Többet mozog az átlagnál? Táplálkozzon sportosan!

Annak ellenére, hogy a sportolók mindig keresték és keresik azokat a titkos recepteket, amivel előnyre tehetnek szert ellenfelükkel szemben, többségük a mai napig úgynevezett "ösztönevő".

Kiegyensúlyozott táplálékbevitel

A sportolók többsége úgy gondolja, nem érdemes különösebb figyelmet fordítani az étkezések összetételére, a fogyasztott élelmiszerek minőségére, az alapanyagok eredetére. Pedig ma már új lehetőségek kínálkoznak a sportolók és a fokozott fizikai aktivitást űzők táplálkozásában. A kiegyensúlyozott táplálékbevitel nemcsak a versenyzők számára, de a szabadidő sportolóknak is nélkülözhetetlen. A sporttáplálkozás elsősorban egészséges táplálkozás, amely kiegészül az egyes sportágak által támasztott igényekkel és igénybevétellel.

Az élsportolók táplálkozása nagyban meghatározza az eredményességet

Az élsportolók táplálkozása célfeladatonként és a felkészülési periódust tekintve rendkívül összetett feladat. A sportágak különbözősége elsősorban a táplálkozás minőségi szempontjainál érvényesítendő. Látszólag kis különbségek is befolyásolhatják a teljesítményt: míg a helyes táplálkozás nem teljesítményfokozó tényező, addig a nem megfelelő táplálkozás minden esetben a teljesítőképesség rovására megy. Sajnos, a folyadékszükséglet és -fogyasztás általában csak a nyári hónapokban kerül reflektorfénybe, ugyanakkor minden sportolónak minden évszakban nagyon oda kell figyelnie vízháztartására - akár az edzéseken, akár a versenyeken.

Az izzadással nem csak vizet veszítünk, hanem a többi között olyan ásványi anyagokat is, amelyek szervezetünk számára létfontosságúak! A teljesítménycsökkenés elkerülése érdekében ezeket pótolnunk kell!

Speciális tápszerek sportolóknak

Ma már recept nélkül is kaphatók hazánkban olyan speciális tápszerek, amelyek teljes mértékben megfelelnek a sportolók igényeinek, serkentőanyagokat nem tartalmaznak, eredetük és összetételük garantáltan kiváló. Ezeket azért fejlesztették ki, hogy kiegyensúlyozott táplálást érjenek el fogyasztásukkal: a nagy energia- és fehérjetartalmú ivótápszerek - ahogy nevükben is szerepel -, nagy fehérje- (30 energiaszázalék), kiegyensúlyozott szénhidrát- (45 energiaszázalék) és mérsékelt zsírtartalommal (25 energiaszázalék) rendelkeznek, amelyek a fokozott igénybevétel során teljes értékű tápanyaggal szolgálnak. Tápanyagsűrűségük nagy, a bennük lévő könnyen emészthető tehéntejfehérje és szénhidrát csökkenti az éhségérzetet. Az optimális repcemagolaj eredetű zsírsavösszetétele pozitív hatású az immunrendszerre. A vitaminok (A-vitamin, D3-vitamin, E-vitamin, K1-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, C-vitamin, folsav, biotin, niacin, pantoténsav), ásványi anyagok (nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, klorid) és nyomelemek (vas, cink, réz, mangán, jód, fluorid, króm, szelén, molibdén) fokozzák a fizikai és szellemi teljesítő képességet. Az alacsony ozmolaritás (Az ozmolaritás a folyadékban feloldott részecskék állapotára utal. Magas ozmolaritású /hipertóniás/ folyadékban több részecske található. Ezek a részecskék lehetnek cukrok, glükózpolimerek, ásványi sók. Leegyszerűsítve a folyadék sűrűségét jelenti.) értékek érdekében maltodextrinnel készülnek, így kiválóan alkalmasak akár két versenyszám közötti - amikor a regenerációra csak kevés idő áll rendelkezésre - energia-, folyadék- és elektrolit-pótlásra, illetve kora reggeli, illetve esti energiapótlásra.

Adjunk eggyel több esélyt a győzelemnek!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)