Csalók az interneten: a pénzét akarják!

Ahol pénz van, ott a hiszékenység vámszedői, a csalók is megjelennek. Módszereik folyamatosan változnak, és természetesen a védekezés lehetőségei is. A bankok tisztában vannak ezzel, de a biztonságért az ügyfélnek is tennie kell.

Kapott már e-mailt valamely egzotikus ország elűzött uralkodójától vagy annak valamelyik családtagjától, aki menekülni kényszerült, de szerencsére dollármilliói vannak egy bankszámlán, csak ahhoz átmenetileg nem fér hozzá, ezért lenne szüksége öntől segítségképpen egy jelentéktelen összegre, amit természetesen busásan megtetézve ad önnek vissza nagyon rövid időn belül? Ha igen, akkor már gyakorlatból tudja, hogy a virtuális világnak is megvannak a maga nagyon is valóságos csalói, akik az emberi hiszékenységből próbálnak hasznot húzni.

Aki egy ilyen kérésre pénzt küld, az persze már nem egyszerűen csak hiszékeny... Önt nem is lehetne ilyen átlátszó csalással becsapni. De mit tenne akkor, ha bankjától kapna e-mailt, amelyben arról értesítik, hogy a pénzintézet központi szerverét hacker-támadás érte, ezért biztonsági okokból az alábbi linkre kattintva haladéktalanul változtassa meg az internetbankhoz használt jelszavát, mert ha nem teszi meg, akkor számláját sajnos azonnal zárolni fogják, nem tudható, hogy mennyi időre?

Gyanút fog ekkor is? Na jó, akkor legyen úgy, hogy az e-mailből a link egyenesen a bank ön által jól ismert honlapjára vezeti, onnan jut a szintén ismerősen biztonságos internetbanki felületre. Vagy csak egy kényelmesebb ügyintézést szolgáló "banki alkalmazást" kell letöltenie a link vagy egy csatolt melléklet segítségével. Még mindig gyanakszik? Akkor ön vagy különösen bizalmatlan, vagy egyszerűen csak tudja már, hogy mire kell ügyelnie, ha nem akar pórul járni.

Ha megnyitotta a csatolt mellékletet, azzal például egy trójai vírust szabadított a gépére. Az ilyen program a trójai falóhoz hasonlóan nem az, aminek mutatja magát: persze nem görög harcosok rejtőznek benne, hanem egy olyan számítógépes program, amely sokféle gonoszságot tehet a gépével is, de ha nem, akkor is nyit rajta egy "hátsó kaput", amelyen át az, aki a vírust küldte, tűzfalat és minden egyéb védelmet megkerülve hozzáférhet az adataihoz. Azokat felhasználva pedig egyenesen a bankszámlájához...

A banki honlap, amire a link vezette, természetesen nem a valódi volt, hanem annak megtévesztően hű mása. És persze a szervertámadásról szóló értesítés sem volt igazi, de amikor azt hitte, hogy megváltoztatja a jelszavát, akkor mellesleg megadta a "régit", vagyis az igazit, amit így már nemcsak ön ismer.

Mindez nem azt jelenti, hogy legyen betegesen gyanakvó. De az óvatosság pénzügyekben az interneten is kötelező. A bank sosem kér öntől bizalmas adatokat e-mailben. Ha egy linkre kattint, ha egy ismeretlen telefonszámot hív fel, sohasem tudhatja biztosan, hogy ki van a drót másik végén. Ha bármi kétsége támad, hívja fel a bankot telefonon: így megbizonyosodhat arról, hogy nem volt oka a gyanakvásra, vagy ellenkező esetben a bank is tudomást szerez az ügyfeleit fenyegető csalási kísérletről.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra