A gyomorégés előszobája: a receptorok

A gyomorégés egy igen kellemetlen, és meglehetősen gyakori emésztőrendszeri panasz. Becslések szerint az egészséges felnőttek nagyjából harmada havonta legalább egyszer megküzd a szegycsont környékén jelentkező égő, olykor fájdalmas érzéssel. Nézzük, mi miatt alakulhat ki a gyomorégés, és mit lehet tenni ellene.

Ezért ne szódabikarbónával kezeljük a gyomorégést.

A gyomorsav nagyon fontos szerepet játszik az elfogyasztott táplálékok megemésztésében. A gyomorban naponta körülbelül egyliternyi emésztőnedv termelődik, amely sósavtartalma miatt erősen maró hatással bír. Szerencsére a gyomor nyálkahártyája ellenáll a savnak - a nyelőcsőé viszont már nem. A gyomorégésnek nevezett kellemetlenséget tehát valójában a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása, és az emiatt kialakuló gyulladás okozza.

Állandósulhatnak a panaszok

A gyomorégést alkalmanként mindenki megtapasztalhatja élete során, leginkább a szokásosnál savasabb ételek és italok (például paradicsom, fűszeres fogások, narancslé, szénsavas üdítő, stb.) fogyasztása után. Amikor azonban az átmeneti savhatás megszűnik, a nyelőcső nyálkahártyája rövid időn belül regenerálódik, ezzel pedig elmúlnak panaszok.

Ám ha a gyomorsav visszaáramlása mögött a nyelőcsövet és a gyomrot elválasztó gyomorszáj izomgyűrűjének lazasága áll, akkor állandósul a gyulladás és a gyomorégés. Ez tartós fájdalmat, rossz közérzetet, hosszú távon pedig akár étvágytalanságot és fogyást is eredményezhet. A folyamatosan fennálló panaszok az érintettek életminőségét is jelentősen rontják; a nyugodt, pihentető alvást például ellehetetlenítik (fekvő testhelyzetben ráadásul tovább fokozódik a gyomorsav-visszaáramlás). A gyomorszáj feszesebb záródása megoldhatja a problémát, ezt viszont sajnos kizárólag műtéti úton érhetjük el.

A gyomor nyálkahártyája ellenáll a savnak - a nyelőcsőé viszont már nem.
A gyomor nyálkahártyája ellenáll a savnak - a nyelőcsőé viszont már nem. Fotó: Getty Images

Mit tehetünk ellene?

Bizonyos ingerek - jellemzően az étkezés - hatására aktiválódnak a H2-receptorok, így a gyomorfal sejtjeiből hisztamin szabadul fel. Ez a helyi hatású hormon - számos más folyamat mellett - fontos szerepet játszik a gyomorsavtermelés szabályozásában. Az emésztőnedv sósavtartalma azonban mérsékelhető a hisztamintermelés visszafogásával. A gyomorsav okozta probléma (műtét nélküli) megoldásának kulcsa tehát az említett receptorok működésének gátlásában rejlik.

A gyógyszertárakban könnyen beszerezhetünk olyan, vény nélkül kapható készítményeket, amelyek akadályozni tudják a H2-receptorok működését - ezeket a gyógyszereket nevezzünk H2-receptor-gátlóknak vagy -blokkolóknak. Ezek a beszedést követő egy órán belül már érezhetően csökkentik a gyomornedv mennyiségét és savtartalmát, így viszonylag hamar és tartósan (akár 9 órán át) enyhíteni tudják a gyomortáji fájdalmat. Segítségükkel biztosítható a gyomorégés nélküli, nyugodt alvás is, illetve elérhető, hogy az érintettek újra jóízűen, a következményektől valófélelemnélkül étkezzenek.

Az emésztőnedv savtartalmának csökkentésével megakadályozható, hogy a nyelőcső nyálkahártyája újra és újra sérüljön a maró hatású folyadék miatt. Így megszűnhet a korábban állandó gyulladás, és regenerálódhat a nyelőcső érintett része.

Megkönnyebbülés reflux és fekély esetén

A H2-receptorokat gátló gyógyszerek hatóanyaga általában a famotidin, amely egy guanidiltiazol-származék. Hatására csökken a gyomorsavelválasztás, ez pedig igazi megkönnyebbülést hoz a refluxszal vagy gyomorfekéllyel küzdőknek.

A famotidin nagy előnye, hogy jellemzően nem okoz mellékhatásokat, illetve nem lép kölcsönhatásba a beteg által szedett egyéb gyógyszerekkel. A refluxos panaszok felszámolásához akár napi egy tabletta is elég lehet, enyhébb esetekben állandó szedésre sincs szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)