Csak óvatosan a multivitamin-készítményekkel!

Napjainkban számos felhívás bátorít arra, hogy gyermekeink testi, szellemi fejlődését, betegségekkel szembeni ellenálló képességét - főként az őszi és téli hónapokban - különböző multivitamin-készítményekkel serkentsük.

Van-e az igényben és a forrásokban különbség az életkori csoportok között? Mikor fontos a pótlás szoptatott csecsemők, illetve a kisdedek, nagyobb gyermekek esetében? Van-e a túlzott vitaminbevitelnek veszélye? Ezek a legfontosabb kérdések, amelyek megválaszolásra szorulnak.

Anyatej

Talán már elcsépeltnek hangzik, hogy az anyatej a 6 hónaposnál kisebb csecsemőknek a szükséges energiát, a kellő mennyiségű építőanyagokat és vitaminokat is a megfelelő arányban tartalmazza. Éppen ezért az újszülöttek K-, valamint a csecsemők D-vitamin-pótlásán kívül rendszeres multivitamin-készítmény adásra a szoptatott gyermekeknek nincs szükségük. Az egyéb vitaminok adására - miután hiányuk esetleges - elfogadott irányelv nincs. Kivételek azonban adódhatnak. Ilyen helyzet állhat elő akkor, ha az édesanya beteg, vagy ha a táplálkozása nem teljes. Amennyiben az anya étrendjéből bizonyos ételeket a saját vagy a gyermeke egészsége érdekében kiiktat, szóba jöhet a szükséges, esetlegesen a kötelező vitaminpótlás. Ekkor azonban a multivitamint mindig az édesanya szedi, és csak alapos indokkal a gyermek. Aggódjunk-e akkor, ha csecsemőnk ebben az életkorban nem kizárólagosan anyatejet kap vagy ha az anyatej mellett tejalapú tápszert, vagy gyógytápszert kap, netán kizárólag azokon él? Ma már a tápszerek a szükséges energián, fehérje-, szénhidrát- és zsírösszetevőkön kívül a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmazzák, D-vitaminnal és ásványi anyagokkal is dúsítottak. A kiegészítéseket a családorvossal érdemes megtanácskozni, nehogy vitamintúlsúly alakuljon ki.

A vitamin-túladagolás sokszor veszélyesebb, mint a hiányállapot!

Óvodások

Hároméves korig a normál, az életkornak megfelelő táplálási irányelvek követésekor ugyancsak kielégítő vitaminforráshoz jut a gyermek.

Segítségünkre vannak az úgynevezett babatejek, amelyek a különböző vitaminokat, alapanyagokat az életkornak megfelelő mennyiségben, felszívódási környezetben, egyenletesen biztosítják. Ha a gyermek beteg, tartósan diétázik vagy hiányosan táplálkozik, akkor szüksége lehet átmeneti, vagy folyamatos vitamin- és ásványianyag-pótlásra.

Ezt a szülők mindig beszéljék meg a családorvossal vagy specialistával, mert a mérték meghatározása pontos számításokat igényel.

Iskolások

Az iskolákban kevesebb idő jut az általános életvitel, a táplálkozás, a tisztálkodás ellenőrzésére. A gyermekek egy része az iskolai éttermekben eszik, többen pedig a zsebpénzüket különböző gyorséttermekben, büfékben sokszor nassra költik. A legtöbb szülő anyagi lehetőségeinek megfelelően uzsonnát is csomagol. Más kérdés, ha azt veszzük észre, hogy az rendszeresen az iskolatáskában marad vagy ha a gyermek bevallja, hogy az almát padtársának adta. Ilyenkor javasolható (télen és a kora tavaszi hónapokban, a meghűléses időszakokban) a multivitamin átmeneti adása. VIII. évf. / 11. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délutántól dél, délnyugat felől elkezd megnövekedni a fátyolfelhőzet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra