Hörgőtágulat tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2014.11.20 17:32

 Tauszig Miklós

 

 Dr. Csoma Zsuzsanna, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Asztma Ambulancia vezetője

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a hörgőtágulat?

A hörgőtágulat, azaz a bronchiectasia a hörgők - a légcső kettéágazása utáni légutak - visszafordíthatatlan tágulata, ami legtöbbször a tüdő alsó lebenyeit érinti.

Légzéskor a levegő az orrüregen, gégén, légcsövön át az egyre kisebb légutakba, az úgynevezett hörgőkbe áramlik. A hörgők tovább ágaznak hörgőcskékre, ezek pedig apró, szőlőfürtszerű léghólyagokra. Ez utóbbiak felületén történik a gázcsere, vagyis az "elhasznált vér frissítése", az oxigén (léghólyagokból a véredényekbe) és szén-dioxid (a véredényekből a léghólyagokba) cseréje.

Hörgőtágulat kialakulásában fontos szerepe van a hörgők visszatérő gyulladásainak, amely végső soron a hörgőfal meggyengüléséhez, a hörgők tágulatához vezet. A tágult hörgőkből a termelődő nyák nehezebben ürül ki, pang. Ehhez hozzájárul a légúti nyák minőségének megváltozása, és a légutakat borító, a tisztító funkciót betöltő csillószőrök károsodása. Ez nemcsak a nyák, hanem a porszemcsék és a baktériumok távozását is akadályozza, amelynek nyomán a gyulladás krónikussá válhat, ami a hörgőfal további károsodását okozhatja.

A hörgőtágulat előfordulása

A betegek körülbelül egynegyedénél a hörgőtágulat kialakulásának pontos eredete nem ismert. Az esetek döntő többségében a jelenség azonban más tüdőbetegségez társul, így a hörgőtágulat pontos előfordulási gyakorisága nehezen meghatározható.

A hörgőtágulat a vezető halálokok közé tartozó krónikus obstruktív tüdőbetegséghez (COPD) is társulhat, de nem azonos ez utóbbi két fő megjelenési formájával, így a krónikus hörghuruttal (bronchitis) vagy a tüdőtágulással (emfizéma), jóllehet a tünetek hasonlóak lehetnek, és valamennyi állapot következményeként kialakulhat krónikus légzési elégtelenség.

A hörgőtágulat okai

A hörgőtágulat lehet veleszületett rendellenesség, de kialakulhat az élet folyamán, egyéb betegségek következményeként, tehát szerzett úton is.

A bronchiectasia kiváltó oka általában az, hogy a szervezet vagy a légutak védelmi rendszere valamilyen okból sérül, amely nyomán a kialakuló gyulladásos folyamatok nem, vagy csak lassan szűnnek meg. Ennek következménye a hörgők elhúzódó gyulladása, a baktériumokkal, gyulladásos sejtekkel tömött nyák felszaporodása, a hörgőfal meggyengülése.

A fiatal korban jelentkező betegség hátterében sok esetben genetikai tényezők szerepe igazolható. A bronchiectasia súlyos formában van jelen az öröklött primér ciliaris dyskinesiában, Kartagener-szindrómában. Ilyenkor a légutakat borító, tisztító funkciót betöltő csillószőrök működése genetikai hiba miatt súlyosan károsodott.

A szerzett úton fellépő bronchiectasia lehet ismétlődő tüdőgyulladások (pneumóniák) következménye. A tüdő gyulladását nemcsak fertőzés idézheti elő, hanem toxinok, mérges gázok belégzése is okozhatja, illetve társulhat immunbetegségekhez (ezeket nevezik pneumonitisnek). A tüdők gyulladásos elváltozásai, nyom nélkül gyógyulhatnak, de maradandó károsodást is okozhatnak. Ezek közé tartozhat a hörgőtágulat is.

A hörgőtágulat a hörgők és a tüdő együttes gyulladásos folyamata

A hörgőtágulat a hörgők és a tüdő együttes gyulladásos folyamata


A hörgők és a tüdő együttes gyulladásos folyamata, a bronchopneumonia szintén vezethet hörgőtágulathoz, akárcsak a tbc, a tüdőfibrózis - krónikus gyulladás, amelynek során a tüdőszövetben kötőszövet szaporodik fel, károsítva a tüdő rugalmasságát és a gázcserét -, illetve a mucoviscidosis (cisztás fibrózis - erről bővebben olvashatnak a HáziPatika.com betegségleírásában). Atelectasia (vagyis a tüdő egyes területeinek elégtelensége) mellett szintén kialakulhat a bronchiectasia.

A nyák ürülését gátló köhögéscsillapítók fokozzák a váladékpangást, kedvezőtlenül befolyásolhatják a hörgőtágulatban szenvedő beteg állapotát.

A hörgőtágulat tünetei

A hörgőtágulat tünete az állandó vagy visszatérő nagy mennyiségű nyákképződéssel és köpetürítéssel járó köhögés. Láz általában csak akkor jelentkezik, ha a tágult hörgőszakasz, esetleg a körülötte levő tüdőszövet felülfertőződik. Ilyenkor a köpet gennyes. Kiterjedt hörgőtágulathoz nehézlégzés, esetleg krónikus légzési elégtelenség, testsúlycsökkenés is társulhat. A krónikusan gyulladt, tágult hörgőterületből vérzés is indulhat.

A hörgőtágulat diagnózisa

Elsődleges a kórelőzmény feltárása, a köhögés gyakoriságának, jellegének (sípoló hang észlelhető-e, köpetürítés van-e), társuló nehézlégzés tisztázása. Lényeges szempont, hogy a beteg dohányzott-e, illetve, hogy van-e családi halmozódás, mely utóbbi genetikai háttérre utalhat. A diagnózis felállításához a mellkasi CT (számítógépes rétegvizsgálat) a legfontosabb lépés. A mellkas röntgenen csak előrehaladott, kiterjedt folyamat jelenik meg. A légzésfunkciós vizsgálat (spirometria) arra ad választ, hogy a betegség okoz-e károsodást a tüdőfunkcióban. A vérgáz vizsgálat pedig a társuló gázcserezavart tárja fel, egyben választ ad arra, hogy a betegnek szüksége van-e otthoni oxigénpótlásra. Erről bővebben a HáziPatika.com COPD-ről szóló betegségleírásában is lehet olvasni.

A hörgőtágulat kezelése

A hörgőtágulat kezelésének számos módszere létezik az antibiotikum-szedéstől a mellkasi fizioterápiáig.

A tágult hörgőszakasz felülfertőződését általában antibiotikummal kezelik, főként akkor, ha a váladék gennyessé válik, láz lép fel. A nehézlégzés hörgőtágítókkal enyhíthető, melyeket elsősorban belélegezhető formában alkalmaznak (például antikolinergikumok és béta-2-agonistákat, báziskezelésre ezeknek a hosszú hatású formái is léteznek). A rendelkezésre álló hörgőtágítók között a tünetek előfordulása, a betegség súlyossága és a légzésfunkciós eredmények ismeretében döntenek.

Előfordul, hogy kombinált kezelés részeként belélegezhető szteroid terápiát is alkalmaznak.
Légzési elégtelenségnél oxigénkezelés is szükségessé válhat - amit mindennaposan, napi 14-16 át otthonukban alkalmaznak a betegek. Fizikoterápiai eljárásokkal a beteg maga is sokat tehet tünetei enyhítéséért, elsősorban a váladék ürítését könnyítve ezzel. A légszomj is enyhíthető megfelelő testhelyzettel, így például légzési segédizmok használatával, amely elérhető úgy, ha az ember ülve kissé előrehajol, és kezével vagy alkarjával a térdeire támaszkodik.

A hörgőtágulat megelőzése

A hörgőtágulatot attól függően lehet megelőzni, hogy milyen okok váltják ki azt. A veleszületett rendellenességek természetesen nem megelőzhetők. Ugyanakkor csökkenteni lehet azokat a környezeti hatásokat, amelyek a hörgőtágulat súlyosbodását okozhatják. Így fontos a dohányzás mellőzése, a passzív dohányzás elkerülése. Szülők esetében fontos, hogy ne veszélyeztessék otthoni dohányzással gyermekeiket. Az influenza és a megfázások elleni védekezés is fontos, bár ezek előfordulása teljes mértékben nem küszöbölhető ki.

Hasznos tudnivalók

A légzésben résztvevő izmok és a vázizmok edzése javíthatja a betegek állapotát. Légzőtornával, rehabilitációs programokkal mindez elősegíthető. Orvosi ellenőrzés mellett bizonyos sportok (például kerékpározás) előnyösek lehetnek a betegek számára.

Kategória: Tüdő- és légúti megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Hörgőtágulat kezelésére! További kérdésem van Hörgőtágulat témában
Aktuális
Bőrbetegségek: egészségügyi problémák a háttérbenBőrgyógyászat

Bőrbetegségek: egészségügyi problémák a háttérbenKellemetlen tüneteket produkálnak és esztétikai gondot is jelenthetnek

19 tipp köhögéscsillapításraKöhögés

19 tipp köhögéscsillapításraA köhögés legfontosabb kiváltói

Ciki aranyérrel orvoshoz fordulni?Aranyér

Ciki aranyérrel orvoshoz fordulni?Ne szégyeljünk orvoshoz fordulni

Szokások, amik tönkreteszik a hallástHallás

Szokások, amik tönkreteszik a hallástVannak dolgok, amiket jobb, ha elkerülünk!

Miért húzódhat el a rekedtség?Rekedtség

Miért húzódhat el a rekedtség?Az elhúzódó rekedtség lehetséges okai

Alvajárás közben jöhetnek a krokodilokAlvajárás

Alvajárás közben jöhetnek a krokodilokÁrtalmatlan tevékenységek, melyek veszélyforrássá változnak

Együtt élni az IBD-velIBD

Együtt élni az IBD-velAz IBD jelenleg gyógyíthatatlan kór

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag