Tűszúrás a szájban - az Ön foga is érzékeny?

Jeges tea, forró kávé, édes gyümölcsfagylalt vagy savanyú uborka: a nyár megannyi kellemes kulináris különlegessége. Vannak azonban olyanok, akik nem tudják élvezni ezeket a finomságokat, a fogaik ugyanis túlérzékenyek.

Előfordulhat, hogy a fogcsikorgatástól, ettől a tulajdonképpen öntudatlan szokástól kopik el annyira a fogak felülete, hogy túlérzékennyé válik!A fogak érzékenysége sok esetben visszatérő probléma, van, amikor jobban érzékenyek a fogaink, máskor pedig kevésbé; ennek oka a fogérzékenység ciklikus természetében keresendő. Az ilyen esetekre sajnos rendkívül kellemetlen módon nem lehet előre felkészülni, ráadásul gyakran a kedvenc fagylaltunk vagy forró teánk fogyasztása közben jelentkeznek!

Vannak azonban olyanok, akiknek a foga "végérvényesen" érzékennyé vált, és tulajdonképpen csak kezelniük lehet a problémát. A szakemberek szerint az érzékenység hátterében betegségek, rossz szokások és a helytelen életvitelből származó zavarok is állhatnak, ehhez járulhat hozzá a genetika: van, aki hajlamosabb a fogérzékenységre, mint mások.

Gyökeres gondok

A fogak akkor válnak érzékennyé az édes illetve savanyú ízekre, a túl hideg vagy éppen forró italokra és ételekre, amikor a fog külső rétege - a kemény és ellenálló fogzománc - sérül vagy visszahúzódik. A fogzománcon található apró, szabad szemmel nem is látható repedéseken keresztül szabaddá válik a dentin, a fog külső és belső részei közötti terület.

A dentinben olyan folyadékkal teli csatornák vannak, melyek nyomásra, erős ízhatásokra, vagy hirtelen hőmérséklet-változásokra azonnal ingert közvetítenek a fog gyökerében húzódó idegvégződésekbe - ez okozza a nyilalló fájdalmat. Az is okozhat fogérzékenységet, hogy (többnyire fogínybetegség következtében) a fogíny kisebb-nagyobb mértékben visszahúzódik a fogról, nem védi a fognyakat, ahol már nem található zománc sem és a fent leírt folyamat játszódik le ezeken a részeken.

Kezelni, de óvatosan!

Ha valakinek érzékeny a foga, könnyen hajlamossá válik arra, hogy az érzékeny területeken elhanyagolja a szájápolást, hiszen nem akar még több fájdalmat okozni saját magának. Pedig az érzékeny fogak esetében talán még fontosabb a megfelelő higiénia! A fogérzékenység ugyanis az esetek nagy részében kordában tartható, ám ehhez megfelelően kell kiválasztani a fogkefét és az ápolószereket!

Érdemes megfigyelni, hogy csak egy fog reagál-e érzékenyen az erős ingerekre, ebben az esetben valószínűleg fogszuvasodásról vagy gyulladásról lehet szó! A fogkefe legyen puha, kerüljük a vastag, kemény, erősen dörzsölő sörtéjű fogkeféket! Szintén túlérzékenységet okozhatnak az agresszíven fehérítő fogkrémek, hiszen ezek tulajdonképpen "lemarják", illetve ”ledörzsölik” az elszíneződéseket a fog felszínéről. Ugyancsak érdemes kerülni bizonyos szájvizek túl gyakori használatát, ezekben káros, az érzékenységet fokozó savak lehetnek!

A fájdalomingert csökkenteni lehet olyan anyagok használatával, amelyek nyugtatják az idegeket, (ilyen például a kálium-klorid), illetve segítenek visszaépíteni a fogzománcot, ásványi anyagokkal töltik fel a fogat, ezáltal pedig "lezárják" a fájdalmat közvetítő csatornákat. Ilyen anyagok a stroncium-klorid és stroncium-acetát.

A hatásos védelem ma ismert egyik formája az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémek rendszeres használata. Ezek a fenti hatóanyagokon kívül az általános fogkrémekben található hatóanyagokat is tartalmazzák, így többek között megelőzik a fogszuvasodást, és friss leheletet is biztosítanak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció