Évente ennyien járnak fogorvoshoz

Magyarországon évente 20 millió fogászati beavatkozás történik az egészségbiztosító által finanszírozott rendelőkben, ami körülbelül 5,1 millió pácienst jelent. Vagyis minden második magyar megfordul a közfinanszírozott fogászatokon.

Milyen gyakorisággal cserélik le fogkeféjüket a magyar emberek? Egy közelmúltbeli felmérésből erre is fény derült. Részletek itt.

Az ellátás finanszírozására az idén 42,4 milliárd forintot tartalmaz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) előirányzata. Tavaly ez az összeg 37,5 milliárd forint volt - írta meg a Világgazdaság kedden a NEAK adatai alapján.

Tavaly minden második magyar igénybe vett közfinanszírozott fogászati ellátást
Tavaly minden második magyar igénybe vett közfinanszírozott fogászati ellátást. Fotó: Getty Images

Novemberben a NEAK adatai szerint 277 alapellátó fogorvosi praxis volt tartósan betöltetlen. Áprilisban ezeknek a praxisoknak a száma 235, májusban 246, júniusban pedig 288 volt. Az adatok nagyjából stagnálnak - mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki szerint jelenleg az alapellátó fogorvosoknak biztonságot ad a NEAK által finanszírozott praxis.

A NEAK 2294 intézménnyel áll szerződéses kapcsolatban, ezek jellemzően vállalkozási formában működnek, és összesen 3381 szervezeti egységet működtetnek. Jelenleg 178 gyermek-, 257 iskolai, ifjúsági, 450 felnőttellátó, továbbá 1876 vegyes és 38 ügyeleti ellátást nyújtó szolgálat biztosít közfinanszírozott alapellátást.

Milyen gyakran kellene fogorvoshoz menni?

Mint azt korábban megírtuk , még ha nincsenek is panaszaink, egészségügyi szempontból évente két alkalommal javasolt felkeresni fogorvosunkat egy általános szűrés céljából. A szűrések során korai stádiumban felfedezhetők és kezelhetők mind az olyan gyakori problémák, mint a fogszuvasodás, mind egyéb, súlyosabb elváltozások.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)