Kerestük az igazit - a kalcium pezsgőtabletták között

Szerkesztőségünkben van nő, férfi, fiatal és idősebb, többféle szakma és kedvtelés követője, de egyben megegyezünk: mindannyian fogyasztók vagyunk, keressük a legjobbat a termékek sokaságában. Tapasztalatainkat megosztjuk Önökkel is!

Segítünk választani!

Állt már Ön is tanácstalanul a hipermarketben egy dúsan megrakott polc előtt, ahol tucatnyi, ugyanazon jellegű, más-más nevű és gyártójú termékből kell választania? Segíteni szeretnénk, ezért sorozatot indítottunk, amelyben általánosan ismert, sokfelé kapható élelmiszereket, háztartási termékeket tesztelnek szerkesztőségünk tagjai. Ez alkalommal annak néztünk utána, hogy milyen választék áll rendelkezésére a napi bevásárlása során annak, aki a kalciumpótlását mintegy üdítő italként, pezsgőtabletta formájában szeretné megoldani.

A közeli közértben, egy drogériában, egy gyógynövényboltban és egy hipermarketben néztünk körül és összesen öt terméket találtunk - a hatodik, amit gyógyszertárakban forgalmaznak, egy kolléganőnk fiókjából került elő. A hatféle pezsgőtablettát egy-egy pohár vízben feloldva vették szemügyre önkéntes kóstolóink. Az ital ízét, küllemét, illatát és üledékességét kellett pontozniuk egytől ötig adható pontszámmal.

Mit várunk el?

Az étrend-kiegészítő készítmények leírását, az azokkal szemben támasztott hatósági követelményeket egy .

Ez nyilvánvalóan a fogyasztó védelmében született, a termék összetételére, a csomagolás módjára, a vevőtájékoztatás előírásaira vonatkozik. De mi az, amit mi, vásárlók, felhasználók elvárunk egy ilyesféle terméktől? Természetesen azt, hogy hasznos legyen, jó hatással legyen egészségünkre, segítse annak megőrzését, tehát valóban tartalmazza a mondott vitaminból vagy ásványi anyagból (esetünkben a kalciumból) a napi szükséglet számottevő részét. Nem kevésbé fontos az is, hogy fogyasztása ne legyen kellemetlen "szükség" hanem élvezetes, üdítő formában egészítse ki (szó szerint) a napi étrendünket. Épp ezért a külső megjelenése sem lehet taszító, hanem legyen gusztusos, vonzó, étvágygerjesztő.

Az íze nagyon fontos, hiszen nem egy gyógyszerről van szó, amelyet orvosi utasításra, kénytelenségből nyelünk le a napi adagban, hanem a pezsgőtabletta az étkezéseink részeként felhajtott, üdítő italként kerül az asztalunkra. Nézzük, hogyan feleltek meg az elvárásainknak a megvizsgált termékek!

A gyerekeké a legjobb

Házi versenyünkben (az elérhető 140-ből) 127 ponttal győzött a Béres Vitalin Junior nevű készítménye. Ez egy málnaízű pezsgőtabletta, amely tízféle vitamint és kalciumot tartalmaz. Ebből 4-10 éveseknek napi egy, 11-14 éveseknek pedig napi két tablettát ajánlanak. Hogy miért lehet az, hogy a hét kóstoló egyhangúan ezt találta a legjobbnak? Talán, mert bennünk felnőttekben is ugyanazok az igények élnek egy, étkezés után felhajtható pohár itallal szemben, mint a gyerekekben: nem sértődött meg senki azon, hogy ez a termék szép színű, tiszta italú, jó illatú, kellemes málnaízű, áttetsző, nem üledékes, enyhén buborékos.

Ugyanakkor jó tudni, hogy ennek fogyasztása csak hozzájárulhat a naponta szükséges kalcium beviteléhez, de csak erre számítani dőreség lenne. Egy tabletta ugyanis 150 mg kalciumot tartalmaz, míg egy felnőtt ember napi átlagos szükséglete ebből a fontos ásványi anyagból 1000 mg.

Második, ami tulajdonképpen első

Legyünk igazságosak: ha szigorúan csak a felnőtteknek való, számottevő kalciumot tartalmazó pezsgőtablettákat hasonlítjuk össze, akkor a versenyt 103 ponttal a "nagy klasszikus", a Sandoz Hungária Kft. Calzium-Sandoz pezsgőtablettája nyerte. Egy pohár vízben feloldva átlátszó, majdnem víztiszta folyadékot kaptunk, minimális üledékkel az alján, az íze nem volt ugyan kellemesnek mondható, de nem is rossz, enyhén gyógyszeres ízű, a kóstolóink szerint inkább "seízű", jellegtelen. Akinek diagnosztizáltan kalciumpótlásra van szüksége, ezt a gyógyszerként forgalmazott terméket orvosi rendelvény nélkül is megkaphatja a patikákban.

Egy tablettája 500 mg kalciumot tartalmaz, tehát az egészséges emberek napi szükségletének felét biztosíthatja, de akinek csontritkulás, kifejezett kalciumhiány vagy egyéb ok (várandósság, menopauza) miatt az átlagosnál többre van szüksége, a leírás szerint napi három tablettáig is emelheti az adagot.

Édesszájúaknak

A Drogerie Markt, vagyis a DM saját termékeként forgalmazott narancsízű kalciumtabletta végzett a harmadik helyen, 86 ponttal. Mint a meglehetősen alacsony pontszám mutatja, önkéntes kóstolóink messze nem voltak elégedettek vele: túl édesnek találták, ízén a mesterséges ízesítőt érezték. A küllemét sem találták vonzónak, hiszen olajos, lepedékes réteg jelent meg az ital tetején és a pohár oldalán is, alján pedig nagy mennyiségű üledék csapódott ki.

Az íze, narancsos illata gyermekkori emlékeket idézett többekben, a felejthető Limó port juttatva eszükbe. Ez a termék tablettánként 400 mg-ot tartalmaz, felnőtteknek reggel és este egy-egy tabletta elfogyasztását javasolják, két deci vízben feloldva. Egyetlen ponttal maradt el ettől 85 ponttal a negyedik helyezett Innopharm Gyógyszergyártó Kft. 500 mg-os kalciumtablettája, amelyet viszonylag kellemes (narancsos, enyhén gyógyszeres) ízűnek találtak kóstolóink, de a habos, lepedékes, üledékes volta, színtelensége nem tette vonzóvá.

Vitaminnal kombinálva

A legkevésbé két, vitaminnal is dúsított termék ízlett kóstolóinknak. Az Innopharm Gyógyszergyártó Kft. másik kalciumos terméke, az 1x1 Kalcium + C-vitamin készítménye 74 ponttal az ötödik helyen végzett. Ebből egy tablettát feloldva halványsárga, opálos, habos, lepedékes folyadékot kaptunk, amely nem túl étvágygerjesztő küllemű. Citromízű, a C-vitamin savanykásabb íze érződik rajta, ez enyhíti az amúgy nagyon mesterséges, édesítőszeres ízét. 300 mg kalciumot és 60 mg C-vitamint tartalmaz.

Legkevesebb pontot, 58-at a Maspex Olympos Kft. által forgalmazott kétrétegű, multivitaminos Plussz pezsgőtabletta kapta. Ennek sem a (szőlő- és narancsízt kombináló) ízét, sem a külsejét, sem az illatát nem díjazták kóstolóink. Neonsárga színe, üledékessége sem keltett bizalmat. "Ha a vegyészek Petri-csészéjét nyalogatnám, annak lehetne ilyen íze", "két napig fogom a számban érezni az ízét" - hangzott el többek között. Ez a termék 300 mg kalciumot és tízféle vitamint tartalmaz.

termék íz küllem illat üledékesség összes pontszám kalciumtartalom
/tabletta
helyezés
Béres Vitalin Junior 28 31 35 33 127 150 I.
Calcium Sandoz 23 30 21 29 103 500 II.
DM 23 22 21 20 86 400 III.
Innopharm Kalcium 29 22 21 13 85 500 IV.
Innopharm 1x1 21 17 21 15 74 300 V.
Plussz kétrétegű 13 17 14 14 58 300 VI.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció