Évente ennyien járnak fogorvoshoz

Magyarországon évente 20 millió fogászati beavatkozás történik az egészségbiztosító által finanszírozott rendelőkben, ami körülbelül 5,1 millió pácienst jelent. Vagyis minden második magyar megfordul a közfinanszírozott fogászatokon.

Milyen gyakorisággal cserélik le fogkeféjüket a magyar emberek? Egy közelmúltbeli felmérésből erre is fény derült. Részletek itt.

Az ellátás finanszírozására az idén 42,4 milliárd forintot tartalmaz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) előirányzata. Tavaly ez az összeg 37,5 milliárd forint volt - írta meg a Világgazdaság kedden a NEAK adatai alapján.

Tavaly minden második magyar igénybe vett közfinanszírozott fogászati ellátást
Tavaly minden második magyar igénybe vett közfinanszírozott fogászati ellátást. Fotó: Getty Images

Novemberben a NEAK adatai szerint 277 alapellátó fogorvosi praxis volt tartósan betöltetlen. Áprilisban ezeknek a praxisoknak a száma 235, májusban 246, júniusban pedig 288 volt. Az adatok nagyjából stagnálnak - mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki szerint jelenleg az alapellátó fogorvosoknak biztonságot ad a NEAK által finanszírozott praxis.

A NEAK 2294 intézménnyel áll szerződéses kapcsolatban, ezek jellemzően vállalkozási formában működnek, és összesen 3381 szervezeti egységet működtetnek. Jelenleg 178 gyermek-, 257 iskolai, ifjúsági, 450 felnőttellátó, továbbá 1876 vegyes és 38 ügyeleti ellátást nyújtó szolgálat biztosít közfinanszírozott alapellátást.

Milyen gyakran kellene fogorvoshoz menni?

Mint azt korábban megírtuk , még ha nincsenek is panaszaink, egészségügyi szempontból évente két alkalommal javasolt felkeresni fogorvosunkat egy általános szűrés céljából. A szűrések során korai stádiumban felfedezhetők és kezelhetők mind az olyan gyakori problémák, mint a fogszuvasodás, mind egyéb, súlyosabb elváltozások.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra