A pacemakeres betegek számára is biztonságos lehet az MRI

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Magyarországon körülbelül 35.000 pacemakeres beteg él, akiknek nagy része 65 évesnél idősebb. Ebben az életkorban az MRI (mágneses-rezonancia) vizsgálat szükségének esélye megduplázódik, becslések szerint a pacemakeres betegek körülbelül felének-háromnegyedének lesz szüksége MRI vizsgálatra a pacemaker beültetést követően. Az MRI-kompatibilis pacemaker kifejlesztéséig a pacemakeres betegek nem vehettek részt biztonságosan MRI vizsgálaton. Ennek az az oka, hogy az MRI berendezés által gerjesztett mágneses mezők károsíthatják az eszköz működését, illetve ez által veszélyeztethetik a beteg biztonságát.

"Magyarország 2010-ben a világon az elsők között tette széleskörűen elérhetővé a betegek számára az MRI-kompatibilis pacemakert, hiszen a hazai, körülbelül 35 000 pacemakeres beteg nagy része 65 évesnél idősebb, és 60 éves kor felett az MRI vizsgálat szükségességének esélye megduplázódik, így szakmai szempontból ez egy nagyon jelentős innováció. A magyarországi kardiológus szakma általános vélekedése az új technológiáról az, hogy az MRI-kompatibilis szívritmus-szabályozó eszköz a jövő technológiája a kardiovaszkuláris terápia területén, és néhány éven belül kiszoríthatja a hagyományos pacemaker eszközöket, mivel az MRI használata egyre inkább elterjedté válik" - mondta Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társasága elnöke. "A Kardiológiai Központban eddig közel 100 MRI-kompatibilis pacemakert ültettünk be, az eddigi tapasztalatok alapján az operáció és az azt követő időszak minden beteg esetében panaszmentesen telt. Az MRI-kompatibilis szívritmus-szabályozó beültetése megegyezik a hagyományos pacemakerével, így a betegnek nem kell többletkockázatokkal számolnia. A betegeknek saját kardiológusukkal kell konzultálniuk arról az eszköz beültetéséről."

"Hazánkban mind a 15 (4 fővárosi és 11 vidéki) akkreditált pacemaker centrumban végeznek ilyen beültetést, eddig összesen több mint 200 beteg kapott MRI-kompatibilis eszközt, és mostanra vált szakmailag értékelhetővé az eddig beültetett eszközök teljesítménye. Az eszközt az Országos Egészségpénztár 100%-ban finanszírozza" - hívta fel a figyelmet Dr. Gellér László a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ Elektrofiziológiai laborjának vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoport vezetője.

Az MRI (mágneses-rezonancia vizsgálat) a legfontosabb a lágy szövetet feltáró képalkotó vizsgálatok közül, hiszen olyan információkat tesz láthatóvá, melyeket a röntgen, ultrahang illetve CT berendezés nem. Ez pedig a betegségek korai felismerése, a pontos diagnózis felállítása és a kezelés szempontjából elengedhetetlen. Az MRI vizsgálatok jelentősége, valamint elterjedtsége hazánkban is egyre nő. Vannak olyan esetek is, amikor az MRI vizsgálatot javasolja a kezelőorvos, és a vizsgálat nem váltható ki egyéb módszerrel idő-, vagy diagnosztikai információ vesztesége nélkül.

"Az MRI-kompatibilis pacemaker felépítésben nem különbözik a hagyományos pacemakerektől, azonban számos alkatrészt megváltoztattunk benne annak érdekében, hogy az MRI berendezés ne legyen hatással az eszköz működésére. Magyarországon 5 000, 60 éves kor fölötti beteg részesül pacemaker beültetésben évente. Az idősebb betegek általában több betegségben szenvednek egyszerre, ezért nagy előny a beteg számára, ha a beültetett eszköz nem zárja ki az MRI vizsgálatot" - tette hozzá Tamás Viktor, a technológiát kifejlesztő Medtronic magyarországi leányvállalatának vezetője.

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag