A legidősebb fogorvos a világháború óta praktizál

A világ legidősebb férfi fogorvosaként ismerte el a Guinnes Világrekordok 99 éves és 133 napos korában a japán dr. Vatanabe Ecurót.

Ecuro doktor 1924. október 31-én született a Jamanasi prefektúrában található Osino faluban. Mint az a Guinness Világrekordok közleményében olvasható, 15 évesen elköltözött a fővárosba, Tokióba, hogy tanoncként kitanulja a fogorvosi szakmát egy rendelőben, illetve mellette esti iskolába is járt. Pár évvel később, 1944-ben azonban behívót kapott a hadseregbe, és katonai orvosként Kínában szolgált. A világháború után egy évvel térhetett vissza hazájába, ahol fogtechnikusként kezdett el dolgozni.

Szakirányú tanulmányait 1947-ben kezdte újra, majd négy évvel később sikeres vizsgát tett, ezáltal fogorvosi címet szerzett. Kezdetben más fogorvosokkal dolgozott közös praxisban, majd 1953-ben szülőfalujában, Osinóban nyitott rendelőt, és azóta is ott fogadja betegeit. Lévén, hogy a településen nincs más fogorvos, sosem jelentett számára problémát, hogy legyen elég páciense.

Elhivatottságát jól mutatja ugyanakkor, hogy egy időben még a betegek műfogsorait is maga készítette, mert nem volt laboratórium, amely elvégezte volna a munkát. Családtagjai szerint nem ritkán vacsora után azonnal eltűnt a családfő, hogy aztán éjszakába nyúlóan dolgozzon a fogsorokon. Klinikája hétfőtől péntekig minden hétköznap nyitva állt, amióta azonban betöltötte a 92. életévét, már csak a reggeli órákban fogad betegeket. Ecuro doktornak öt lánya született, valamint immár van nyolc unokája és négy dédunokája.

„Addikciónak hívja ezt az orvoslás, amikor valaki valaminek a rabjává válik, és nem képes azt elengedni. Másnak ez a kábítószer, nekem pedig az orvoslás – kinek mi jutott” – tavaly nyáron századik születésnapja alkalmából beszélgettünk dr. Körmendi István budapesti háziorvossal.

Szabadidejében szívesen gondozza otthon a kertjét, ahol áfonyát, babot és paradicsomot is termeszt. Meggyőződése, hogy hosszú életéhez az egészséges étrend is hozzájárult. Noha ma már nem dolgozik olyan aktívan, mint a múltban, saját bevallása szerint a páciensei tartják őt életben. „Amikor látom, hogy a betegeim boldogok, az megerősíti bennem, hogy megéri ezt csinálnom. Szeretnék hozzájárulni a közösség életéhez mindaddig, amíg csak erőm engedi” – fogalmazott dr. Vatanabe Ecuro.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés. Továbbra is előfordulhatnak (bizonytalan számosság mellett) záporok, zivatarok. Felhőszakadás, a Dél-Alföldön néhány intenzívebb cella is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra