Cukorsav-semlegesítő fogkrém jelent meg

Nyolc évig tartó intenzív klinikai kutatás eredményeként új fogkrém jelent meg a boltok polcain. A Colgate terméke már többet kínál a tiszta fogaknál: azt ígéri, semlegesíti a szénhidrátok fogyasztása miatt keletkező cukorsavakat.

A Colgate Maximum Cavity Protection az első fogkrém, amely a Cukor Sav Semlegesítő technológiát tartalmaz, és nem kevesebbet állít magáról, mint azt, hogy az első úttörő jellegű felfedezés a fluoridos fogkrémek bevezetése óta. A sajtóanyag szerint használatával a kezdeti fogszuvasodás gyakorisága akár a felére is csökkenthető. Érdemes megvizsgálni ezeket az állításokat.

A foglepedékben találhatóak olyan baktériumok, amelyek szénhidrátokkal táplálkoznak, - ezek az energiaforrásaik - és a lebontási folyamat eredményeként savat termelnek. A fluorid bizonyítottan csökkenti a fogszuvasodás gyakoriságát, és 60 évvel ezelőtt lett a fogkrémek alkotórésze. Elsősorban a sav termelését és a baktériumok továbbszaporodását akadályozza meg.

A fogszuvasodás terjedése világszerte riasztó képet mutat, ahogyan azt a cég a közelmúltban elvégzett tanulmánya is mutatja, minden második ember a szuvas foga miatt kereste fel fogorvosát az elmúlt két évben. A megkérdezettek közel egyharmada úgy gondolja, hogy ha megeszik egy almát, az ugyanolyan hatásos, mintha fogat mosna! Miközben egy nagy alma körülbelül 27 g monoszacharidot tartalmazhat, amely 5 teáskanál cukornak felel meg.- Még egy szigorú diéta sem képes teljesen megvédeni minket a szénhidrátfogyasztástól, hiszen a mai kor emberének tápláléka tele van ún. rejtett cukrokkal. A baktériumok anyagcseréjük során savakat termelnek, amelyek a demineralizáció (ásványianyag-vesztés) és ezáltal a fogszuvasodás legfőbb okozói. A kérdés az, hogyan semlegesíthetjük ezeket a savakat? Kiderült, hogy az arginin, amelyet az orvostudományban már évek óta alkalmaznak, segíthet ebben - tájékoztatott dr. Alberth Márta a Debreceni Egyetem tanszékvezetője. - Ezzel a teljes mértékben természetes és biztonságos aminosavnak, az argininnek a hozzáadásával módosítható az eddig ellenséges mikrobák anyagcseréje, ezáltal nagy előrelépés várható az egészséges fogakért és a betegeink ragyogó mosolyáért folytatott küzdelemben - tette hozzá a doktornő.

A banán finom, de tele van cukorral
A banán finom, de tele van cukorral

- Táplálkozási szakértők szerint az embernek napi ötszöri étkezésre van szüksége, de ki az, aki minden étkezést után fogat mos? - teszi fel a kérdést dr. Irmes Ferenc fogszakorvos. - A táplálkozási szokásaink alapvetően befolyásolják fogaink egészségét. Először is, a monoszacharidok negatív hatást fejtenek ki a fogainkra. Általában nem tudatosul bennünk, hogy az általunk elfogyasztott élelmiszerek többsége cukrot is tartalmaz. Itt nem csak az édességekben található szacharózról, valamint a tej és tejtermékekben lévő laktózról, és az üdítőitalokról van szó. Még az olyan egészséges ételek is, mint a gyümölcsök és a gyümölcslevek fogyasztása is hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához a bennük található nagy mennyiségű fruktóz miatt. Egyes tanulmányok azt igazolják, hogy a fogszuvasodás kialakulását nem csak a monoszacharidok mennyisége, hanem a fogyasztásuk gyakorisága is befolyásolja - teszi hozzá a szakértő.

A fogszuvasodásnak súlyos következményei lehetnek az általános egészségügyi állapotunkra nézve, hiszen a fogszuvasodás fájdalommal, később a fogak elvesztésével, így a rágási funkció romlásával járhat. A fogak rossz állapota negatív hatással van az önbecsülésére, a foglalkoztathatóságra és a szociális kapcsolatokra is.

- Bemutatkozáskor vagy egyszerűen egy beszélgetés során a száj és a fogak az arc azon hangsúlyos részei, amelyekre a legtöbb figyelmet fordítjuk. Napjainkban az egészséges fogsor a vonzó megjelenés nélkülözhetetlen része, és bármilyen kellemetlen elváltozás, - mint pl. a hiányos fogazat - negatívan befolyásolhatja megítélésünket. Ennek következtében az önbizalmunk csökken, amely hátrányosan hat a társadalmi és szakmai sikerességünkre is - mondja dr. Albert Márta.

A felmérésben megkérdezettek közel fele azt gondolja, hogy a fogszuvasodás visszafordíthatatlan, pedig napjainkra kiderült, hogy a fogszuvasodás befolyásolható. Megfelelő fogorvosi kezeléssel a fogszuvasodás korai szakaszában megállítható vagy akár vissza is fordítható. A legfontosabb a megfelelő technikával végzett rendszeres fogmosás, különösen a cukrot tartalmazó ételek után. Ne feledjük, hogy szinte mindenben van cukor, amit eszünk. A cukor sav semlegesítővel ellátott fogkrémek használatával növelhetjük fogaink védelmét és csökkenthetjük a fogszuvasodás kockázatát. Érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk a szájhigiéniére, hiszen a fejlett európai országokhoz képest nem állunk jó helyen. Fogkeféből évente átlagosan másfelet használunk el, pedig 3 havonta kellene újat venni, sőt egyes betegségek után is a fogkefe cseréje indokolt a fogorvosok szerint. A friss kutatás alapján Magyarországon évente átlagosan csak 3,8 (!) - tehát negyedévente 1 - tubus fogkrémet vásárolunk, szájvízből pedig Nagy-Britanniában évente átlagosan háromszor annyi fogy, mint nálunk.

Az új Colgate fogkrém cukor sav semlegesítővel fogkrém Cukor Sav Semlegesítő technológiája segít a fogzománc károsodása és a fogszuvasodás kialakulása előtt semlegesíteni - a foglepedék baktériumai által - a cukrok lebontásából termelt savakat, valamint fiziológiás szintre visszaállítani a foglepedék pH értékét. A különösen fejlett technológiának köszönhetően, a fogkrém a fogszuvasodás kezdeti szakaszában az ásványi sók kioldódását 50 százalékkal, az új fogszuvasodás kialakulásának gyakoriságát pedig 20 százalékkal csökkenti a csak fluoridot tartalmazó fogkrémekhez képest.

Az új Colgate Maximum Cavity Protection fogkrém cukor sav semlegesítővel
Az új Colgate Maximum Cavity Protection fogkrém cukor sav semlegesítővel

A termékek háromféle változatban kapható: kettő - Fresh Mint és Whitening - a felnőtteknek, a harmadik, Junior változat gyermekeknek 6 éves kortól ajánlott.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció