Ez a magyarázat a karácsonyi levertségre

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A karácsonyi időszak a valóságban ritkán hasonlít a médiában sugallt idealizált képhez. A reklámokban és a filmekben a karácsony - és már az azt megelőző készülődés is - boldog, emelkedett, csillogó és mindenekelőtt társas esemény, ám a valóság gyakran eltér a képzelt világtól.

Ha az ember mindennapi gondokkal küzd, magányos vagy nemrégiben érte súlyos érzelmi veszteség, akkor könnyen lehet, hogy az ünnepek inkább negatív érzéseket hívnak elő belőle. Lehangoltságát csak tetézi, ha folyamatosan azzal az elvárással szembesül, hogy ilyenkor boldognak "kell" lenni. Nem azt érzi, amit - állítólag - kellene, és úgy tűnik, mintha teljesen magára maradna borús gondolataival.
Távolodjunk el tökéletes karácsony képétől, és próbáljuk előre megszervezni a teendőket

Távolodjunk el tökéletes karácsony képétől, és próbáljuk előre megszervezni a teendőket

Az karácsonyi levertség forrásai

  • Anyagiak: elkeserítő és bűntudattal terhelt érzés, ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy úgy ünnepeljünk, ahogy elképzeljük.
  • Kimerültség: hatalmas nyomást okozhat a munkahelyeken ilyenkor zajló év végi hajrá, miközben a vásárlás, a készülődés, a vendégségek tervezésének terhe is ránk nehezedik.
  • Magány: fájdalmas érzés egyedül, hiszen a karácsony hangsúlyosan családi ünnep. Különösen nehéz időszak ez mindazok számára, akik közeli hozzátartozójukat gyászolják, vagy nemrégiben váltak el, és először szembesülnek azzal, hogy társ - vagy a gyerekük - nélkül kell eltölteniük a karácsonyt.
  • Családi kötelezettségek: van, akit éppen az nyomaszt, hogy kivitelezhetetlenül sok programot kellene "kötelességszerűen" beiktatni. Szinte biztosan lesz, akire kevesebb időnk jut, mint szeretnénk, és garantált a bűntudat. Mindezek tetejébe folyamatosan "viselkedni" kell ezeken az összejöveteleken, akár nem kedvelt rokonok társaságában is.
  • Téli depresszió: előfordulhat, hogy rossz hangulatunkat nem elsősorban a fentiek, hanem szezonális hangulati zavar okozza, amely többnyire ősszel indul, és a rövid, szomorkás téli napokon a legkifejezettebb.
Az eredmény stressz, alvászavar, depresszió lehet. A nőknél gyakrabban jelentkeznek ebben az időszakban pszichés panaszok, aminek valószínűleg az az oka, hogy hagyományosan inkább ők viselik a tervezés, vásárlás, sütés-főzés és egyéb elintézendők terheit.

A legjobbgyógynövényekdepresszió ellen

A kedélybetegség, enyhe depresszió különösen az év vége felé, az ünnepek közeledtével sokkal többeket érint, mint elsőre gondolnánk. Ilyenkor érdemes először természetes módszereket, így például gyógynövényeket kipróbálni, mielőtt antidepresszánsokhoz nyúlnánk.


Mit tegyünk, ha megviselnek az ünnepek?

A depresszió levertséggel, bűntudattal, érdeklődésvesztéssel, értéktelenség érzésével, összpontosítási problémákkal, fáradékonysággal, társaságtól való visszahúzódással, valamint azalvásés az étvágy megváltozásával járó, valós zavar. A legfontosabb tehát, hogy ha súlyos formában tapasztalunk e tünetekből néhányat, vagy a panaszok egy-két hétnél tovább húzódnak, keressünk szakszerű segítséget. Nagy az esélye ugyanis, hogy nem átmeneti melankóliával, hanem klinikai depresszióval állunk szemben.

A karácsonyt övező stressz és lehangoltság enyhíthető, ha megpróbálunk arra koncentrálni, hogy nem a pénzköltés az ünnep fő funkciója. Távolodjunk el a médiában közvetített "tökéletes karácsony" képétől: inkább gondoljuk át, mi magunk mit szeretnénk. A költekezésben pedig állítsunk fel egyértelmű korlátokat, anyagi lehetőségeinkhez mérten. Az is sokat segít, ha időben elkezdjük a tervezést: jó előre elhatározzuk, kivel, mikor, mennyi időt töltünk, mit és mikor főzünk, vásárolunk vagy készítünk szeretteinknek.Ha mégis összecsapnak a fejünk felett a hullámok, találjunk egy kis időt relaxációra és mozgásra. Az enyhébb depressziós tünetek enyhítésében az orbáncfű nevű gyógynövény is segítségünkre lehet. Ha pedig egyedül vagyunk, ne zárkózzunk be: önkéntesként segíthetünk például olyanoknak, akik nálunk is nehezebb helyzetben vannak - örömteli, felemelő élményben lehet részünk.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag