Ami a szép fogakhoz kell: alapfelszerelés és extrák

Mielőtt bárki azt hinné, hogy fogat mosni pofonegyszerű, sajnos ki kell ábrándítanunk, bizony ezt is tanulni kell. No nem ördöngösség, de még rá fér egy kis oktatás a magyar "fogtulajdonosokra".

Mindenképpen szükséges egy fogmosó pohár az öblítéshez, esetleg a szájvíz elkészítéséhez. Ebben tárolhatjuk a fogkefét, természetesen a fejével kifelé, hogy mindig kiszáradjon. Szükségünk van egy kellemes ízű és megfelelően habzó fogkrémre is, amivel szívesen és sokáig tudunk fogat mosni, és fogselyemre.

A fogkrém

Ma már gyakorlatilag minden fogkrém korszerű és nyugodtan használható, mégsem egészen mindegy, ki melyiket használja. Fontos az íz is, de az összetétel is. A fluoridos fogkrém segíti a fogzománc épen tartását, de a fog anyagaként felnőttkorban már nem épül be. Van, aki érzékeny vagy allergiás a fluorra. Fogmosáskor egy bizonyos kellemetlen érzés következhet abból, hogy a fogak érzékenyek a fogkrémre, annak egyes összetevőire. Ekkor érdemes többfélét kipróbálni. Ha orvos is megerősíti, hogy fluorérzékenységről van szó, fluormentes fogkrémet kell választani.

Fognyaki érzékenységgel mindenképpen fel kell keresni a fogorvost, aki aztán sok esetben semmi kórosat nem tud megállapítani. Ilyenkor hasznos lehet az érzékeny fogakat speciális fogkrémmel ápolni, amelyek különböző módón hatva, de jelentősen csökkentik vagy megszüntetik a fognyak érzékenységét.

A fogkefe

Használjunk kisfejű, közepes keménységű, ritka sörtéjű fogkefét, hogy minden zegzugot könnyen elérjünk vele. A konkrét forma a szájüreg alakjától és a fogmosási technikától is függ. Kinek-kinek magának kell kikísérleteznie, mi a jó. Az ideális az volna, ha havonta cserélnénk, és külön volna reggeli és esti fogkefénk. A szétnyílt sörtéjű kefe már feltétlenül lecserélendő, de 3 havonta mindenképpen ajánlatos lecserélni a fogkefénket. Kapható úgynevezett indikátoros fogkefe is, aminek bizonyos sörtéi az elhasználódást színváltással jelzik. A fogkefét két fogmosás között úgy kell tárolni, hogy ki tudjon száradni. Ha a fogmosó pohárban van a helye, akkor fejjel kifelé álljon.

"Közös" érdek a fogselyem

Már régóta kaphatók a különböző fogselymek, mégsem tekintjük alapfelszerelésnek, pedig akármilyen alaposan kefélgetjük a fogainkat, a legtöbb ember fogainak köze ettől még nem lesz tökéletesen tiszta. Az esti fogmosásnak feltétlenül része kell, hogy legyen a fogak közeinek selyemmel történő tisztítása. Minden egyes fogköz kitisztításával két fognak teszünk jót. Hasonló célt szolgál a szájzuhany is, ami azonban a selyemmel ellentétben nem áll mindenkinek a rendelkezésére.

Az elektromos fogkefe és a fogínyzuhany

Az elektromos fogkefe jó szolgálatot tehet az alapos tisztításban, de elsősorban felnőtteknél, akik már birtokában vannak a precíziós kézmozgásoknak, és rendes fogkefével is helyesen tudnak fogat mosni. Azoknál is hasznos segédeszköz, akik koruknál fogva vagy betegségük miatt rendes fogkefével nem tudnák olyan alaposan megtisztítani a fogaikat.

A fogínyzuhany célzott vízsugara olyan helyekről is kihozza a szennyeződést, ahonnan a fogkefe nem. Oxigént is fejlesztő változata még inkább elősegíti az íny jobb vérellátását. A fogínygyulladás és -vérzés kezelésében nagyon jó eredményeket lehet elérni a szájzuhanyok rendszeres használatával. A különböző leheletfrissítő, gyógynövényes vagy a kezelés céljából felírt, gyulladásgátló hatású szájvizek célba juttatásával még fokozható a kedvező hatás.

Szájvizek és rágógumik

A szájvizekről már esett szó. Mindkettő használható fogmosás után és napközben fogmosás helyett is. Munkahelyen, ahol minden perc számít, és nem tudnánk megfelelően tárolni a fogkefét, egy gyors szájöblítés a megfelelő szájvízzel azonnal friss leheletet biztosít és tisztít is. A szájvizet zárt fogsor mellett meg kell zubogtatni, ugyanúgy, ahogy a fogmosás alkalmával is szájat öblítünk, majd célszerű a hátsó szájüreget is kiöblíteni, mintha gargarizálnánk.

Bár nem kifejezetten elegáns, valóban hasznos lehet egy rágógumi elrágcsálása is étkezés után. Erre a célra csakis a cukormentesek felelnek meg. A rágóguminak sem csak előnyei vannak. Az még nem olyan nagy baj, ha az amúgy is cserére érett tömést eltávolítja, de a rágógumit szorbittal édesítik, ami egyeseknél hasmenést okozhat. A hízásra hajlamosak és fogyni vágyók részéről sem árt az óvatosság. A rágógumival ugyanis tulajdonképpen becsapjuk a gyomrunkat. Puszta rágása és a fokozott nyáltermelés, - ami a fogaknak jó, mert kimossa a fogak körüli ételmaradékot és segíti a fogvédő pH-értékek helyreállását - a tápcsatorna működéséhez szüksége normális reflexek beindításával éhessé tesz.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció