El a lábakkal! Gombaveszély

A láb- és körömgomba kellemetlen tünetei a magyar lakosság több mint felét érintik. Ez a makacs bőrbetegség azonban gyógyítható, csak kitartás kell hozzá és szakszerű ellátás.

Vannak, akik olyan mértékben szégyellik a láb és körömgomba külső tüneteit, hogy még orvoshoz is vonakodva, csak nagyon súlyos panaszok megjelenésekor mennek el. Pedig a betegség kezelhető, csak akaraterő és elhatározás szükséges hozzá – mondja dr. Asbót Júlia bőrgyógyász. Azt is hozzáteszi, hogy a betegség megjelenése – a tévhittel ellentétben – nem feltétlenül az elhanyagoltság jele, ápolt emberek lábán is megjelenhet ez a makacs megbetegedés.

Miről ismerhetjük fel a körömgombát?

A betegséget több fajta gomba okozhatja. Ezek általában a tünetek alapján is felismerhetők, de a pontos diagnózis és terápia meghatározásához gyakran szükség van a köröm alatti kaparék laboratóriumi kitenyésztésére is. A fonalas és sarjadzó gombák által okozott fertőzés fehér vagy sárgás színű elváltozást okoz, de a penészgomba is okozhat kellemetlen tüneteket a lábon vagy a körmökön.

A körmön megjelenő legjellemzőbb tünet a körömlemez megvastagodása, a köröm alatt megjelenő törmelék. Ilyenkor nehezebbé válik a vágás, egyenetlenné a körömfelszín. Nem megfelelő kezelés mellett, vagy a betegség elhanyagolásával a körömlemez egyre inkább tönkremegy. A láb bőrén hámlás, viszketés, nedvezés, hólyagos kiütés formájában jelenik meg a betegség, és szövődményként bakteriális fertőzés is kialakulhat – figyelmeztet a bőrgyógyász.

Mielőbb kezdjük el a kezelést!

A kezelés során akkor lehet megfelelő eredményt elérni, ha az kellő intenzitással és rendszerességgel történik. Mivel lassú a javulás, és nagy odafigyelést, akár naponta többszöri ápolást is igényel ez a betegség, sokan hajlamosak feladni a gombásodás ellen folytatott harcot.

Kisebb mértékű fertőzés esetén elég lehet a köröm és közvetlen környezetének helyi kezelése. Kiterjedt esetben szájon át szedhető készítmény alkalmazására is szükség lehet. A köröm és a láb bőrének gyógyítása általában más szert igényel: ecsetelők, krémek, speciális körömlakkok is elérhetőek már a betegség kezelésére. A problémát azonban egyik szer sem szünteti meg egyik napról a másikra.

Javulás enyhe körömérintettség estén is csak hat hét után, az ép körömrész megjelenésével várható, de a fiatalabb korosztály esetében lehet gyorsabb ütemű is. Komolyabb esetben fél év, de akár egy év is lehet a gyógyulási idő. Tudni kell azt is, hogy akinek egyszer volt gombás fertőzése, hajlamosabbá válik a visszaesésre, így a kezelést nem árt heti rendszerességgel megismételni a szinten tartáshoz.

Kerüljük el a fertőzést!

Főleg vízi túrák, vizes sportok, wellness-használat, edzés, uszodalátogatás során vagyunk kitéve veszélynek, de a lábizzadás, a nem jól szellőző cipő viselése is elég lehet a fertőzéshez. Hogy lábhigiénénket megőrizzük, fontos, hogy lábmosás után mindig töröljük szárazra a lábujjak közét. Hordjunk természetes anyagból, gyapjúból, pamutból készült zoknit és jól szellőző cipőt. Fürdőkben, strandokon, közös zuhanyzókban, öltözőkben papucsot.

A javulásnál és a megelőzésnél is fontos, hogy minél többet szellőzzön a láb. Az lenne ideális, ha rendszeresen tengerparti homokban vagy a folyóparti fövenyen sétálgatnánk mezítláb, de ez persze csak nagyon kevesek számára kivitelezhető. Ezért inkább válasszuk a kertünk gyepét, vagy használjuk ki a természet adta lehetőségeket – szigorúan lábbeli nélkül!

Az otthoni lábápolás során kerüljük a köröm alatti részek erőltetett tisztítását. A körömápoló eszközöket mindig fertőtlenítsük használat után forró vízzel vagy alkoholos oldattal. Túlzásba azért nem kell esni, semmi szükség a teljes lakás átfertőtlenítésére, és a kádat sem kell a megszokottnál többször átsúrolni. Lábbelinket viszont gyakran cseréljük, használat után pedig formalinos oldattal fertőtlenítsük, majd szellőztessük legalább két napig. Ezzel megóvhatjuk magunkat a felülfertőzéstől.

A cikk a Nők Lapja Egészség júniusi számában jelent meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: