Kik gurulnak leginkább dühbe?

Kövessen minket!

Egy nemrég közzétett kutatás eredményei feltárták, hogy a fiatalok, a gyermekesek vagy a kevésbé iskolázottak hajlamosabbak leginkább dühbe gurulni.

A Torontói Egyetem szociológiai karának professzora, Scott Schiemann vezetésével végzett kutatás több mint 1000, 18 évnél idősebb amerikai adatait vizsgálta át olyan szempontok szerint, amelyek a haraghoz társítva elemezték az egyének társadalmi helyzetét és társadalmi mintázatát.

Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a fiatalabb felnőtt emberek gyakrabban éreznek haragot, mint az idősebbek. Ennek a legfőbb oka, hogy a fiatalabbak esetében a határidők nyomása, a pénzügyi nehézségek és a munkahelyi interperszonális konfliktusok gyakoribbak, mint idősebb korban (ez a három stresszfaktor felelős a harag, a düh szintjének megemelkedéséért)

A düh legerősebb előrejelző tényezője az idővel való küzdelem, különösen a harag azon, alacsony szintű formái alakulnak ki emiatt legkönnyebben, mint az idegesség.

A gyermeknevelés is a haraghoz társítható tényező, de érdekes módon a haragos viselkedés, a dühösség (leginkább kiabálás formájában feltörve) sokkal jellemzőbb a nőkre, mint a férfiakra, azaz az édesanyák, úgy tűnik, érintettebbek ezen a téren.

Az iskolapadban eltöltött idő is meghatározó azt tekintve, mennyire hajlamos valaki dühbe gurulni. Akik rövidebb ideig tanultak, kevesebb évet töltöttek el oktatási intézmények tanulóiként, azok inkább hajlamosak haragra gerjedni. A tanultabbak ellenben kevésbé, és inkább próbálnak az egyébként stresszt kiváltó helyzet megváltoztatására, uralására megoldásokat találni.

Az anyagi nehézségekkel gyakrabban küzdők is többször gerjednek haragra, mint a stabilabb pénzügyi háttérrel rendelkezők - ez a kapocs a kutatás szerint erősebb a nők és a fiatal felnőttek esetében.

A kutatók szerint az ilyen vizsgálatokkal arról lehet pontosabb képet alkotni, milyen módon befolyásolja a társadalmi helyzet és annak megváltozása az érzelmi egyenlőtlenségek kialakulását - és ezzel együtt azt is meg lehet majd határozni, milyen módon hatnak ezek az egyenlőtlenségek a mindennapjainkban.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt továbbra is sok lesz felettünk a felhő, de nyugaton helyenként elvékonyodik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag