elemezte, 2009 és 2017 között. Ez magában foglalta az önbevalláson alapuló alvási szokásokat, étrendet, testsúlyt és BMI-t, az alvás időzítését, a dohányzási szokásokat, az alkoholfogyasztást és a fizikai aktivitást. A kutatók megnézték az orvosi eredményeket is, hogy kiderüljön, a nőknek volt-e cukorbetegségük.

A résztvevők 11 százaléka vallotta magát éjjeli bagolynak, míg 35 százalék pacsirta típusnak. A többiek nem azonosították magukat sem korán kelőként, sem későn fekvőként. Az elemzés kimutatta, hogy az esti kronotípus, vagy más néven esti cirkadián preferencia a cukorbetegség 19 százalékkal megnövekedett kockázatával függ össze – közölték a kutatók.

munka
Az éjjeli baglyoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk életmódjukra. Fotó: Getty Images

A tanulmány szerzője, Tianyi Huang is kiemelte, hogy az éjjeli baglyoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk életmódjukra, mert esti kronotípusuk növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az eredmények alapján a kutatók úgy látták, hogy a későn fekvők nagyobb valószínűséggel dohányoztak, fogyasztottak több alkoholt, rossz minőségű ételeket. Súlyuk, BMI-indexük és fizikai aktivitásuk aránya pedig az egészségtelen tartományban volt.

Dr. Sina Kianersi, a tanulmány első szerzője szerint, idézzük: „Amikor kontrolláltuk az egészségtelen életmódbeli viselkedésformákat, a kronotípus és a cukorbetegség kockázata közötti erős összefüggés csökkent, de még mindig fennmaradt. Ez azt jelenti, hogy az életmódbeli tényezők magyarázzák az összefüggés jelentős részét”.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra