Fogászati betegség: a 30 év alattiakat érinti leginkább

Leginkább a 30 évnél fiatalabb korosztály érintett a leggyakrabban savas ételek és italok fogyasztása miatt fellépő saverózió okozta fogzománckopás problémával - derül ki egy friss felmérésből.

Manapság a fogzománckopást okozó saverózió tünetei csaknem minden olyan embernél tetten érhetők, akinek természetes foga van. A saverózió megfordíthatatlan folyamat: ha a fogzománc elkopik, soha nem fog újraképződni. A fogorvosok véleménye szerint a fogkopás megelőzésének egyik legfontosabb módszere, hogy megfelelő fogkrém használatával étkezések után erősítsük a fogzománcot.

A Magyar Fogorvosok Egyesülete által készített kutatásból az is kiderült, hogy a kétezres évek elején a magyar fogorvosok praktizálásuk során tíz páciensből csupán kettőnél találkoztak a saverózió tüneteivel, mára azonban ez a szám megduplázódott és átlagosan minden negyedik betegnél észlelik a problémát.

A jelenség leginkább, korunkra jellemzően a felgyorsult életmóddal járó, megváltozott táplálkozási szokásokra vezethető vissza a legjobban. A kialakult népbetegség a fogzománc eróziója (fogkopás) elsősorban a magas savtartalmú ételek és italok gyakori fogyasztásából ered. Ha a fogak gyakran vannak kitéve savas hatásnak, a fogzománc nem tud regenerálódni, és elindul a saverózió visszafordíthatatlan folyamata.

A saverózió tünetei (Fotó: Europress)

A fogorvosok közel kilencven százaléka egyetért abban, hogy legtöbb esetben a szénsavas üdítőitalok fogyasztása az erózió oka. A válaszadók fele a citrusféléket is igen károsnak ítélte meg. Az alma, a bor és a kávé szintén eróziót okoz. Fogeróziót okozhatja a szájba kerülő gyomorsav is, amely betegségből adódhat, ilyen például a bulimia, emésztési zavarok vagy a reflux.

A kutatás eredménye egybevág a hazai táplálkozási szokásokkal, a magyar konyha savas alapanyagainak túlsúlyával. Ezért is érdekes és tanulságos az a látlelet, amit a Nosalty oldalain fellelhető, a saveróziót elősegítő alapanyagokhoz kötődő adatok mutatnak. "A receptoldalon található kipróbált és ellenőrzött receptek közel 20 százaléka tartalmaz olyan saveróziót elősegítő alapanyagot, mint az ecet, a citrusfélék, a szénsavas üdítők, friss gyümölcslevek vagy az alma" - mondta el Bodon Judit, a Nosalty dietetikusa.

Kizárólag a fogorvosok képesek a saverózió korai jeleinek azonosítására: ilyenkor a fogzománc vékonnyá, áttetszővé vagy majdnem átlátszóvá, sárgává vagy tompává válik. A fogéleknél apró repedések és érdesség jelentkezhet, esetleg bemélyedések jelentkeznek a rágófelületeken. A fog érzékennyé válik, ami súlyos fájdalmakat okozhat.

Félévente panasz nélkül is javasolt fogorvoshoz menni éppen azért, mert amit a laikus még nem lát, azt a fogorvos kiszűri, legyen az rosszindulatú elváltozás, vagy a népbetegségnek számító Magyar Fogorvosok Egyesület elnöke.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)