A fogyás nagy része a tüdőnkön keresztül történik

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Nem gond, ha az idei karácsonyt nagyobb evéssel ünnepeljük, mint szoktuk. Ausztrál kutatók ugyanis arra jutottak, hogy a testzsír több mint 80 százalékától lélegzés révén szabadulunk meg, tehát tüdőnk a fő szerv, amely segít a fogyásban.

A vérünkben található triglicerid nevű zsír szénből, hidrogénből és oxigénből áll csak, ezen molekuláktól pedig a legegyszerűbben az oxidálás nevű folyamat segítségével szabadulhatunk meg. A tanulmány a British Medical Journal karácsonyi számában jelent meg.

Hat hét, két ruhaméret

A Shred-diéta azt ígéri, hat hét alatt két konfekcióméretnyit lehet fogyni - éhezés nélkül, sőt úgy, hogy a diétázó jóformán egész nap folyamatosan eszik. Kattintson a részletekért!

A University of New South Wales az emberi szervezet egyes atomjait figyelve arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy amikor 10 kilogrammnyi zsírt oxidálunk, annak többsége, 8,4 kg a tüdőn keresztül távozik szén-dioxidként, a maradék 1,6 kg pedig vízzé alakul. 10 kilogramm emberi zsír teljes oxidálódásához 29 kg oxigént kell belélegeznünk, ez 28 kg szén-dioxidhoz és 11 kg vízhez vezet.

"Meglepő, hogy ezeket a számításokat senki sem végezte el, pedig ez a biokémiai folyamat elég régóta ismert" - nyilatkozták a tanulmány szerzői, Ruben Meerman és Andrew Brown. "Mindemellett meglepőek a mennyiségek is, bármennyire is alapvető folyamatról van szó. A számok szerint a súlycsökkenésért felelős legfontosabb szerv a tüdőnk. A szervezetünkből távozó víz lehet vizeletben, fekáliában, izzadságban, könnyben, a kifújt levegőben vagy más testnedvekben, ezen nedvesség pedig gyorsan újratöltődik szervezetünkben."

A számok szerint a súlycsökkenésért felelős legfontosabb szerv a tüdőnk

A számok szerint a súlycsökkenésért felelős legfontosabb szerv a tüdőnk


Nyugalmi állapotban egy 70 kg-os testsúlyú személy percenként tizenkét belélegzéssel átlagosan 200 ml szén-dioxidot fúj ki. Naponta tehát körülbelül 17,280-szor fújjuk ki a levegőt és ezzel 200 g szenet veszítünk - ennek egyharmadát pedig álmunkban adjuk ki, feltéve ha alszunk napi nyolc órát.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy némi fújtatás mellett bármennyit ehetnénk. Ha beiktatunk például egy órás futást, az 40 g extra szenet távolít el testünkből, így egy nap már 20 százalék extra fogyásról, 240 g-ról beszélhetünk. De ha a futás után úgy döntünk, hogy megeszünk egy 100 g-os muffint, ami amúgy egy átlagos ember napi energiaszükségletének egyötödét fedezi... akkor további futásokat tervezhetünk be.

Brown és Meerman is elmondta, hiába jó a fogyásra a sport, a rendszeres mozgást és az abból következő fogyást könnyen megboríthatjuk a rendszertelen evéssel. Az mindenesetre biztos, hogy a fogyás titka a zsírsejtekben lévő szénmolekulák eltávolítása: úgyhogy ha még nem hallottuk azt, hogy "együnk kevesebbet, mozogjunk többet", jegyezzük meg, ugyanis ez a fogyás titka.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag