Szénhidrogén-mérgezés tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2014.11.24 16:51

Durbák Ildikó

 Durbák Ildikó

 

Dr. Daragó Ferenc

 Dr. Daragó Ferenc

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a szénhidrogén-mérgezés?

A szénhidrogének szénből és hidrogénből állnak, a petróleumban, a természetes gázokban és a szénszármazékokban fordulnak elő. A mérgezés mind a háztartásban, mind az ipari alkalmazás során előfordulhat, ugyanis a tisztítószerek, oldószerek, festékek és ragasztók tartalmazhatnak szénhidrogéneket. A lenyelt vagy belélegzett szénhidrogén irritálja a tüdőt, kémiai pneumonitiszt, tüdőgyulladást okoz. A mérgezés érintheti az agyat, a szívet, a csontvelőt, a májat és a veséket is.

A szénhidrogén-mérgezés előfordulása

Előfordulnak a természetben, a kőolaj, a földgáz is szénhidrogén, illetve szénből is előállíthatók. Szénhidrogént tartalmaznak a petróleumpárlatok (benzin, kerozin és festékhígítók), az etilén diklorid (festék-oldószerek), valamint a halogénezett szénhidrogének, mint a széntetraklorid (takarító folyadékok és oldószerek). Emellett szénhidrogének közé tartoznak a benzol és származékai (gyűrűs szénhidrogének), az alkoholok, az aldehidek, a ketonok.

A halogénezett szénhidrogéneket a jó altató hatásaik miatt korábban műtéti anesztéziára használták (kloroform), ma viszont már nem, mert veszélyesek, ugyanis kicsi a határ az adagolásnál az altató hatás és a súlyos komatózus állapot kialakulása között. A szénhidrogének karcinogének, és szinte mindegyik teratogén is. Nem egyformán erősen mérgezőek, ettől függetlenül nem ajánlott ellenőrzés nélkül még a kevésbé károsak használata sem.

Az ipar számos területén alkalmazzák őket a vegyipar, a lakkgyártás, a festékipar, a műanyagipar, a kozmetikai ipar, a gyógyszeripar, az egészségügy (a kórbonctani szövettani metszetek fixálására) területén, illetve a fémiparban az alkatrészek zsírtalanítására stb.
A legveszélyeztetettebbek a kisgyermekek, akik hajlamosak bármit megkóstolni, lenyelni - köztük a nem megfelelően tárolt mérgező anyagokat is. A halálos mérgezés a fiatalok körében gyakoribb, akik kábítószerként használják a szénhidrogén-származékokat.

A szénhidrogén-mérgezés okai

A szénhidrogén-mérgezés lehet véletlen baleset, de szándékos is. Vannak, akik a munkájuk során kerülnek kapcsolatba szénhidrogén-származékokat tartalmazó anyagokkal, a kisgyermekek háztartási baleset miatt mérgezik meg magukat. A kamaszok azért lélegzik be például a hígító- és ragasztóféléket, hogy elbóduljanak (szipuzás).

A szénhidrogén-mérgezés leggyakrabban a tüdőn, ritkábban a bőrön keresztül történik.

A szénhidrogén-mérgezés leggyakrabban a tüdőn, ritkábban a bőrön keresztül történik.

A szénhidrogén-mérgezés tünetei

A mérgezés leggyakrabban a tüdőn, ritkábban a bőrön keresztül történik, ugyanis ezen vegyületek jelentős mértékben párolognak. A szénhidrogén-mérgezésnél a páciens fullad és köhög, esetenként hányás is előfordulhat, illetve égető érzés jelentkezik a gyomorban.

Károsodhat a vese, máj és a csontvelő is. Idegi panaszokat is okoz, romlik a koordinációs képesség, szédülés, álmosság, súlyos esetben pedig kóma léphet fel. A szívre is káros hatással van a mérgezés, megnagyobbodhat a szív, ritmuszavarokat, sőt akár szívmegállást is okozhat. Izgatják a nyálkahártyákat (szem, száj), illetve a bőrt is. A szénhidrogének jelentős része karcinogén, mutagén, teratogén.

Ha a mérgezés érinti a tüdőt, akkor a légzés felgyorsul. A szipuzókra jellemző tünet, hogy a beteg elkékül az oxigénhiány miatt.

A szénhidrogén-mérgezés diagnózisa

A szénhidrogén-mérgezéses személy lehelete jellegzetes szagú, emellett az orvos rákérdez arra is, hogy mi történt, ebből rekonstruálja az esetet.

Vérvétel segítségével állapítják meg, hogy mennyire csökkent a beteg vérében az oxigénszint. Vannak bizonyos biomarkerek (általában a biotranszformáció során keletkező vegyületek), amelyek specifikusak az egyes mérgezések esetén, ezeket a vérből, vizeletből lehet kimutatni.

Mellkasröntgennel állapítják meg, hogy fellépett-e tüdőgyulladás. Ez a súlyosabb esetekben a mérgezést követő 1-2 órán belül már látható a felvételen, enyhébb esetben körülbelül fél nap után. Ha a tünetek egy nap alatt nem jelentkeznek, akkor már nem is fognak, azaz nem áll fenn a tüdőgyulladás veszélye.

A szénhidrogén-mérgezés kezelése

Nagyon fontos, hogy meg kell szüntetni a mérgezés forrását. Ha szennyeződött a páciens bőre, akkor le kell mosni, ha a ruhája is, akkor el kell távolítani.

Ha a légúti tünetek súlyosak, légzési nehézség áll fenn, akkor kórházi ápolásra, esetleg lélegeztetőgépre lehet szükség. A tüdőgyulladást antibiotikumokkal kezelik, illetve a beteg oxigént is kaphat. A gyógyulás a legtöbb esetben egy hétbe telik.

A szénhidrogén-mérgezés megelőzése

Mindig zárjuk el a vegyszereket a gyerekek elől, nehogy véletlenül lenyelhessék. Érdemes a kamaszokat felvilágosítani arról, hogy mennyire veszélyesek ezek a szerek, és hogy a szipuzástól - amellett, hogy függőséget okoz - komoly egészségkárosodást is szenvedhetnek.

Kiemelt fontosságú a gyermekek folyamatos felügyelete, az úgynevezett gyermekbiztos csomagolás és biztonsági kupakok alkalmazása. A boltok polcain a veszélyes folyadékokat tartalmazó flakonok gyakran az alsó polcokon találhatók, éppen abban a magasságban, amit egy kisgyermek könnyedén elér. A háztartási tisztítószerek egyre színesebbek, egyre illatosabbak. Egy kíváncsi gyerek számára érdekesebb kalandot ejtetnek, mint a kevésbé feltűnő vegyszerek. A színezett, illatosított (például gyümölcsillatú) termékek alkalmazása növeli a mérgezések kockázatát - hívja fel a figyelmet az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI).

Hasznos tudnivalók

A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvényben az áll, hogy ki kell tölteni egy bejelentési lapot, ha valaki mérgezés miatt részesült orvosi ellátásban. Ezt a dokumentumot az OKBI Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához kell eljuttatni. A bejelentések alapján csoportosítják a mérgezéseket korcsoportonként, az anyagok típusa szerint. Emellett nyilvántartják azt is, hogy mi volt a mérgezéses eset végkimenetele (teljes felépülés, maradandó egészségkárosodás, halál).

Az ipari és háztartási szerek okozta mérgezéseknek kis hányadát, mindössze 3,55 százalékát teszik ki a szénhidrogén-mérgezések. 2013-ban összesen 57 személy (akiknek közel a fele 18 évesnél fiatalabb) mérgezését jelentették az OKBI felé. Csak hárman akartak így véget vetni az életüknek, négyen egyéb módon (például kábítószerezés közben) mérgeződtek meg, a többiek véletlenül kerültek kapcsolatba a mérgező anyaggal - derül ki az intézet éves jelentéséből.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa: a bejelentéssel járó retorziók arra sarkallják a jelentésre kötelezetteket, hogy eltitkolják, ha mérgezés történik (például egy munkahelyen). Ezért tűnik úgy, hogy ritka a szénhidrogén-mérgezés.

Kategória: Mérgezések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Szénhidrogén-mérgezés kezelésére! További kérdésem van Szénhidrogén-mérgezés témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Boross GyörgyKézsebész, baleseti sebész


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag